Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται εντόνως για τη διαρκή αποδυνάμωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι οποίες καλούνται να εκπληρώνουν το διττό τους ρόλο ως φορείς προστασίας και διαχείρισης μνημείων και χώρων αλλά και ως φορείς έρευνας, χωρίς να διαθέτουν επαρκή και κατάλληλα μέσα προς τούτο. Συναισθανόμενοι την υποχρέωση για την κατά το δυνατόν άρτια λειτουργία των χώρων και των μουσείων, οι εργαζόμενοι στους φορείς λειτουργίας τους αναλαμβάνουν συχνά μεγαλύτερο φορτίο από αυτό που τους αναλογεί είτε αυτό μεταφράζεται σε απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση είτε σε μετακίνηση για υπηρεσιακούς λόγους χωρίς οδοιπορικά είτε σε κάλυψη των εργασιών άλλων ειδικοτήτων.
Οι Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα λειτουργούν κάτω από ασφυκτικές συνθήκες υποστελέχωσης με αποτέλεσμα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να υπολειτουργούν ή να παραμένουν κλειστά. Οι ενέργειες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι αναιμικές και τοποθετούνται αόριστα στο μέλλον. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη για 33 μόνιμους αρχαιολόγους (και κάποιες ακόμη ειδικότητες στο ΥΠΠΟΑ), που είναι από το 2016 στον ΑΣΕΠ, ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί. Οι 200 θέσεις φυλάκων, που έχουν εγκριθεί στα χαρτιά, δεν έχουν φτάσει στο ΑΣΕΠ.
Συγχρόνως, η καθυστέρηση προκήρυξης θέσεων για πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού που θα καλύψει με το γνωστό, πρόσκαιρο τρόπο τις πιεστικές ανάγκες λειτουργίας τους για τους χειμερινούς μήνες, εκθέτει για άλλη μια φορά τις Εφορείες που διαχειρίζονται τους μεγάλους χώρους, καθώς προκαλούν πολυάριθμα σχετικά προβλήματα και δυσλειτουργίες. Οι Υπηρεσίες ασθμαίνουν λόγω στρεβλώσεων και έλλειψη πόρων, αιτίες τις οποίες διαχρονικά ο Σ.Ε.Α. στηλιτεύει ως ανασχετικές της αποτελεσματικής προστασίας των μνημείων της χώρας.
Οι Εφορείες, βεβαίως, ενημερώνουν αρμοδίως την υπηρεσιακή ιεραρχία για την υποστελέχωσή τους και καταθέτουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο η κυβερνητική αμεριμνησία οδηγεί στη στρέβλωση παραβλέποντας το γεγονός ότι οι Υπηρεσίες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενεργειών επί του θέματος και ακυρώνουν το έργο των τελευταίων ετών, που κατά κοινή ομολογία έχουν καταστήσει Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ανοικτά στην κοινωνία και έχουν επιτύχει να τα αναδείξουν ως κύτταρα πολιτισμού και παιδείας για τις τοπικές κοινωνίες.
Στις πιο πάνω δυσχέρειες προστίθεται και η κριτική όσων ανάγουν τις αντικειμενικές αδυναμίες των Υπηρεσιών σε αφορμές για επιθέσεις κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η στοχοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, η οποία ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του φυλακτικού προσωπικού, μετά το πέρας των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, αδυνατεί να λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών σε καθημερινή βάση και με πλήρες ωράριο, ενώ μία σειρά κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο και επιστολές εμπλεκόμενων τοπικών φορέων στρέφονται εναντίον της.
Από κοντά εμφανίζονται βέβαια και οι υποβολιμαίες «προτάσεις» για απόδοση της λειτουργίας των χώρων και των Μουσείων στους Δήμους ή σε ιδιώτες. Εξ ου και οι διάφορες «διαμαρτυρίες» τοπικών παραγόντων και δημοσιολογούντων δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες όσο φαίνονται.
- Ο Σ.Ε.Α. καταγγέλλει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του έργου των συναδέλφων στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θα στέκεται αρωγός σε όλα τα μέλη του.
- Απαιτεί την άμεση προώθηση της προκήρυξης πρόσληψης των 33 αρχαιολόγων και των 200 αρχαιοφυλάκων, όπως είχε προεξαγγελθεί και δρομολογηθεί αρχικά από την κυβέρνηση.
- Καταγγέλλει κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και επισκίασης του έργου των συναδέλφων στις Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α., όπως στην πρόσφατη περίπτωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι θα στέκεται αρωγός σε όλα τα μέλη του, προσφέροντας ηθική και νομική υποστήριξη.
- Απαιτεί μέριμνα και τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.
- Καμιά κουβέντα για άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της φύλαξης και της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.
- Κανένα μουσείο και καμία αρχαιολογική συλλογή να μην είναι κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Να αυξηθεί το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Μουσείων και όλων των Υπηρεσιών και να ενισχυθεί ο ερευνητικός ρόλος του ΥΠ.ΠΟΑ που εκτελείται με πολλά εμπόδια και υπερωριακή απασχόληση όσων εργάζονται σε αυτό.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ,
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Σταματία Μαρκέτου Θέμης Βάκουλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου