Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ” για τον ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και την ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

1. Η αντιπαράθεση που προηγήθηκε, μεταξύ της Δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, με αφορμή το γεγονός, ότι απορρίφθηκαν οι μισές περίπου αιτήσεις, για δωρεάν εισδοχή των νηπίων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ του Δήμου Σκύδρας, δεν αποκάλυψε τα αίτια αυτής της αρνητικής εξέλιξης. Μιας εξέλιξης, για την οποία, είχε προειδοποιήσει η “Λαϊκή Συσπείρωση”, με παρέμβαση – τοποθέτηση της, εκτός ημερησίας διάταξης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, την επομένη, κιόλας, ημέρα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που καθόριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για το σχετικό πρόγραμμα, δίχως, ωστόσο, τότε, η δημοτική αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία, ενημέρωσης και κινητοποίησης των δημοτών, για να αποτραπούν αυτές  οι εξελίξεις. Αντίθετα, μάλιστα, καθησύχαζε, ότι οι δομές του Δήμου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Διαψεύστηκε.
2. Γενικότερα, από τον απολογισμό της δημοτικής αρχής λείπει ένα βασικό στοιχείο. Η ανάληψη ή ο καταλογισμός της ευθύνης για όσα δεν έγιναν, για όσα δεν θα γίνουν. Και αυτά είναι πολλά και ουσιώδη. Με άλλα λόγια, απουσιάζει η κατάδειξη των αιτίων και των υπαιτίων, για αυτό που περιληπτικά αναφέρεται, στον απολογισμό, ως η «κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Τοπική Διοίκηση». Δεν πρόκειται για θεωρητικό ζήτημα. Η ανάδειξη των αιτίων, για την υποχρηματοδότηση των Δήμων, ως βασικού παράγοντα για τη μη αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών και των προβλημάτων, (στην ασφαλτόστρωση, στην καθαριότητα, στις παιδικές χαρές, στα αποχετευτικά δίκτυα, στη λειτουργία των σχολείων, στην αντιπλημμυρική θωράκιση και αντισεισμική προστασία, στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Λουτροχωρίου, στην υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου  κλπ) και μάλιστα σε μια περίοδο, που η φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων έχει απογειωθεί,  αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να οργανωθεί η πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
3. Η παράληψη αυτή είναι, κατά την άποψη μας, συνειδητή επιλογή. Μια τέτοια αναφορά στον απολογισμό, ακόμα και επιφανειακή, θα έδινε τη δυνατότητα να καταδειχτούν τα αδιέξοδα που δημιουργούνται για το λαό από έναν δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρο του έχει τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού και μάλιστα ανεξάρτητα από τον χαρακτηρισμό των εκάστοτε κυβερνόντων, ως δεξιών ή ακροδεξιών, αριστερών ή κεντροαριστερών κλπ. Όμως, με αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, συμφωνούν και η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις, που προτιμούν να αντιπαρατίθενται σε σχέση με την διαχειριστική επάρκεια των στελεχών τους, λες και χρειάζεται ιδιαίτερη ικανότητα να γίνει π.χ ασφαλτόστρωση, όταν υπάρχει το σχετικό κονδύλι.
3. Δεν συνιστά, έτσι, παρά μόνο φαινομενική αντίφαση, του απολογισμού,  ότι π.χ η δημοτική αρχή διαμαρτύρεται, μεν, για την περικοπή των πόρων που κατευθύνονται στην Τοπική Διοίκηση, την ίδια, όμως στιγμή παρουσιάζει ως θετικό στοιχείο στον απολογισμό της, πως κινήθηκε με επιτυχία στα ασφυκτικά πλαίσια της υποχρηματοδότησης, επιτυγχάνοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων από τους δημότες, «βάζοντας πλάτη στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας», δηλαδή, ουσιαστικά, «βάζοντας πλάτη» για να χαθούν μια σειρά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές για το λαό. Είτε, πως ενώ διακηρύσσει, ότι ασκεί κοινωνική πολιτική, δεν έχει φέρει καν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο  συγκεκριμένη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για απαλλαγή «ευπαθών» κοινωνικών ομάδων (ανέργων κλπ) από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης, που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2014, με το επιχείρημα ότι αυτή δεν είναι νόμιμη.
Και λέμε πως δεν υπάρχει αντίφαση, αφού η δημοτική αρχή,  καμία διάθεση δεν έχει,  να αμφισβητήσει και να αγωνιστεί, ενάντια στο οικονομικό, πολιτικό και νομικό πλαίσιο, που ευθύνεται για τα παραπάνω ζητήματα.
4. Από τον απολογισμό που παρουσιάστηκε, προκύπτει, λοιπόν, ότι η δημοτική αρχή στο δίλλημα, αποδοχή και διαχείριση των πολιτικών που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του λαού, από την μια πλευρά, ή καταγγελία και αγώνας, με τον λαό, για να την ανατροπή τους, από την άλλη, επιλέγει την αποδοχή και την διαχείριση.
Αντιλαμβανόμαστε, βέβαια, ως “Λαϊκή Συσπείρωση”, ότι η επιλογή αυτή είναι σύμφωνη με τις γενικές πολιτικές αντιλήψεις της δημοτικής αρχής, υπέρ της ΕΕ και συνολικά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας χούφτας ανθρώπων σε βάρος των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.
Πρέπει, όμως, και η δημοτική αρχή να αντιληφθεί, ότι ενισχύοντας αυτές τις πολιτικές, ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα που θα ικανοποιούν βασικές ανάγκες θα γίνονται, αν γίνονται, με το σταγονόμετρο, ενώ η γκρίνια ή ακόμα και η διαμαρτυρία από τη πλευρά της, για τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται και με την δική της συνδρομή, έχει στοιχεία πολιτικής υποκρισίας και είναι αδιέξοδη και ατελέσφορη για το λαό.
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας”
Μάνος Κανάκης 
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: