Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη στην Εφημερίδα Αξία

Συνέντευξη της Θεοδώρας Τζάκρη, βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ στην Εφημερίδα Αξία. Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στην «axianews» για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον στόχο της κυβέρνησης.
1. Φέρνει ευθύνες η κυβέρνηση στις τόσες εμπλοκές για τη συμφωνία;
Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ακόμη και μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων που αξίωναν οι δανειστές, βαρύνει τους ίδιους, στους κόλπους των οποίων και κυρίως μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, ήταν χαοτικές. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επομένων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
2. Ποιο είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο που κάνετε για τη 15η Ιουνίου;
Επιδίωξη της κυβέρνησης ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου αρχικά, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ορόσημο εφόσον δεν εξασφαλιστεί εκεί όπως στην Σύνοδο Κορυφής 22ας Ιουνίου, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η συνολική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ιουλίου και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την συμφωνία για την μελλοντική ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το συντομότερο δυνατόν. Προς την κατεύθυνση αυτή θα εργαστούμε εντατικά μέχρι τέλους με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να υπάρξει δηλαδή μια ικανοποιητική λύση στο θέμα της ανακούφισης του δημοσίου χρέους που είναι μια εθνική υπόθεση. Θα πρέπει επομένως το σύνολο των Ελλήνων πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εμπέδωση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και θα προσδώσει την δυναμική για την ανάκαμψη της χώρας.
3. Εσείς ζητάτε καθαρή λύση για το χρέος. Αυτό μπορεί να σημαίνει και νέες υποχωρήσεις ή νέο πρόγραμμα;
Ναι επιδιώκουμε καθαρή λύση για το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές και αυτό θα πρέπει να εκφραστεί με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή. Επιδιώκουμε καθαρή λύση για το χρέος έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να πουν ότι το επίπεδο του χρέους της χώρας μας είναι βιώσιμο και άρα να μπορούν να επενδύσουν σε αυτή, να μπορούν να αγοράσουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και γενικά να φέρουν χρήματα στην χώρα. Αυτό θα συνιστούσε ταυτόχρονα και ένα σαφές μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες που υποφέρουν τόσα χρόνια από την κρίση ότι μπορούν πλέον να ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και ελπίδα. Μόνο ένα τέτοιο σαφές μήνυμα βγάζει την χώρα οριστικά από την επιτροπεία και τα μνημόνια.
4. Εφαρμόζετε μέτρα για τα οποία ήσασταν κάθετα αντίθετη. Τι λέτε;
Εδώ και 7 χρόνια η χώρα εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, με τα οποία το σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι αντίθετο, με στόχο να επιτευχθεί μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία. Η ελληνική πλευρά σήμερα έχει υλοποιήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας και αναμένει από τους εταίρους να ανταποκριθούν στην ηθική και νομική υποχρέωσή τους που θα επιτρέψει την έξοδο της χώρας στις αγορές με βιώσιμους όρους.
5. Πάντως δημοσκοπικά φαίνεται πως οι πολίτες δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης φαίνονται δυσοίωνα τα αποτελέσματα.
Η ώρα της κάλπης δεν έχει φτάσει ακόμη. Άρα είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για δυσοίωνα αποτελέσματα καθώς από ό,τι φαίνεται οι προσπάθειες της κυβέρνησης έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2017 και αυτό σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία. Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε για το 0,4%, αποτελεί όμως ένα κίνητρο για την συνέχιση των προσπαθειών μας για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που επιδιώκουμε.
6. Συνάδελφοί σας εκτιμούν ότι μπορεί σύντομα να βγούμε στις αγορές. Βλέπετε εφικτό κάτι τέτοιο;
Αυτός είναι ο επιδιωκόμενος στόχος από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Εκεί αποσκοπούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού και θέλω να πιστεύω ότι αυτή είναι και η πραγματική επιδίωξη των δανειστών, να μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από τις αγορές και όχι από τον μηχανισμό βάση μνημονίων.
7. Έχετε χαμηλώσει λίγο τους τόνους για μια εθνική συνεννόηση στο θέμα του χρέους. Ποια είναι η θέση σας;
Η επιδίωξη της ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα της τελικής εξόδου από την κρίση μετά από εφτά χρόνια είναι ένας εθνικός στόχος και όχι απλά ένας πολιτικός στόχος αυτής της κυβέρνησης. Για να επιτευχθεί απαιτείται εθνική συνεννόηση και ομοψυχία για την συγκρότηση κοινής, εθνικής θέσης και στο επίπεδο των πολιτών και στο επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων και στο επίπεδο των μέσων ενημέρωσης. Αυτή είναι η ειλικρινής πρόθεση της κυβέρνησης, η διαμόρφωση δηλαδή μέσα από διάλογο ενός ενιαίου μετώπου για την διαχείριση του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει με επιτυχία να ανταποκριθεί στην εθνική αυτή πρόκληση. Και αυτή η στάση κατά την προσωπική μου άποψη είναι αυτονόητη για όλους. Στην φάση αυτή δεν συγχωρούνται μικρότητες και υπεκφυγές και μάλιστα από αυτούς που φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ούτε πανηγυρισμοί από κάποια συστημικά ΜΜΕ για το δήθεν «ναυάγιο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Γιατί στο τέλος όλοι θα κριθούμε για το αν και κατά πόσο σταθήκαμε στο ύψος των εθνικών περιστάσεων.
8. Τι βαθμό βάζετε στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Στην μέση μιας πορείας η βαθμολογία δεν έχει καμία απολύτως αξία. Είναι άκαιρο να βαθμολογήσουμε την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στην μέση μιας προσπάθειας για την εξεύρεση μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: