Ρίγη συγκίνησης και πολυπολιτισμικό σοκ έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Πέλλας η απόφαση της δημοτικής αρχής, αφουγκραζόμενη όπως πάντα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, να συμπεριλάβει στο προς έγκριση Τεχνικό της Πρόγραμμα 2018 για το δημοτικό συμβούλιο της 13ης Νοέμβρη 2017, όπου θα παρουσιασθεί και ο νέος Προϋπολογισμός 2018, την δημιουργία γηπέδου τένις στην Πέλλα!
Ο τόπος που γέννησε μεγάλους τενίστες, του κορυφαίους του είδους με παγκόσμια ακτινοβολία και διακρίσεις, εφάμιλλους των Björn Rune Borg, Boris "Boom-Boom" Becker, Ivan Lendl, John McEnroe, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Steffi Graf, Martina Navratilova, Chris Evert Lloyd, Monica Seles, Serena Jameka Williams, αποκτά επιτέλους το δικό του Tennis Court.
Φυσικά μιλάμε και για το άθλημα που έχει συνδέσει την ύπαρξη και την εξέλιξή του με τον τόπο μας, αφού σε κάθε σπίτι είναι αδύνατο να μην βρεις σε κάποια γωνιά του, έστω μία ρακέτα, ένα μπαλάκι, ένα κομμάτι φιλέ. Είμαστε διαχρονικά «κολλημένοι» με το τένις! Είναι το λαοφιλέστερο άθλημα στην Πέλλα, είναι το άθλημα που όλοι αγαπήσαμε! Ήταν ο διακαής μας πόθος, το όνειρό μας εδώ και δεκαετίες και να που ήρθε η ώρα να το ζήσουμε κι αυτό!
Μοιραία με την κατασκευή αυτού του γηπέδου, ο πήχυς ανεβαίνει απαιτητικά για το τένις της Πέλλας και ήδη γίνονται «παρασκηνιακά» οι πρώτες προκαταρκτικές κινήσεις και διαβουλεύσεις από τους αρμόδιους του δήμου, με την ολοκλήρωση της κατασκευής, την περίοδο των εγκαινίων, να φιλοξενηθούν και τα τέσσερα μεγαλύτερα Grand Slam Tennis του πλανήτη(η κεντρική φωτογραφία είναι προσχέδιο της αφίσας του Tennis Open της Πέλλας).
Το κόστος ανέρχεται σύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα στα 20.000€, ποσό υπερβολικά μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υπάρχουσες εγκατελελειμένες στο έλεος καιρού και ανθρώπων, ρημαγμένες αθλητικές υποδομές της Πέλλας, οι οποίες φιλοξενούν πλέον όλο και περισσότερους κατοίκους με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, μπορούν όλες σχεδόν να γίνουν αξιοπρεπέστερες, ασφαλέστερες και λειτουργικότερες. Αλλά τι είναι το κόστος μπρος στα κάλλη! Δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι να έχεις γήπεδο τένις στον τόπο σου, αν δεν το ζήσεις... Όλα τα άλλα έπονται...
Ας θυμηθούν οι παλαιότεροι, κι ας μάθουν οι νεώτεροι λίγα πράγματα για το συγκεκριμένο άθλημα, μην τους έρθει κατακούτελα όταν δουν πρώτη φορά το γήπεδο και δεν καταλάβουν περί τίνος πρόκειται, κι αναρωτηθούν πως βρέθηκε αυτό εδώ, κι αν αυτό δεν κατασκευάσθηκε καταλάθος κι από «σπόντα».
Η αντισφαίριση, γνωστή με την αγγλική ονομασία τένις (tennis) είναι ένα σύγχρονο αθλητικό παιχνίδι. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ρακέτες για να χτυπήσουν μια λαστιχένια σφαίρα που καλύπτεται με χνουδωτό ύφασμα πέρα από ένα δίχτυ στο γήπεδο του αντιπάλου. Με προέλευση την Ευρώπη,
προς το τέλος του 19ου αιώνα, η αντισφαίριση διαδόθηκε πρώτα σε όλο τον
αγγλόφωνο κόσμο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
Η αντισφαίριση είναι για μια ακόμη φορά ολυμπιακό άθλημα και παίζεται
σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από όλες τις ηλικίες, και σε πολλές
χώρες σε όλο τον κόσμο. Με εξαίρεση την υιοθέτηση της παράτασης
(tie-break) στη δεκαετία του '90, οι κανόνες του έχουν παραμείνει
εντυπωσιακά αμετάβλητοι από τα 1890's. Εκατομμύρια παίκτες και θεατές
παρακολουθούν την αντισφαίριση, ειδικά τα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα
(Grand Slam).
Ορίζεται ως αγωνιστικός χωρος γηπέδου τέννις μία έκταση με μήκος 23,77 και πλάτος 10,97m. Σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρησης, για τους διεθνείς αγώνες οι ελάχιστες διαστάσεις ενός γηπέδου είναι 36,57 X 18,27m διαμορφώνοντας
έτσι έναν ελεύθερο χώρο 6,40m στο μεγάλο άξονα του γηπέδου και 3,65m
στα πλαϊνά. Για εθνικούς αγώνες αρκεί ένα γήπεδο διαστάσεων 36 Χ 18m.
Η κατεύθυνση του, προτιμότερο να είναι
από τον Βορρά προς το Νότο, αν χρησιμοποιείται το γήπεδο κατά τη
διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην ενοχλεί ο ήλιος τους αθλητές στην
μεγαλύτερη διάρκεια των αγώνων.
Η κατασκευή ενός γηπέδου αντισφαίρησης
υλοποιείται σε δύο στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο κατασκευάζεται η υποδομή
/ υπόβαση και κατά το δεύτερο η τελική επιφάνεια. Η υποδομή που θα
κατασκευαστεί εξαρτάται τόσο από την υπάρχουσα κατάσταση του χώρου, όσο
και από την επιλογή της τελικής επιφάνειας. Ανάλογα με την ποιότητα της
επιφάνειάς τους, τα γήπεδα τένις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- Σκληρά γήπεδα: Αποτελούν την πλειονότητα των γηπέδων. Η επιφάνεια κατασκευάζεται από αντικραδασμικό ελαστοτάπητα και δε χρήζει συντήρησης. Η απόδοση του γηπέδου είναι καλή και οι αθλητές προστατεύονται από τους κραδασμούς.
- Γήπεδα με χλοοτάπητα: Τοποθετείται συνθετικός χλοοτάπητας, με ύψος πέλους συνήθως 20χιλ. ο οποίος πληρώνεται με χαλαζιακή άμμο. Το υλικό του θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αυτού του είδους τα γήπεδα χρειάζονται συντήρηση και αναπλήρωση της χαλαζιακής άμμου ανά διαστήματα
- Χωμάτινα γήπεδα: Πολλά γήπεδα στην Ευρώπη είναι κατασκευασμένα με αυτόν τον τρόπο. Αν και προσφέρουν ξεκούραστο παιχνίδι, εντούτοις συνήθως δεν επιλέγονται λόγω του υψηλού κόστους συντήρησής τους. Οι εργασίες συντήρησης πρέπει να πραγματοποιούνται μετά από κάθε αγώνα. Το γήπεδο θα πρέπει να καθαρίζεται από χόρτα και να παραμένει πάντα υγρό. Ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, όπως η Ελλάδα, δεν συνίστανται γιατί χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση νερού προκειμένου να διατηρεί την πλαστικότητά του.
Ας γίνει με το καλό και θα μπούμε μετά στην διαδικασία να μάθουμε όρους όπως το σερβίς, forehand, backhand, βολέ, half-volley, overhead smash, drop shot, και το lob. Στα σχέδια του δήμου όπως ακούγεται, είναι ότι ως προεκλογικό «μποναμά» για το 2019, μπορεί να ξυπνήσουμε κάποια μέρα και να δούμε και γήπεδα Golf... Και μην μπει κανείς στον κόπο να πει ή ακόμα και να σκεφτεί ότι δεν θέλω γήπεδο τένις στην Πέλλα, το αποσαφηνίζω προς πάσα κατεύθυνση ότι ακόμα και για περίεργα αθλήματα όπως το "τραμπολίνο" ή το "κολύμπι με αναπνευστήρα στο βάλτο" που έχουμε και τις σχετικές «υποδομές» θα ήθελα, αν δεν υπήρχαν άλλες πιο βασικές προτεραιότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου