Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μπαράζ πιέσεων από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την υπόθεση Γεωργίου

Με ανοιχτές πολιτικές πιέσεις και με τρόπο που προκαλεί – αν μη τι άλλο – σοβαρά θεσμικά ερωτήματα για το πώς εννοούν οι εταίροι και δανειστές την ανεξαρτησία Αρχών και Θεσμών, Βερολίνο και Βρυξέλλες παρεμβαίνουν στην υπόθεση Γεωργίου μετά την δικαστική καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. 
Ενδεικτικό είναι ότι η Κομισιόν επανήλθε στο θέμα για δεύτερη ημέρα χθες, με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Μοσκοβισί, να προαναγγέλλει ότι το ζήτημα Γεωργίου θα εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup.
«Aυτό που έχει για εμάς - την Επιτροπή - σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», είπε η Ανίκα  Μπράιτχαρτ. Πρόσθεσε, δε, με νόημα ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει. 
Ακόμη πιο αποκαλυπτική είναι η κριτική που ασκεί στην δικαστική απόφαση ο γερμανικός Τύπος. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε τόνους σχεδόν απειλητικούς, γράφει πως η χθεσινή δικαστική απόφαση αποτελεί το δεύτερο στατιστικό σκάνδαλο στην Ελλάδα. «Το πρώτο συνίσταται στα παραποιημένα στατιστικά στοιχεία, με τα οποία η Αθήνα κορόιδεψε για να μπει στη Νομισματική Ένωση και να καθησυχάσει τις χρηματαγορές και τους ευρωπαίους εταίρους χωρίς ποτέ να τιμωρηθεί γι' αυτό», αναφέρει η εφημερίδα προσθέτοντας: «Το δεύτερο σκάνδαλο συνίσταται στο ότι ο τότε επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Γεωργίου μετά από απανωτές δίκες τώρα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με την άποψη του δικαστή, απειλείται με φυλάκιση όποιος δεν 'μαγειρεύει' σε πολιτικό επίπεδο τα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπό αυτό το πρίσμα εγείρουν ακόμη περισσότερες αμφιβολίες και τα τωρινά στατιστικά στοιχεία υπό τον νέο επικεφαλής που εξελέγη με την κυβερνητική πλειοψηφία». 
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Εάν οι επικεφαλής της υπηρεσίας δεν επιτρέπεται να είναι ανεξάρτητοι, τότε και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να κρατήσουν συνεπή στάση και να μην πιστεύουν στατιστικά στοιχεία από την Αθήνα. Και ακόμη λιγότερο όταν, όπως τα τελευταία, κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων εξυγίανσης και αποτελούν τη βάση για εμβάσματα οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων». 
Ο ίδιος ο Ανδρέας Γεωργίου σε συνέντευξή που έδωσε στους Financial Times, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, δηλώνει πεπεισμένος ότι δεν έχει κάνει κανένα λάθος και έχει ενεργήσει σε όλα νόμιμα.
«Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα αυτή την αρχή ξανά σήμερα χωρίς δισταγμό και έτσι θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής αρχής», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει, δε, πως καταδικάστηκε διότι «τήρησε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας όπως απαιτείται από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. Στην Ευρώπη δεν θέτουμε τα αποτελέσματα στατιστικών ερευνών προς ψήφιση».
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους  η υπόθεση φαίνεται να έχει κριθεί βάσει πολιτικών και όχι νομικών αιτιάσεων. «Είναι Kafkaesque – μια μορφή πολιτικής δίωξης», δήλωσε στους FT ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: