Στις 18 Μαρτίου ανοίξαμε την αυλαία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με την εκδήλωση Ενο-ΠΟΙΗΣΗ.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου Ν. Πέλλας, η Παιδαγωγική Εταιρεία Πέλλας, το 13ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών «Μαργαρίτες και Μαργαριτάκια» και η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. Το συντονισμό ανέλαβαν η Παυλίδου Κάκια και η Μαρία Ποπκιώση που συμμετείχαν ενεργά στη σύλληψη και υλοποίηση της κεντρικής ιδέας της εκδήλωσης, η οποία ήταν να σμίξουμε στις όχθες του ποιήματος φορείς που εκπροσωπούν συνανθρώπους μας που δίνουν έναν ιδιαίτερο αγώνα στη ζωή τους.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο της παιδαδωγικής Εταιρείας Γιαννιτσών, Τσιλικίδου Ευδοξία, και από την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Πέλλας, Πολυξενίδου Αντωνία. Ακολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 13ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών, που με πρωτοβουλία της παιδαγωγού Κατερίνας Μαυρογονάτου και τη βοήθεια της νηπιαγωγού Δελιτζάκη Βασιλική δούλεψαν πάνω σε κείμενα του Ρίτσου, συζήτησαν με αφορμή τις αναφορές του ποιητή, ζωγράφισαν εμπνευσμένοι από τα ακούσματα και παρουσίασαν το έργο τους στην εκδήλωση.
Τους ευχαριστούμε όλους μαζί και έναν έναν/μία μία χωριστά:
Κυριακή Κεχαγιά, Σοφία Κροντηρά, Εύη Αντωνοπούλου ,Αγγελίνα Αποστολίδου, Δήμητρα Βακφάρη, Άννα Μαρία Βερβέρη, Νικολέτα Πεσκουλίδου. Ελένη Πετρίδου, Χρυσάνθη Σέλγκου, Χριστίνα Σιδηροπούλου, Ιφιγένεια Τσομπάνη, Κάλλια Χανουμίδου και Βακφάρης Μάριος, Καραμπάι Δημήτρης, Λίκα Αλέξανδρος, Παπαδόπουλος Περικλής, Πεσκουλίδης Γρηγόρης.
Στη συνέχεια η Βαρβάρα Οσμαντζικίδου μάς παρουσίασε ένα σύντομο αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο και στη ακολούθησε μία χορογραφία πάνω σε αποσπάσματα από την Εαρινή Συμφωνία του Γιάννη Ρίτσου που ετοίμασε η Γεύση Τζίτα από τη σχολή χορού «Ας χορέψουμε…» με την ομάδα των χορευτριών Εμμανουέλα Μανωλούδη, Έλενα Τάπου, Δέσποινα Βακιρτζή, Ελένη Μπάτσιου, Ελευθερία Δάρτση, Μαρία Χρυσοστομάκη. Την απαγγελία των αποσπασμάτων ανέλαβε η Αμανατιάδου Ιφιγένεια.
Ακολούθησαν οι απαγγελίες των εκπροσώπων των φορέων, που ειλικρινά τους ευχαριστούμε από καρδιάς, εφόσον παρόλο που δεν ήταν εξοικειωμένοι με τις απαγγελίες ποιημάτων δέχθηκαν με χαρά και ενθουσιασμό την πρόσκλησή μας.
Επίσης, ευχαριστούμε τον Ανέστη Κιουρκτσίδη για τις εμπνευσμένες μουσικές παρεμβάσεις, στις οποίες άφησε το δικό του στίγμα ερμηνείας των μελοποιημένων ποιημάτων. Στο τραγούδι «Και να αδερφέ μου» τον συνόδευσε με απαγγελία των στίχων η Αμανατιάδου Ιφιγένεια.
Ακολουθούν οι φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση και τα ονόματα όσων τους εκπροσώπησαν:
- Το Ειδικό Σχολείο Γιαννιτσών, εκπροσωπήθηκε από τη μαθήτρια Θωμαΐδου Παρθένα.
- Το ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ με εκπρόσωπο τον Κολυμπάρη Ανέστη.
- Το ΚΕΔΔΥ Πέλλας που εκπροσώπησε η Ξανθοπούλου Μαρία.
- Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας με εκπρόσωπο τον Ζαχαριάδη Πρόδρομο.
- Η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας – Ομάδα Γιαννιτσών με 5 εκπροσώπους.
- Το Α’ ΚΑΠΗ Γιαννιτσών που το εκπροσώπησαν οι Γλερίδου Αχιλλίτσα, Κωστελίδου Σοφία και Γραμματική Ζουνίδου, που έσμιξαν τις απαγγελίες τους με μαθητές του 13ου Νηπιαγωγείου, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουμε το ξεκίνημα της ζωής με την τρίτη ηλικία.
- Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών με εκπροσώπους τη Δέσποινα Πένογλου και την Αγιαννίδου Μαρία.
- Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Γιαννιτσών που εκπροσωπήθηκε από τις Πέλκα Λίλιαν και Βολοβότση Βούλα.
- Ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Γιαννιτσών με εκπρόσωπο την Λαγομάτη Μαρία.
- Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων με εκπρόσωπο την Κουγιουμτζίδου Κυριακή.
- Το Σωματείο εργατών/εργατριών γης Κονσερβοποιών Διαλογητηρίων Ψυγείων με εκπρόσωπο την Κυριλίδου Πόπη.
- Και ο Άτα Μαντί που προσέγγισε τον αγώνα των προσφύγων και συμμετείχε στην έκθεση έργων ζωγραφικής στην είσοδο της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με τις ζωγραφιές των μαθητών του 13ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών, καθώς και της Κυριακοπούλου Άντζελας.
Ειλικρινά, μακάρι οι λέξεις να μπορούσαν να χωρέσουν και να περιγράψουν επαρκώς τη συγκίνηση που δημιουργείται όταν παίρνεις στα χέρια σου μία ασχημάτιστη ιδέα, της δίνεις ένα όνομα (Ενο-ΠΟΙΗΣΗ) και την βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σου. Ο σκοπός μιας εκδήλωσης είναι να δίνει αφορμές για προεκτάσεις. Να δίνει την αμπάριζα για ένα ντόμινο δημιουργικών δράσεων που βελτιώνουν ουσιαστικά όποιον συμμετέχει και ταυτόχρονα προσφέρουν ένα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια εμπλουτισμού του πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας.
Αυτό το ραντεβού δόθηκε στις …όχθες του Ποιήματος. Το επόμενο υποσχόμαστε πως θα ‘ναι στου Ποιήματος τ’ ανοιχτά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου