Εικόνες αποκαρδιωτικές σε μεγάλο μέρος των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς και προσωπικό στα όρια της εξάντλησης.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα όσα έγιναν γνωστά για τις συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις των πλυντηρίων στο Νοσοκομείο Κιλκίς, οι Γενικοί Σύμβουλοι της Ομοσπονδίας θέλησαν να απαντήσουν με αριθμούς στις “κυβερνητικές εξαγγελίες του αέρα”, όπως τις χαρακτήρισαν, δίνοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αν. Μακεδονία & Θράκη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλουν πως αυτή τη στιγμή παραμένουν κλειστές 220 κλίνες ΜΕΘ, ενώ την ίδια ώρα ελλείψει προσωπικού και υλικών, τα χειρουργικά τραπέζια “κλείνουν το ένα μετά το άλλο”, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής να φθάνουν ακόμη και το ένα έτος.
Σύμφωνα με τους ίδιους, επίσης, αρκετές είναι και οι Κλινικές που λειτουργούν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς κατά τις απογευματινές και βραδυνές ώρες ή με τους νοσηλευτές να εργάζονται στα όρια της εξουθένωσης, αφού από τη μία -λόγω μειωμένου προσωπικού- δεν μπορούν να απουσιάσουν κατά τις νόμιμες ημέρες ανάπαυσής τους και από την άλλη καλούνται να καλύψουν έως και δύο κλινικές ανά βάρδια.
“Επί των ημερών του κ. Τσίπρα το προσωπικό του ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000 άτομα” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία παράλληλα κάνει λόγο για ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που “αργοπεθαίνει” και όπου εν έτει 2016 εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.
Τα προβλήματα
Τα κακώς κείμενα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των Γενικών Συμβούλων της ΠΟΕΔΗΝ, είναι δεκάδες και αφορούν όχι μόνο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν νοσοκομεία που οι κενές θέσεις νοσηλευτών αγγίζουν το 50% των συνολικών οργανικών θέσεων αλλά και που ο αξονικός τομογράφος και ο μαστογράφος, είτε δεν λειτουργεί καθόλου, είτε λειτουργεί μία μόνο φορά την εβδομάδα.
Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Χαλκίδας ειδικότητες, όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές, ενώ στο νοσοκομείο Κύμης δεν υπαρχει ΩΡΛ και Οφθαλμίατρος. Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Άμφισσας η Παθολογική Κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα.
Ανάλογη η εικόνα και στα Νοσοκομεία Ανατολικής Μακεδονιας και Θράκης, όπου σύμφωνα με τους εργαζόμενους “η ελλιπής χρηματοδότηση περιορίζει το φάσμα των λειτουργιών και των δραστηριοτήτων εις βάρος της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας”. Από τα στοιχεία, άλλωστε, προκύπτει ότι στα Νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Καβάλας, στους εργαζόμενους οφείλονται πάνω από 6.000 και 2.000 ημέρες ανάπαυσης, αντίστοιχα.
Στην Κρήτη, ένα τουριστικό νησί αλλά και με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων έχει 241 κενές οργανικές θέσεις, ενώ στο Πα.Γ.Ν.Η.- Βενιζέλειο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν “τεράστια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες” αλλά και “απαράδεκτες συνθήκες εργασίας με ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια που καλύπτει πάνω από 40 ασθενείς”.
Ακόμη και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, αναφέρουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, παρατηρείται τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απουσία γιατρών στις ειδικότητες της χειρουργικής και της παθολογίας, αλλά και την παραπομπή ασθενών στα Χανιά λόγω υποστελέχωσης του ακτινολογικού Τμήματος.
Προβλήματα καταγράφονται και σε Ήπειρο, Ιόνιο και Δυτική Μακεδονία, όπου μεταξύ άλλων, το 1/3 των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝ Πρέβεζας είναι κενές, ο Διοικητής των Φιλιατών εκτελεί και χρέη Διοικητή -στο μη διασυνδεόμενο- νοσοκομείο Κέρκυρας και όπου ο αξονικός Τομογράφος στο ΓΝ Άρτας έχει βγει εδώ και πέντε μήνες σε αχρηστία, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς ή να μεταφέρονται στα πλησιέστερα ή να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα.
Σοβατότατα είναι τα θέματα που υπάρχουν όμως ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, αφού σύμφωνα με την Γενική Σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ, κα Αναστασία Πολίτου, οι ελλείψεις αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες (διοικητική, νοσηλευτική, τεχνική, παραϊατρικά), και κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου.
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου