Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου) ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, σε μήνυμά του, τονίζει ότι οι ειδικοί επιστήμονες «(…) προσφέρουν αδιάκοπα ακόμα κι όταν οι εορτασμοί κοπάζουν και τα φώτα των προβολέων σβήνουν», ενώ συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Ημέρας σε κεντρικές πόλεις της χώρας με ενημερωτικό υλικό προς τους πολίτες.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα των Ζώων, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος επισημαίνει: «Σε καιρούς κρίσης, οικονομικής και ηθικής, η αγάπη για τα ζώα δεν είναι συναισθηματική «πολυτέλεια», αλλά μια επιταγή της φύσης που η «εξαργύρωσή» της οδηγεί σε βέβαιη συναισθηματική ισορροπία. Από το 1931 που ορίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στις 4 Οκτώβρη έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και σημαντικές αλλαγές τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αλλαγής συνείδησης των πολιτών. Η Διεθνής Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Ζώων παραμένει επίκαιρη και έχει ως στόχο τη διασφάλιση της υγείας και ευζωίας των ζώων, συντροφιάς και παραγωγικών. Οι Έλληνες κτηνίατροι είναι εκείνοι οι επιστήμονες που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα:
  • την αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων (λύσσα, λεπτοσπείρωση, βρουκέλλωση, ευλογιά κ.α.),
  • την αξία της συμβολής τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με συνέπεια την αύξηση της διατροφικής επάρκειας της χώρας,
  • τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας μέσω του ελέγχου τροφίμων ζωικής προέλευσης και
  • την σημασία της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Συμπορεύονται καθημερινά με τα ζώα και τους ανθρώπους και προσφέρουν αδιάκοπα, ακόμα κι όταν οι εορτασμοί κοπάζουν και τα φώτα των προβολέων σβήνουν, γιατί μέσα από αυτήν την προσφορά αυτοπραγματώνονται, γιατί αυτήν επέλεξαν, γιατί αυτή, ως έκφανση της κτηνιατρικής επιστήμης, είναι που τελικά μας συναρπάζει».
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος πρεσβεύει το δόγμα «Άνθρωποι και Ζώα = Ενιαία Υγεία» και, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, συμμετέχει στις εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων σε όλες τις κεντρικές πόλεις της χώρας με ενημερωτικό υλικό προς τους πολίτες.
7 Οκτωβρίου 2017, 10:00-14:00. Πλατεία Κολωνακίου.
H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Άρθρο 1. Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2. – Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. – 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. – Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3. – Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. – Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4. – Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. – Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5. – Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. – Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6. – Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. – Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7. – Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8. – Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. – Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9. – Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10. – Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. – Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11. – Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12. – Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος. – Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13. – Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. – Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14. – Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. – Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Πηγή: ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: