Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Βαρουφάκης στη Welt: Ποτέ δεν ήμασταν φίλοι με τον Τσίπρα

Συνέντευξη-ποταμός από τον Γιάνη Βαρουφάκη στην εφημερίδα WELT. Ο πρώην υπουργός κατηγορεί την Άνγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει σχέδιο. Τι λέει για Σόιμπλε, Ολάντ.
Μια μεγάλη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα "WELT" και όπως φαίνεται αφορμή αποτέλεσε η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Ο Στέφαν Άουστ, αρχισυντάκτης σήμερα της WELT και "ψυχή" παλαιότερα του SPIEGEL,ήρθε στην Αίγινα για να συναντήσει εκεί τον Γιάνη Βαρουφάκη και η συζήτηση δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον. Ειδικά όταν αρχίζει με έναν θετικό απολογισμό της υπουργικής θητείας του Γιάνη Βαρουφάκη από τον ίδιο τον Γιάνη Βαρουφάκη: "Ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεωκοπημένης χώρας, που θα έλεγε 'ΟΧΙ' στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεωκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια" επισημαίνει. Για να διαπιστώσει λίγο αργότερα ότι "σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεωκοπημένη από ποτέ".
Ο Στέφαν Άουστ, ο οποίος θέτει τα ερωτήματα μαζί με τον συνάδελφό του Μάρτιν Σολτς, επικαλείται παλαιότερο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει κάποιον δεσμό με τη Γερμανία, καθώς η μητέρα του δίδασκε γερμανικά. Μήπως κατά βάθος αισθάνεται ολίγον ελληνογερμανός; Η απάντηση: "Βαθιά μέσα μου αισθάνομαι πάνω απ΄όλα Ευρωπαίος. Αλλά και Μεσανατολίτης, γιατί ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Κάιρο, η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Τα γαλλικά ήταν η πρώτη του γλώσσα. Μεγάλωσε με τα έργα του Βολταίρου και του Ρουσώ. Η μητέρα μου και ο αδελφός της ήταν γερμανόφιλοι. Ο θείος μου, τον οποίο αισθανόμουν πολύ κοντά μου, ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της Siemens. Πολιτιστικά αισθανόταν πιο κοντά στη Γερμανία, παρά στην Ελλάδα". Αναφερόμενος στους αγώνες κατά της δικτατορίας, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει: "Ο Βίλυ Μπραντ ήταν για μένα σαν μέλος της οικογένειάς μου. Το ίδιο ίσχυε για τον Μπρούνο Κράισκι και για άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια για να αποπεμφθεί η Ελλάδα της δικτατορίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης".
"Δεν είμασταν ποτέ φίλοι με τον Τσίπρα"
Αυτά ως προς τις προσωπικές εξομολογήσεις και το μακρινό παρελθόν. Ας έρθουμε στο "καυτό" 2015. "Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;" ρωτά η WELT. Η απάντηση: "Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν είμαστε φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμαστε φίλοι. Για να σας το πω ξεκάθαρα: ο Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε". Ποιά ήταν η συμφωνία αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με την εκδοχή του Γιάνη Βαρουφάκη; "Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της ΕΕ. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από σένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει".
Εν τέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας "υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε". Αλλά μήπως αυτή είναι τελικά η Realpolitik; "Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε" λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Εν τέλει, ρωτούν οι γερμανοί δημοσιογράφοι, βλέπεστε σήμερα με τον Τσίπρα; "Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε", υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Πυρά κατά Μέρκελ, Σόιμπλε, Ολάντ
Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει λόγο για "σχέδιο Σόιμπλε" με στόχο την αναμόρφωση της ευρωζώνης, προσθέτει όμως και τα εξής: "Αν μη τι άλλο, ήταν ένα σχέδιο. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τί σημαίνει η λέξη σχέδιο". Κι ακόμα: "Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τί άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη". Από την άλλη πλευρά, ο Γιάνης Βαρουφάκης εγκωμιάζει τη στάση της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση: "Σε αυτό το σημείο εξακολουθώ να υποστηρίζω τη Μέρκελ" δηλώνει. "Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα". Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά: "Ξέρετε κάτι, με δεδομένη την έκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν κάνουν διαφορά για το οικονομικό σύστημα. Από οικονομικής άποψης θα έλεγα μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει την Ελλάδα". Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, "πολλοί πρόσφυγες έρχονται με χρήματα στην Ελλάδα".

Πηγή: Die Welt / Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: