Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Ολική μεταμόσχευση δέρματος για πρώτη φορά στην ιστορία

Οι δεσμοί μεταξύ διδύμων είναι αδιάρρηκτοι, δεσμοί αίματος αλλά και... δέρματος: το αποδεικνύει η περίπτωση του Φρανκ, ενός νεαρού άνδρα που είχε υποστεί εγκαύματα στο 95% του σώματός του και ήταν καταδικασμένος να πεθάνει. Σώθηκε χάρη στη μεταμόσχευση δέρματος που προερχόταν από τον δίδυμο αδελφό του, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.
«Είχα μόλις χτυπήσει ένα καινούριο τατουάζ στο μπράτσο μου. Το μόνο πράγμα που απέμεινε από αυτό ήταν η λέξη Ζωή» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 33χρονος άνδρας.
«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούμε μεταμόσχευση δέρματος μεταξύ διδύμων στο 95% του σώματος» εξήγησε ο χειρουργός Μορίς Μιμούν, ο επικεφαλής της μονάδας επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Σεν-Λουί του Παρισιού.
Στο παρελθόν είχαν γίνει παρόμοιες επεμβάσεις με το δέρμα του δίδυμου του ασθενή, όμως ποτέ σε τέτοια έκταση. Με εγκαύματα στο 95% του σώματος οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ουσιαστικά μηδενικές. Στις προηγούμενες περιπτώσεις οι μεταμοσχεύσεις αφορούσαν από το 6% έως το 68% του δέρματος, εξήγησε ο Μιμούν.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι το μεταμοσχευμένο δέρμα δεν θα απορριφθεί ποτέ, ο ασθενής δεν χρειάζεται να λαμβάνει φάρμακα για να εμποδίσει την απόρριψη αφού οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι έχουν ουσιαστικά πανομοιότυπο DNA.
«Το σώμα μου είναι τραυματισμένο αλλά οι πληγές έχουν επουλωθεί καλά. Τώρα το πρόσωπό μου είναι καλά και δεν πονάω πια», είπε ο 33χρονος Φρανκ Ντιφουρμαντέλ.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 ο Φρανκ, που εργαζόταν ως χημικός, εισήχθη στο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης του νοσοκομείου Σεν-Λουί στο Παρίσι.
Είχε υποστεί εγκαύματα στο 95% του σώματός του σε εργατικό ατύχημα: σημειώθηκε έκρηξη ενώ χειριζόταν μια πολύ εύφλεκτη ουσία, όπως εξήγησε ο ίδιος. «Καιγόμουν ζωντανός επί 15 δευτερόλεπτα», περιέγραψε.
Στο νοσοκομείο τον ανέλαβαν ο καθηγητής Μιμούν και ο καθηγητής-αναισθησιολόγος Αλεξάντρ Μεμπαζά. Σχεδόν κατά τύχη, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο Φρανκ είχε έναν ομοζυγωτικό δίδυμο. Η πρώτη μεταμόσχευση με το δέρμα του αδελφού του έγινε 7 ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Οι δύο αδελφοί χειρουργούνταν την ίδια ώρα από δύο ομάδες χειρουργών και αναισθησιολόγων. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε την 11η και τη 44η ημέρα της νοσηλείας του Φρανκ, με δέρμα από το κρανίο, την πλάτη και τους μηρούς του αδελφού του. Συνολικά, υποβλήθηκε σε δέκα επεμβάσεις.
«Ο αδελφός μου υπέφερε πολύ. Δεν είναι ανώδυνο να σου αφαιρούν το δέρμα. Αλλά όλα επουλώθηκαν, έχει πλέον μόνο μικρά σημάδια, σαν καψίματα από τον ήλιο, σε μερικά σημεία», παραδέχτηκε ο Φρανκ.
Σε εγκαύματα τέτοιου μεγέθους οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν δέρμα από πτωματικό δότη. Ωστόσο, το δέρμα αυτό συνήθως απορρίπτεται και πρέπει να αντικαθίσταται μετά από μερικές εβδομάδες.
Ο Φρανκ πήρε εξιτήριο από το κέντρο εγκαυμάτων του νοσοκομείου στα μέσα Φεβρουαρίου, τεσσεράμισι μήνες μετά την εισαγωγή του. Χρειάστηκε όμως να μείνει σε κέντρο αποκατάστασης μέχρι τον Ιούλιο. Σήμερα έχει επιστρέψει στο σπίτι του, περπατάει (αλλά δεν τρέχει), καταφέρνει και γράφει με το δεξί χέρι, ακόμη και να παίζει λίγο πινγκ-πονγκ, και συνεχίζει την αποκατάστασή του στο Κορμπί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: