Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ψήφισμα για το σιδηροδρομικό δίκτυο Νομού Πέλλας

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οι πολίτες του Ν. Πέλλας, που λάβαμε μέρος στη σύσκεψη στα Γιαννιτσά σήμερα, 24-10-2016:
Διαπιστώνοντας ότι:
Συνεχίζουμε να βιώνουμε τη συγκοινωνιακή απομόνωση του Νομού, με το ανεπαρκές και επικίνδυνο για την ασφάλειά μας-παρά τις όποιες βελτιώσεις-οδικό δίκτυο που συνδέει το Νομό με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την απουσία κάθετης πρόσβασης προς την Εγνατία Οδό.
Η υπάρχουσα σιδηροδρομική διαδρομή (Θεσσαλονίκη-Πλατύ-Σκύδρα-Έδεσσα) αφήνει το πιο παραγωγικό και πυκνοκατοικημένο τμήμα του Νομού Πέλλας εκτός σιδηροδρομικού δικτύου.
Μένει αναξιοποίητη η «Προκαταρκτική Μελέτη Σκοπιμότητας», που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008 με απόλυτα θετικά συμπεράσματα για την αναγκαιότητα υλοποίησης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Νομού με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών.
Εκτιμώντας ότι:
Η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τον Ιούλιο του 2016 στην ιταλική κρατική εταιρία Ferovialia αλλάζει το σχεδιασμό του ΟΣΕ, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων.
Η προαστιακή σύνδεση του νομού μέσω Γιαννιτσών παραπέμπεται στις καλένδες ως «όραμα που δεν καταργείται». Αντιθέτως ως έργο προτεραιότητας αναγγέλλεται η ηλεκτροκίνηση της ήδη υπάρχουσας γραμμής Θεσσαλονίκη-Βέροια-Έδεσσα, ( επίσκεψη κλιμακίου του ΟΣΕ  με επικεφαλή τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Πετράκη μετά από πρόσκληση της κ.Τζάκρη).
Η Προαστιακή Σιδηροδρομική Σύνδεση του Νομού με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών με επέκταση προς την Αλμωπία, θα συμβάλει ουσιαστικά στις προοπτικές ανάπτυξης του Νομού και θα είναι ισχυρός σύμμαχος για ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
Το έργο πρέπει να γίνει αφού:
θα διευκολύνει και θα μεταφέρει επιβάτες και αγαθά από και προς τη Θεσσαλονίκη, τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης όχι μόνο για το νομό ΠΕΛΛΑΣ, αλλά και τους νομούς ΦΛΩΡΙΝΑΣ και ΚΟΖΑΝΗΣ, σε χρόνο πολύ μικρότερο από αυτόν που επιτρέπει η υπάρχουσα σιδηροδρομική σύνδεση σε οποιαδήποτε μορφή της
Θα αποτελέσει τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας και θα διευκολύνει τη σύνδεση με τα άλλα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Θα συμβάλει στην προαστικοποίηση της περιφέρειας και στην αποκέντρωση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα, του τουρισμού και των τοπικών αγορών.
Θα αποθαρρύνει τη χρήση του Ι.Χ., με αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας έτσι τη λήψη μέτρων κατά του φαινόμενου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.
Το έργο μπορεί να γίνει γιατί:
Το πεδινό ανάγλυφο της περιοχής και η απουσία εμποδίων ελαχιστοποιούν το κόστος και το χρόνο κατασκευής.
Το μήκος της υπό κατασκευή γραμμής είναι μικρό, περίπου στα 50 χλμ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ
Την άμεση εκπόνηση οριστικής μελέτης για την Προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών με επέκταση στην Αλμωπία, αλλά και την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την υλοποίησή του.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
  • Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
  • Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
  • Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών
  • Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ν. Πέλλας
  • Πρωτοβουλία Πολιτών για το σιδηροδρομικό δίκτυο Νομού Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: