Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Οι «ευγενείς» των Βρυξελλών

Τους πληρώνουμε χρυσούς παρ’ ότι έχουν προ πολλού τελειώσει τη δουλειά τους, παρ’ ότι αρκετοί εξ αυτών αμείβονται ήδη αδρά από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες εργάζονται σήμερα.
Ο λόγος για τους πρώην επίτροπους της δεύτερης Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, έκαστος των οποίων κοστίζει στους Ευρωπαίους πολίτες εξαψήφια ποσά ετησίως.
Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», οι μισοί από τους επιτρόπους της προηγούμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά 16 άτομα, αμείβονται σήμερα με τουλάχιστον 99.996 ευρώ ετησίως έκαστος από τα ταμεία της Ε.Ε.
Οι αμοιβές αυτές δεν είναι παράνομες. Αποτελούν τη «μεταβατική αποζημίωση» που θεσπίστηκε για τους αποχωρούντες επιτρόπους το μακρινό 1967, όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση λεγόταν ακόμη ΕΟΚ.
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι οι απερχόμενοι επίτροποι μπορούν να λαμβάνουν για μια τριετία το 40-65% του βασικού μισθού τους, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.
Στη θεωρία, στόχος αυτής της «μεταβατικής αποζημίωσης» είναι να αποτρέψει τους επιτρόπους να αρχίσουν να ψάχνουν για νέα δουλειά ενώ ακόμη εκτελούν τα καθήκοντά τους και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διαπλοκής τους με οικονομικά συμφέροντα.
Στην πράξη βεβαίως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς βασιλεύει η «περιστρεφόμενη πόρτα» που μετακινεί πρώην επιτρόπους σε υψηλά αμειβόμενες θέσεις στον κόσμο του λόμπι και σε πολυεθνικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.
Λίστα «μισθοδοσίας»
Στη σχετική λίστα «μισθοδοσίας» –που η «Die Zeit» απέκτησε με τον τσαμπουκά από την Κομισιόν και απειλεί ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο– βρίσκονται μεταξύ άλλων η Δανέζα πρώην Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια Κόνι Χέντεγκααρντ, που δουλεύει σήμερα για τη Volkswagen και την Danfoss, ο πρώην επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσιόλος, που είναι πλέον πρωθυπουργός της Ρουμανίας, αλλά και η Ελληνίδα πρώην επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.
Τους «16» συμπληρώνουν ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια, ο Ούγγρος Λάζλο Αντόρ, ο Μαλτέζος Τόνιο Μποργκ, ο Βέλγος Κάρελ ντε Γκουχτ, οι Πολωνοί Γιάτσεκ Ντομινίκ και Γιάνουζ Λεβαντόφσκι, ο Τσέχος Στέφαν Φούλε, ο Εσθονός Σίιμ Καλάς, ο Ιταλός Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, ο Λετονός Αντρίς Πίεμπαλγκς, ο Σλοβένος Γιάνεζ Ποτότσνικ, ο Λιθουανός Αλγκιρντάς Σεμέτα και η Κύπρια Ανδρούλλα Βασιλείου.
Εξέχουσα περίπτωση αποτελεί ο Κάρελ ντε Γκουχτ, που αμείβεται σήμερα με 124.000 ευρώ από τα ταμεία της Κομισιόν ενώ δουλεύει ταυτόχρονα για τρεις εταιρείες: τον κολοσσό της παγκόσμιας χαλυβουργίας Arcelor-Mittal, την κινητή τηλεφωνία Proximus και τη Merit Capital.
Οπως εκτιμά η «Die Zeit», εκτός της μεταβατικής αποζημίωσης, ο πρώην επίτροπος πρέπει να «καθαρίζει» μερικές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως.
«Ωραιότερος» όλων όμως είναι μακράν ο Ιταλός πρώην επίτροπος Βιομηχανίας Φερντινάντο Νέλι Φερότσι, που αντικατέστησε τον απερχόμενο Αντόνιο Τατζάνι και πρόλαβε να δουλέψει μόλις 3,5 μήνες, αφού η Επιτροπή ολοκλήρωσε τη θητεία της. Για 3,5 μήνες δουλειάς ο Φερντινάντο λαμβάνει σήμερα μεταβατική αποζημίωση.... 99.996 ευρώ.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα χρήματα πληρώνονται από γιαγιάδες με συντάξεις χαμηλότερες των 300 ευρώ και από νέους που δουλεύουν σαν σκλάβοι για λιγότερα από 250 ευρώ τον μήνα.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: