Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης μιλάει στη «Ν»
«Μάχη για ένα αδειανό πουκάμισο» χαρακτηρίζει την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ
στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων η υπουργός Διοικητικής
Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι «το πολιτικό μας
στοίχημα είναι να ανατάξουμε τη δημόσια διοίκηση, να επεκτείνουμε τη
δυναμική της και να τη μετατρέψουμε σε μοχλό δίκαιης και βιώσιμης
ανάπτυξης».
Σε συνέντευξή της στη «Ν» η υπουργός Διοικητικής
Ανασυγκρότησης επιτίθεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
λέγοντας ότι οι πολιτικές προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη
δημόσια διοίκηση είναι «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». «Αυτή η επιλογή
προτάσσει τη συρρίκνωση έως κατάργηση δομών και υπηρεσιών και την
εκχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή την αναπαραγωγή του
“κρατικοδίαιτου” στερεότυπου και τελικά την κατάργηση του κοινωνικού
κράτους» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφερόμενη στις κατηγορίες για «μαζικές προσλήψεις» στο Δημόσιο, η κα Γεροβασίλη υποστηρίζει ότι «η δημόσια διοίκηση έχει πέσει θύμα των “fake news”. Έχω επανειλημμένα προκαλέσει δημόσια όποιον ισχυρίζεται ότι διενεργούνται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ να το καταγγείλει».
Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την «ανταρσία» της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά την αξιολόγηση στο Δημόσιο; Θα υπάρξουν κυρώσεις ή άλλα μέτρα κατά όσων αρνούνται να αξιολογηθούν;
«Νομίζω ότι σε μια χρονική συγκυρία, που οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας θα πρέπει να απασχολούν κατά κόρον τον δημόσιο διάλογο, έγινε πολύς λόγος -όχι αθώα- για μια εσωτερική υπηρεσιακή διαδικασία, θεσμοθετημένη από το 1833!
Να ξεκαθαρίσω ότι από πλευράς μας ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει καμία τιμωρητική διάθεση. Και αυτό αποτελεί πάγια θέση μας. Καταλαβαίνω εν μέρει και όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν αρχικά επιφυλάξεις, λόγω της μετατροπής της διαδικασίας αξιολόγησης σε όχημα σαρωτικών απολύσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η δική μας, ωστόσο, κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της το δείγμα των προθέσεών της, αφού αποκατέστησε σειρά αδικιών με νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Αντί, βέβαια, αυτή η κυβερνητική μέριμνα να αναγνωριστεί από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, εκείνοι επέλεξαν να δώσουν μια μάχη για ένα αδειανό πουκάμισο, δεδομένου ότι η αξιολόγηση που υλοποιούμε αποσκοπεί στη βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και μόνο.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο συνδικαλιστικός φορέας του Δημοσίου επέλεξε την εκκωφαντική σιωπή απέναντι στο νεοφιλελεύθερο “όραμα” του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ για την εκχώρηση δομών, λειτουργιών και υπηρεσιών σε ιδιώτες, την αποψίλωση δηλαδή του κοινωνικού κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του.
Τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και η ΑΔΕΔΥ θα κριθούν από τους πολίτες, τους δημοσίους υπαλλήλους και την ιστορία».
Η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι απλά ένα προαπαιτούμενο των δανειστών ή μία αναγκαιότητα των καιρών για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης; Οι επικριτές της κάνουν λόγο για «φύλλο συκής» που έχει στόχο να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. «Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου, τριετούς σχεδίου αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, πρωτοφανούς για τα χρονικά της, το οποίο ήδη υλοποιούμε. Το περιεχόμενό του συμπυκνώνεται στην “Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017- 2019”, την οποία πρόσφατα παρουσιάσαμε.
Επιτρέψτε μας, λοιπόν, να διατηρούμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως και το δικαίωμα να προωθούμε εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα αποτρέψουν πελατειακές και μικροπολιτικές πρακτικές στο μέλλον.
Στο στρατηγικό αυτό σχεδιασμό μας δεν περιλαμβάνονται ούτε αποσπασματικές ούτε εκδικητικές ενέργειες. Αντίθετα, πρόκειται για τον συντονισμό όλων των δυνάμεων του Δημοσίου στην προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Γιατί στον πυρήνα της δικής μας πολιτικής, το κράτος αποτελεί αναπτυξιακό βραχίονα, σε ετοιμότητα να υποστηρίξει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να εφοδιάσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με όλα εκείνα τα εργαλεία τα οποία μπορούν να παράξουν υπεραξίες και να διευκολύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εκδοχή του κράτους με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η απλοποίηση των διαδικασιών, η ψηφιακή υπογραφή, οι πολιτικές ανοιχτών δεδομένων και τόσα άλλα, τα οποία ήδη υλοποιούμε, εξασφαλίζουν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για πραγματική μείωση των δαπανών και ποιοτική εξυπηρέτηση πολιτών, επιχειρήσεων και επενδυτών».
Προσλήψεις στο Δημόσιο γίνονται, κα Γεροβασίλη; Κατηγορείστε ως κυβέρνηση ότι βολεύετε τα «δικά σας» παιδιά.
«Επειδή το τελευταίο διάστημα η δημόσια διοίκηση έχει πέσει θύμα των “fake news” και όχι τυχαία, ανάμεσα στο “επίδομα” σφραγίδας, το “επίδομα” αξιολόγησης, διακινήθηκαν ψευδείς ειδήσεις για “κομματικούς στρατούς” και “στρατιές μετακλητών”, με μοναδικό σκοπό τελικά την απαξίωση του Δημοσίου.
Έχω επανειλημμένα προκαλέσει δημόσια όποιον ισχυρίζεται ότι διενεργούνται προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ να το καταγγείλει. Ουδέποτε έλαβα, ούτε θα λάβω φυσικά, απάντηση, γιατί εμείς εννοούμε ότι επιθυμούμε μια δημόσια διοίκηση ανεξάρτητη, αξιοκρατική και αποτελεσματική.
Είναι δύσκολο, βέβαια, για το παλιό πολιτικό σύστημα, όταν το κράτος αποτελούσε λάφυρο και μέσο στρατολόγησης κομματικών ψηφοφόρων, να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα. Δικό μας μέλημα είναι ένα κράτος προσβάσιμο για όλους, με αντικειμενικές και διάφανες διαδικασίες και το “Δημόσιο το 2020” θα ανταποκρίνεται στον στόχο αυτό».
Το Δημόσιο θεωρείται μια από τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους. Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση στα δύο χρόνια της θητείας της που απομένουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση;
«Θα μου επιτρέψετε μια ιστορική και ταυτόχρονα βαθιά ιδεολογική διάκριση. Η δημόσια διοίκηση είναι ο “μεγάλος ασθενής” για τους εκφραστές της νεοφιλελεύθερης οπτικής και η θεραπεία που προκρίνουν είναι της λογικής “πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι”. Την ίδια, άλλωστε, ρητορική επέλεξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. όταν ξεδίπλωσε το “όραμά” του για το Δημόσιο, στην ομιλία του στην 82η ΔΕΘ.
Αυτή η επιλογή προτάσσει τη συρρίκνωση έως κατάργηση δομών και υπηρεσιών και την εκχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή την αναπαραγωγή του “κρατικοδίαιτου” στερεότυπου και τελικά την κατάργηση του κοινωνικού κράτους.
Για εμάς, που η υγεία, η παιδεία, τα εργασιακά δικαιώματα, η κοινωνική προστασία είναι αδιαπραγμάτευτα, το Δημόσιο είναι ο συμπαραστάτης μας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την υπεράσπιση των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, αλλά και την υποστήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα με όλα τα κατάλληλα εργαλεία.
Το πολιτικό μας στοίχημα είναι ένα: να ανατάξουμε τη δημόσια διοίκηση, να επεκτείνουμε τη δυναμική της και να τη μετατρέψουμε σε μοχλό δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Υλοποιούμε ένα τριετές σχέδιο, έχουμε σχεδιάσει τα εργαλεία, έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Θα τα καταφέρουμε».
Στον Μωυσή Λίτση
Πηγή: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου