Τα μηνύματα των κομμάτων για τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την πτώση της
δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ήταν 24 Ιουλίου του 1974 όταν η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου,
υπό το βάρος της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε επισήμως: Οι
στρατιωτικοί παρέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες την εξουσία στους
πολιτικούς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, επικεφαλής της κυβέρνησης
«Εθνικής Ενότητας», ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας. Από την ημέρα αυτή
αρχίζει η εποχή της Μεταπολίτευσης.
«43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί,
για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα. Ουδέποτε, επίσης, στην
ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό
κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει
Δημοκρατίας» ξεκινά το μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο ο πρόεδρος της
Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει:
«Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου,
καταστρατηγείται ευθέως από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη
χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης. Μια Κυβέρνηση που θεωρεί τη
Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.
Αλλά, η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο
τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του
Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών.
Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί.
Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.
Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».
Φ. Γεννηματά: «Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας» Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, 43 χρόνια μετά την αποκατάστασή της, και οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές, υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο της Μεταπολίτευσης.
«Η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους» προσθέτει.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», την χαρακτηρίζει «αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση», που «επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».
Επίσης, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι εξελίσσεται όλο αυτό τον καιρό «επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης. Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται».
Σημειώνει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, καθώς οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή γίνονται όπου εκτιμά η κυβέρνηση ότι την συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Ακόμη και η έρευνα για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται» αναφέρει.
Κλείνοντας το μήνυμα της η Φώφη Γεννηματά ζητάει να κινητοποιηθεί «η κοινωνία και οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
Σε εγρήγορση για περιφρούρηση της Δημοκρατίας καλεί η ΔΗΜΑΡ «Καθήκον όλων μας να είμαστε σε εγρήγορση και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία γιατί σήμερα, υπό την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ορισμένοι αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και πολλές από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου» αναφέρει σε μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Προσθέτει ότι η εγρήγορση είναι «απέναντι στην ακροδεξιά, στον φασισμό, στους αρνητές της Δημοκρατίας. Εγρήγορση γιατί η αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών προφανώς και δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Οφείλουμε να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».
«Έχουμε χρέος να δώσουμε εκείνες τις προοδευτικές λύσεις ώστε να μην αφεθούν στα χέρια ακραίων φωνών όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Για τους νέους ανθρώπους η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
ΑΝΕΛ: Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή «Η 24η Ιουλίου του 1974, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σήμανε το τέλος ενός σκοτεινού κεφαλαίου που άφηνε πίσω του την τραγωδία της Κύπρου και την αρχή μιας νέας εποχής που υποσχόταν καλύτερες ημέρες ελευθερίας και δημοκρατίας και προόδου. Σαράντα τρία χρόνια από την πτώση της δικτατορίας αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της. Το πελατειακό κράτος του σαθρού δικομματισμού στιγματίστηκε και κατέρρευσε από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη συγκάλυψη των σκανδάλων» αναφέρει η κα. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας «δυστυχώς σε αυτή την ιστορική καμπή οι εκπρόσωποι του σαθρού δικομματισμού που έχουν τεράστιες ευθύνες για την υπαγωγή της Πατρίδας μας στα μνημόνια και το ΔΝΤ, όχι δεν έχουν επιδείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας, αλλά με το γνωστό αλαζονικό τρόπο επιχειρούν να τις μεταθέσουν και να τις επιρρίψουν σε άλλους».
«Οι εκπρόσωποι της καθεστωτικής νοοτροπίας που ποδοπάτησαν τις αρχές του κράτους δικαίου, που με εκτρωματικής έμπνευσης συνταγματικές διατάξεις και ανεκδιήγητους νόμους περί δήθεν ευθύνης υπουργών, θεσμοθέτησαν την ατιμωρησία και την απαλλαγή όσων λεηλάτησαν τον τόπο, εκείνοι που επί χρόνια συνέβαλλαν στον ευτελισμό των θεσμών με αποκορύφωμα την αλήστου μνήμης περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου, ανακάλυψαν αίφνης, σήμερα, πρόβλημα Δημοκρατίας» σημειώνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας στην δήλωσή της ότι «σαράντα τρία χρόνια από την ιστορική 24η Ιουλίου 1974, η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας έχει εμπεδωθεί, πατά πάνω σε σταθερά θεμέλια και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε καν τους εχθρούς της και όσους ενδεχομένως θα ήθελαν να την υπονομεύσουν».
Δούρου: Η ανάταξη της Δημοκρατίας μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές Σε άρθρο της με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τονίζει πως «ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές».
Ακολουθεί το άρθρο της κας Δούρου:
«Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, και το ερώτημα τίθεται για πολλοστή, δυστυχώς, φορά: η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο; Γιατί η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες.
Επιλογών που κατασπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Επιλογών που περιθωριοποίησαν τη χώρα, καθιστώντας την ουραγό σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, εμποδίζοντας τις παραγωγικές της δυνάμεις να λειτουργήσουν προωθητικά για την οικονομία και την κοινωνία και αποτρέποντας τις αναγκαίες επενδύσεις από το εξωτερικό. Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τελευταία είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών. Την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών. Να κάνουν πράξη, ως οι βαθμίδες που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και τις αγωνίες του, αυτό που ορισμένοι, προσχηματικά, ονομάζουν "νέα μεταπολίτευση", βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της Ευρώπης των Περιφερειών και την ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας, ως την απάντηση στην άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, μέσα από τη δράση Περιφερειών και Δήμων, π.χ. σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου.
Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία. Και τούτο γιατί από τη φύση τους, οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα : αποτελούν τις βαθμίδες διοίκησης που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους όπως γνωρίζουν και τις λύσεις τους. Είναι, με άλλα λόγια, εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας. Με εκείνους δηλαδή τους όρους που θα καταστήσουν ξανά αξιόπιστη την έννοια της Πολιτικής στα μάτια των πολιτών, και ειδικότερα των νέων.
Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης, το Σεπτέμβριο του 2014. Αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση. Κοινός στόχος, η βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο: με παραγωγή θέσεων δουλειάς, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Πρόκειται για την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας - μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί με τον τρόπο αυτόν υπηρετούμε πραγματικά, όχι απλά μια ημερολογιακή επέτειο, αλλά την ουσία της Δημοκρατίας.»
Πηγή: News247.gr
Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών.
Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί.
Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.
Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».
Φ. Γεννηματά: «Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας» Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, 43 χρόνια μετά την αποκατάστασή της, και οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές, υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο της Μεταπολίτευσης.
«Η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους» προσθέτει.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», την χαρακτηρίζει «αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση», που «επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».
Επίσης, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι εξελίσσεται όλο αυτό τον καιρό «επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης. Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται».
Σημειώνει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, καθώς οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή γίνονται όπου εκτιμά η κυβέρνηση ότι την συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Ακόμη και η έρευνα για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται» αναφέρει.
Κλείνοντας το μήνυμα της η Φώφη Γεννηματά ζητάει να κινητοποιηθεί «η κοινωνία και οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
Σε εγρήγορση για περιφρούρηση της Δημοκρατίας καλεί η ΔΗΜΑΡ «Καθήκον όλων μας να είμαστε σε εγρήγορση και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία γιατί σήμερα, υπό την πίεση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ορισμένοι αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και πολλές από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου» αναφέρει σε μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας
Προσθέτει ότι η εγρήγορση είναι «απέναντι στην ακροδεξιά, στον φασισμό, στους αρνητές της Δημοκρατίας. Εγρήγορση γιατί η αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών προφανώς και δεν συνάδει με τη Δημοκρατία. Οφείλουμε να προφυλάξουμε το κράτος δικαίου, να αποτρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και -το κυριότερο- να την κρατάμε μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες».
«Έχουμε χρέος να δώσουμε εκείνες τις προοδευτικές λύσεις ώστε να μην αφεθούν στα χέρια ακραίων φωνών όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Για τους νέους ανθρώπους η μόνη εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.
ΑΝΕΛ: Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή «Η 24η Ιουλίου του 1974, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, σήμανε το τέλος ενός σκοτεινού κεφαλαίου που άφηνε πίσω του την τραγωδία της Κύπρου και την αρχή μιας νέας εποχής που υποσχόταν καλύτερες ημέρες ελευθερίας και δημοκρατίας και προόδου. Σαράντα τρία χρόνια από την πτώση της δικτατορίας αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.
«Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας σε μια κρίσιμη καμπή της Ιστορίας της. Το πελατειακό κράτος του σαθρού δικομματισμού στιγματίστηκε και κατέρρευσε από τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και τη συγκάλυψη των σκανδάλων» αναφέρει η κα. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας «δυστυχώς σε αυτή την ιστορική καμπή οι εκπρόσωποι του σαθρού δικομματισμού που έχουν τεράστιες ευθύνες για την υπαγωγή της Πατρίδας μας στα μνημόνια και το ΔΝΤ, όχι δεν έχουν επιδείξει το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας, αλλά με το γνωστό αλαζονικό τρόπο επιχειρούν να τις μεταθέσουν και να τις επιρρίψουν σε άλλους».
«Οι εκπρόσωποι της καθεστωτικής νοοτροπίας που ποδοπάτησαν τις αρχές του κράτους δικαίου, που με εκτρωματικής έμπνευσης συνταγματικές διατάξεις και ανεκδιήγητους νόμους περί δήθεν ευθύνης υπουργών, θεσμοθέτησαν την ατιμωρησία και την απαλλαγή όσων λεηλάτησαν τον τόπο, εκείνοι που επί χρόνια συνέβαλλαν στον ευτελισμό των θεσμών με αποκορύφωμα την αλήστου μνήμης περίοδο Σαμαρά-Βενιζέλου, ανακάλυψαν αίφνης, σήμερα, πρόβλημα Δημοκρατίας» σημειώνει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, καταλήγοντας στην δήλωσή της ότι «σαράντα τρία χρόνια από την ιστορική 24η Ιουλίου 1974, η Δημοκρατία στην Πατρίδα μας έχει εμπεδωθεί, πατά πάνω σε σταθερά θεμέλια και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε καν τους εχθρούς της και όσους ενδεχομένως θα ήθελαν να την υπονομεύσουν».
Δούρου: Η ανάταξη της Δημοκρατίας μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές Σε άρθρο της με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τονίζει πως «ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές».
Ακολουθεί το άρθρο της κας Δούρου:
«Ανήμερα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, και το ερώτημα τίθεται για πολλοστή, δυστυχώς, φορά: η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974, έχει όμως εμπεδωθεί πλήρως σε θεσμικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο; Γιατί η κληρονομιά των αγώνων του λαού μας κατά της Χούντας, μας επιβάλλει (ανα)στοχασμό και αλλαγή ρότας, καθώς η μέχρι σήμερα πορεία της χώρας βασίστηκε σε σειρά επιλογών, που εκ του αποτελέσματος, όπως φάνηκε και από την κρίση χρέους, αποδείχθηκαν λαθεμένες.
Επιλογών που κατασπατάλησαν ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. Επιλογών που περιθωριοποίησαν τη χώρα, καθιστώντας την ουραγό σε ένα άκρως ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, εμποδίζοντας τις παραγωγικές της δυνάμεις να λειτουργήσουν προωθητικά για την οικονομία και την κοινωνία και αποτρέποντας τις αναγκαίες επενδύσεις από το εξωτερικό. Επιλογών που, in fine, αποδυνάμωσαν τους κρίσιμους πυλώνες της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τελευταία είναι εκείνη που σήμερα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πλαίσιο δύο, υπό εξέλιξη, διαδικασιών. Την αναμόρφωση του Καλλικράτη και τη συνταγματική αναθεώρηση – δύο κορυφαίες διαδικασίες που συνιστούν κρίσιμο momentum για να αντιστρέψουν, οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μια στρεβλή πορεία δεκαετιών. Να κάνουν πράξη, ως οι βαθμίδες που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και τις αγωνίες του, αυτό που ορισμένοι, προσχηματικά, ονομάζουν "νέα μεταπολίτευση", βάζοντας τις βάσεις για την εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σήμερα θεσμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της Ευρώπης των Περιφερειών και την ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας, ως την απάντηση στην άνοδο της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, μέσα από τη δράση Περιφερειών και Δήμων, π.χ. σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου.
Ο δρόμος για την ανάταξη της Δημοκρατίας περνάει μέσα από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και την άμεση ολοκλήρωση εκείνων των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που μπορούν να αλλάξουν, όχι απλά το «τοπίο» της Αυτοδιοίκησης αλλά να το καταστήσουν παράγοντα προώθησης του νέου υποδείγματος Διοίκησης: με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, χωρίς γραφειοκρατία. Και τούτο γιατί από τη φύση τους, οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα : αποτελούν τις βαθμίδες διοίκησης που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματά τους όπως γνωρίζουν και τις λύσεις τους. Είναι, με άλλα λόγια, εκείνες οι βαθμίδες διοίκησης που μπορούν να αντιμετωπίσουν την απομείωση της πολιτικής, με όρους ενίσχυσης της Δημοκρατίας, της χρηστής Διοίκησης και της αποτελεσματικότητας. Με εκείνους δηλαδή τους όρους που θα καταστήσουν ξανά αξιόπιστη την έννοια της Πολιτικής στα μάτια των πολιτών, και ειδικότερα των νέων.
Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Διοίκησης, το Σεπτέμβριο του 2014. Αλλάζουμε το υπόδειγμα της Διοίκησης, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις πιο επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή προωθούμε το μοντέλο της Διαπεριφερειακής συνεργασίας είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (όπως για παράδειγμα οι καταστροφικές συνέπειες των σεισμών στη Λέσβο και την Κεφαλονιά) είτε για διακυβεύματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη όπως η διαχείριση των απορριμμάτων ή στην προώθηση ενός νέου επιχειρείν με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έξυπνη εξειδίκευση. Κοινός στόχος, η βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο: με παραγωγή θέσεων δουλειάς, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Πρόκειται για την αέναη, δυναμική διαδικασία εμπέδωσης των πολιτικών και κοινωνικών προταγμάτων της Δημοκρατίας - μια διαδικασία στην οποία είμαστε όλοι, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνοί και εταίροι, με τελικούς κριτές τους πολίτες, στους οποίους λογοδοτούμε. Γιατί με τον τρόπο αυτόν υπηρετούμε πραγματικά, όχι απλά μια ημερολογιακή επέτειο, αλλά την ουσία της Δημοκρατίας.»
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου