Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο
στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός,
στη συνάντηση του με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της
Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Στις προοπτικές της χώρας και ιδιαίτερα
της Βόρειας Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης,
αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τους
εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας
του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για "θετική συγκυρία της ελληνικής οικονομίας",
την επιτυχή έξοδο στις αγορές, την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους
αξιολόγησης, τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης στην ελληνική
οικονομία, καθώς και των μακροοικονομικών δεικτών, βελτίωση η οποία
αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης
του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2017.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για
την επόμενη ημέρα, μετά την έξοδο από την αυστηρή επιτροπεία.
Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια
διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ
αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση
κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να
τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των
υποδομών.Σε ότι αφορά στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, που τέθηκε από εκπροσώπους φορέων, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.
Αναφέρθηκε, ακόμα, στα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με το άνοιγμα αγορών και υπηρεσιών, την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση επιχειρήσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τις ευεργετικές επιπτώσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ως προς το μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τόσο την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα λειτουργήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2018, όσο και τα νέα εργαλεία για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πόλη, προχωρώντας σε έργα που είχαν καταντήσει ανέκδοτο, όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της σήραγγας των Τεμπών και η αλλαγή στον ΟΑΣΘ - και όχι με τη ρητορική της συμπρωτεύουσας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε ακόμα ότι έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται η επίλυση των χρόνιων ζητημάτων, όπως η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου, οι κάθετοι άξονες της Εγνατίας και η ανάπτυξη του λιμανιού της πόλης.
Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη θετική πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα για τον τουρισμό είπε ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλά, καθώς μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, και απαντώντας και σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων τόνισε:
- Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.
- Το "πάγωμα" των ασφαλιστικών εισφορών θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.
Θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού για τα αιτήματα των επιμελητηρίων, ενόψει της ομιλίας που θα κάνει στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 8μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".
Σημειώνεται ότι παραδοσιακά οι συναντήσεις των εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης με τον εκάστοτε πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονταν στην Αθήνα, παραμονές της ΔΕΘ, αλλά φέτος μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και η αιτία είναι η λειτουργία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην πόλη.
Πέρυσι τέτοια εποχή, στη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των φορέων για την 81η ΔΕΘ τους ανακοίνωσε την απόφαση του να λειτουργήσει Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Στις 26 Νοεμβρίου του 2016 εγκαινίασε τη λειτουργία του Γραφείου Πρωθυπουργού με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου και πριν συμπληρωθεί χρόνος υπάρχει απολογισμός έργου και παρεμβάσεων, όπως λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπουργοί με ικανοποίηση, καθώς ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά τη Θεσσαλονίκη και αυτή τη δέσμευση την έκανε πράξη.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών φορέων στο Πρωθυπουργικό Γραφείο Θεσσαλονίκης είχε τεθεί με ιδιαίτερη έμφαση το πρόβλημα του ΟΑΣΘ, καθώς η πόλη δεν είχε αστικά λεωφορεία για μέρες, λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων που ήταν απλήρωτοι. Τότε οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν ζητήσει επιτακτικά λύση από τον πρωθυπουργό. Σήμερα η αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ έχει συντελεστεί, υπάρχει νέα διοίκηση υπό τον Στέλιο Παππά, που ανέλαβε να «τρέξει» την εκκαθάριση του Οργανισμού. Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν ένα μέρος των δεδουλευμένων και υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης για επαναφορά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στη μισθοδοσία, ενώ από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης είναι η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα αστικά λεωφορεία και η αύξηση του στόλου των λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια.
Το έργο του Μετρό, που είχε μπλοκάρει τα προηγούμενα χρόνια, μπήκε για τα καλά στις ράγες, οι δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη παραδόθηκαν στην κυκλοφορία και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Τους προηγούμενους μήνες ανακοινώθηκε η παραχώρηση στην αυτοδιοίκηση των πρώην στρατοπέδων «Παύλου Μελά» και «Κόδρα», στη δυτική και την ανατολική πλευρά της πόλης, αντιστοίχως.
Από το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν η Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η Διμερής Ελλάδας-Σερβίας και η Τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας.
Επίσκεψη στις Πρέσπες
Ο κ. Τσίπρας θα δώσει το «παρών» για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπεια», που έχουν γίνει θεσμός. Θα μεταβεί στη Φλώρινα και στις Πρέσπες, προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Πρέσπεια", Γιώργου Λιάνη, όπου το βράδυ θα παραστεί στη συναυλία αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου στο ομώνυμο νησάκι.
Αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη και δημάρχους του νομού Φλώρινας.
Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού το πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 11-12 Ιουλίου, και στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί για τους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας και Καστοριάς.
Πηγή: left.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου