Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές

Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΒ.
«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν.
Οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Ας προσέλθουμε σ ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας
Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις»
Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του ΣΕΒ, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων. «Ήταν το 1097 όταν ξεκίνησε η παρουσίας σας ως κοινωνικός εταίρος σε εποχή που η χωρά ήταν επί επιτροπεία.
Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις, Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση, είπε ο πρωθυπουργός. Αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίστε πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας δίκαιης και παραγωγικής . Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε.
«Είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες»
Ο πρωθυπουργός είπε για την έξοδο της χώρας στις αγορές ότι αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά το Σεπτέμβρη του 2018 και μετά να υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό είναι το κριτήριο μιας χειροπιαστής επιτυχίας και όχι επικοινωνιακής, ή επίπλαστης. Πρόσθεσε πως αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας.
Σημείωσε πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να είμαστε όλοι στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο.
Είπε πως η λύση που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, δεν έγινε αποδεχτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα κριτήρια, της χώρας και όπως τόνισε αυτό αναγνωρίστηκε από πολλούς εταίρους μας. Τόνισε ότι μια σειρά από χώρες αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
«Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, ώστε στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως οι ευρωπαίοι, και η ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους. Λύση είπε ο πρωθυπουργός που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Τόνισε δε, πως αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και περιμένουν ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι αποτελεί πλατιά κοινωνική απαίτηση να συστρατευτούμε όλοι σε αυτό το στόχο.
Μάλιστα τόνισε πως είναι κοινή, εθνική απαίτηση να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και όλες οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνδράμουνε στην επιτακτική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας και την απεξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό καταναγκασμό.
Χαρακτήρισε τη συμβολή του ΣΕΒ και των υπολοίπων κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, καθοριστική.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης εγκαινιάστηκαν δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με τα υπουργεία όσο και με το πρωθυπουργικό γραφείο απευθείας, ώστε η ανταλλαγή απόψεων και η επεξεργασία προτάσεων να είναι άμεση και αποτελεσματική.
Δε θέλω να κρύψω ότι έχουμε ιδεολογικές διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του από το βήμα του ΣΕΒ αλλά τόνισε ότι δεν αξίζει στη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και η οικονομία, στο όνομα αυτών των διαφορών, να επικοινωνούμε με ενημερωτικά δελτία μικροπολιτικής προπαγάνδας και αντιπαράθεσης.
Κάλεσε όλα τα μέρη να προσέρχονται καλόπιστα στο διάλογο, χωρίς παραπλανητικά ή ψευδό-επιστημονικά επιχειρήματα, χωρίς την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων και την υποτίμηση προσπαθειών και επιτευγμάτων και κυρίως χωρίς ακραίους χαρακτηρισμούς.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οφείλουμε με αίσθημα του επείγοντος, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα.
«Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, με κριτήριο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα μνημόνια»
Προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια και στο ανθρώπινο κεφάλαιο είπε ο πρωθυπουργός.
Το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ έφτασε το 30% το 2016, όταν το 2009 βρισκόταν στο 19% τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση που επιτύχαμε, έβαλε σε σταθερές βάσεις τα οικονομικά του κράτους.
Επίσης τόνισε πως μέτρα όπως οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, φέρνουν έσοδα στο κράτος και δημιουργούν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
 Ο Αλέξης Τσίπρας είπε αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, οι αδειοδοτήσεις γίνονται ευκολότερες και παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις.
 Παράλληλα τόνισε ότι ο επανασχεδιασμός των κοινωνικών προγραμμάτων διασφαλίζει ότι περισσότερες ενισχύσεις αποδίδονται σε αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται.
Για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είπε ότι αυξάνεται και ενισχύεται η ρευστότητα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Αποδείξαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι «ανεπίδεκτη» αλλαγών, μετασχηματισμών και μεταρρυθμίσεων, όπως ορισμένοι με διδακτικό ύφος μας κατηγορούν, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Αναλάβαμε επιλογές με σημαντικό κόστος, με κριτήριο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή μας από τα μνημόνια υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τη σπουδαία προσπάθεια που έγινε την αναγνωρίζουν πλέον τόσο οι θεσμοί οι εταίροι μας, όσο όμως και αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε.
«Η αξίωση μας για μια καθαρή λύση για το χρέος, θα επιφέρει μια σειρά από θετικές συνέπειες για την οικονομία»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές, αλλά η τεχνητή και άσκοπη συντήρηση της αβεβαιότητας γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν επιτρέπει ακόμη να αναπτυχθεί δυναμική στην οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η αξίωση μας για μια καθαρή λύση για το χρέος,  θα επιφέρει μια σειρά από θετικές συνέπειες όπως τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού και την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη χωρίς επιπλέον κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Συμπλήρωσε πως η ελληνική πλευρά μπορεί να βρει το βέλτιστο ύψος πλεονασμάτων που εξυπηρετούν την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων αλλά δημιουργούν και το δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές.
Τέτοιες προτάσεις είπε ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κατατεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από θεσμικούς ή μη ξένους αναλυτές και ζήτησε να γίνουν  αποδεκτές.
Δεν υπάρχει ελληνικό, ιταλικό ή πορτογαλικό πρόβλημα όπως παρουσιάζονται απλοϊκά, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα με τις κατά περίπτωση εκδηλώσεις του είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη.
Τα τελευταία θετικά εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, έδωσαν τον απαιτούμενο χρόνο, προκειμένου να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, κυρίως χωρίς διχαστικά και διαιρετικά -γεωγραφικά και εθνικά- σχήματα τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, ειδάλλως σε λίγα χρόνια αυτό που ξορκίζουμε θα είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Είμαστε συνεπείς και τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και στο εσωτερικό υπό δύσκολες συνθήκες είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως καταφέραμε να ανεβάσουμε το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ στο 11,4% από τον αρχικό στόχο του 7% ενώ αναφέρθηκε την σημαντική αύξηση, του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που πλέον, φτάνει το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί σε 26% από 29%, που είναι σήμερα.
«Οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, δίκαιης αυτόνομης και παραγωγικής»
Ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ είπε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο 5 δισ. ευρώ ως το 2021, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών.
 Αναφέρθηκε στην επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το «Εξοικονομώ κατ? οίκον» και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, τα οποία θα διαθέσουν συνολικά μέσα στο 2017 πάνω από 3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων, με βασικό στόχο την αποτελεσματικότητα και τη συνολική αντιμετώπιση και διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη και επιταχύνεται η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων. Χαρακτήρισε πολύπλευρο εργαλείο τον  αναπτυξιακό νόμο.
Οι θετικές εξελίξεις που διεκδικούμε για το δημόσιο χρέος θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό μας σύστημα οδηγώντας στην οριστική εξάλειψη των κεφαλαιακών ελέγχων, το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Στο πάγιο αίτημα των βιομηχανιών για την ακριβή ενέργεια που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα τους έγιναν σημαντικές αλλαγές είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην κατάργηση ήδη από πέρυσι του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ο πρωθυπουργός είπε πως στις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης εντάσσεται και η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, σε πλήρη συμφωνία και εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ  για την  ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι και  στον τομέα των υποδομών δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε ότι βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη σημαντικά έργα υποδομών για την κατασκευή δρόμων και την αναβάθμιση λιμένων και μεταφορών .
Ο πρωθυπουργός είπε θεσμοθετούμε την υποχρεωτική σύνταξη πραγματικών προϋπολογισμών για όλα τα έργα, ενώ αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας όπως η γεωγραφική μας θέση, οι υποδομές σε δίκτυα και μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και ο στρατηγικός μας ρόλος, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση κατήρτισε ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο, το λεγόμενο growth strategy, που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με το σύνολο των φορέων το προσεχές διάστημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος, ότι δεν αργεί ο καιρός που θα γυρίσει η σελίδα και νέες επενδύσεις θα έλθουν μαζικά στην Ελλάδα είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι αυτό θα είναι μια σημαντική επιβράβευση για όσους έδειξαν τον λεγόμενο επενδυτικό πατριωτισμό, τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια, αλλά και σε όσους ξένους επενδυτές δεν έσπευσαν να αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους με το ξέσπασμα της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός καταλήγοντας στην ομιλία του κάλεσε εκ νέου όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα για την επόμενη μέρα της Ελλάδας. Δίκαιης αυτόνομης και παραγωγικής. Αυτή είναι σε τελική ανάλυση η κοινή μας μοίρα, και πρέπει πάση θυσία να τα καταφέρουμε, ήταν το ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: