Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 25, ίσως ζήσουν έως τα 90

Οι γυναίκες που αργούν να κάνουν το πρώτο παιδί τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν μετά τα 90, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, εξίσου αυξημένες πιθανότητες για μακροζωία έχουν όσες αποκτούν περισσότερα από 2 παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», η ηλικία που μια γυναίκα θα κάνει το πρώτο παιδί της, καθώς και ο αριθμός των παιδιών που θα γεννήσει συνολικά, με κάποιο τρόπο συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής της.
Ειδικότερα, όσες γυναίκες αργούν να γεννήσουν για πρώτη φορά (από επιλογή τους και όχι λόγω δυσκολίας), έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 90 ετών, όπως επίσης όσες θα κάνουν πιο πολλά παιδιά.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η ηλικία της πρώτης τεκνοποίησης έχει σταδιακά αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες σχεδόν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και σε αρκετές αναπτυσσόμενες, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων των γυναικών για μόρφωση και καριέρα.
Μελετώντας στοιχεία για 20.000 γυναίκες, από τις οποίες το 54% είχαν ζήσει τουλάχιστον έως την ηλικία των 90 ετών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αλαντίν Σαντιάμπ, διαπίστωσαν επίσης πως οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη μακροζωία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι απόφοιτες πανεπιστημίου, παντρεμένες, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, όχι παχύσαρκες και χωρίς ιστορικό κάποιας χρόνιας πάθησης.
Επίσης, ήταν πιθανότερο να έχουν κάνει το πρώτο παιδί τους μετά την ηλικία των 25 ετών. Επιπλέον, οι γυναίκες που έχουν γεννήσει δύο έως τέσσερις φορές, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ζήσουν στη δέκατη δεκαετία της ζωής τους, σε σχέση με όσες έχουν γεννήσει μόνο μια φορά.
Πάντως, σύμφωνα με τον δρα Σαντιάμπ, «οι γυναίκες δεν πρέπει σκοπίμως να καθυστερούν το πρώτο παιδί τους, καθώς ο κίνδυνος να εμφανίσουν γυναικολογικές επιπλοκές, όπως διαβήτη κύησης και υπέρταση, είναι μεγαλύτερος σε πιο προχωρημένη ηλικία».
«Είναι πιθανό ότι ένας τοκετός σε πιο μεγάλη ηλικία αποτελεί ένδειξη γενικότερης καλής υγείας και άρα δυνατότητας για μακροζωία» τονίζει.

Πηγή: efsyn.gr

1 σχόλιο:

~reflection~ είπε...

Ένα ίσως πάντα κρύβει την κατάφαση της υπόθεσης: "Ίσως ναι",
αλλά και την ακύρωσή της: "Ίσως όχι".

:)