Κάθε χρόνια περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα
σκουπίδια στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, που
αναφέρει ότι το 20% όλων των τροφίμων που παράγονται στην Ε.Ε. δεν
καταναλώνονται ποτέ, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει τα 143
δισ. ευρώ ετησίως.
Το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται,
όπως σημειώνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας. Εκτιμάται δε ότι ο
όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της
Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του
θερμοκηπίου.
Tα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από
τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα
καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά.
Τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν
σταθερή πρόσβαση σε τροφή, η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα
σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα,
σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και
αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα
τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.
Γι αυτό η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη
της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να
παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της
αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση
ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει
επιτευχθεί.
Σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των καταναλωτών
στην Ε.Ε. (58%), έναντι 71% στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την
ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά
προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα.
Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημά
της ετικέτας στα τρόφιμα. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων
που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν
ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου