Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Τα θέλουν όλα απ' όλους

Στο κείμενο της συμφωνίας που κατατέθηκε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ανάμεσα στ' άλλα αναφέρεται πως το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την αντιπολίτευση ότι δεν θα ανατραπούν οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, ενώ οι ελληνικές αρχές θα κληθούν να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση πως οι σχετικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με το ελληνικό Σύνταγμα.
Θα κληθεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί ότι δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία αν βρίσκεται στην εξουσία την περίοδο που θα ξεκινήσει η εφαρμογή της στο μέτωπο των συντάξεων (2019) και στο ζήτημα του αφορολόγητου (2020).
Επί της ουσίας δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση για τη Ν.Δ., γιατί δεν έχει διαφορετική γνώμη στα θέματα αυτά (ασχέτως που δεν θα τα ψηφίσει στη Βουλή) και επιπλέον ο αρχηγός της έχει δηλώσει πως το κράτος έχει συνέχεια και οι κυβερνήσεις οφείλουν να είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις της χώρας.
Επίσης η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει δώσει δείγματα γραφής που την καθιστούν ύποπτη για οργανωμένη ανυπακοή στους δανειστές. Αυτά που ψελλίζει για ανοχή των θεσμών απέναντι στον Τσίπρα και για διεκδίκηση ύστερα από συζήτηση με τους θεσμούς ενός άλλου μείγματος πολιτικής είναι για εσωτερική κατανάλωση. Απευθύνονται στο ακροατήριό της. Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο.
Τα περιβόητα Ζάππεια -σημαία αντίστασης στο κακό μείγμα του πρώτου Μνημονίου- καταχωνιάστηκαν. Η τύχη τους αγνοείται. Ωστόσο στο συμβολικό επίπεδο δημιουργείται πρόβλημα γιατί δεν είναι και πολύ τιμητικό να ζητείται από τους δανειστές η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια πολιτική την οποία για λόγους εντυπώσεων και μόνο πολεμά.
Δυστυχώς αυτές είναι οι συνέπειες του καθεστώτος επιτροπείας, για το οποίο δεν λέει κουβέντα η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η απαίτηση του ΔΝΤ να παράσχουν οι ελληνικές αρχές ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση πως οι σχετικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με το Σύνταγμα.
Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Τι ακριβώς σημαίνει ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση; Ποιος θα ορίσει τους ειδικούς που θα δώσουν ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση; Αν η επιτροπή καταλήξει στην άποψη ότι οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα, θα ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις ή θα συγκροτηθεί άλλη επιτροπή για να βγάλει διαφορετικό πόρισμα;
Αν τα δικαστήρια στα οποία πιθανότατα θα προσφύγουν πολίτες και συλλογικότητες έχουν άλλη εκτίμηση απ' αυτήν της ανεξάρτητης επιτροπής τι θα συμβεί;
Μήπως ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη να μη διανοηθεί να πάει κόντρα στις επιθυμίες των δανειστών; Ως πότε αυτό που αντιλαμβάνονται ως δημόσιο συμφέρον οι κυβερνήσεις και τα μνημονιακά κόμματα θα υπερισχύει του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος;
Ανάγωγα
«Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε κάτι στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική» είπαν Σόιμπλε και λοιποί αστέρες της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, απορρίπτοντας ακόμη κι αυτές τις δειλές ιδέες του Μακρόν για αλλαγές στην ευρωζώνη. Συνεχίζουμε λοιπόν business as usual. Κι αν ο εχθρός εμφανιστεί ξανά κάπου αλλού, το τροπάριο είναι γνωστό: όλοι μαζί για να σώσουμε τη δημοκρατία (τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: