Σε “μη διαχειρίσιμα επίπεδα” είναι πλέον τα προβλήματα των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα- όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ- καθημερινά να παίζονται κορώνα- γράμματα εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.
Ο εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προειδοποιούν πως το σύστημα βρίσκεται πλέον σε λειτουργική κατάρρευση, με τις κενές οργανικές θέσεις να φθάνουν τις 33.000 και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων να έχει μειωθεί συγκριτικά με πέρσι άλλα 350 εκ. Ευρώ, αφού από 1,5 δισ. το 2015, φέτος είναι μόλις 1,156 δισ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα του “check up” που έφερε στο φως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων προκαλούν προβληματισμό, αφού μεταξύ άλλων καταδεικνύουν τα σημαντικά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του συστήματος. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού πέρσι τον Απρίλιο ότι το ΕΣΥ θα ενισχυθεί με 4.500 άτομα, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, το προσωπικό μειώθηκε κατά 4.000 άτομα.
“Η Κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου του ΕΣΥ, οδηγώντας το στην απόλυτη καταστροφή” επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ, προειδοποιώντας πως το Σύστημα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε “διάλυση”, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Από την χαρτογράφηση των προβλημάτων, έτσι όπως προέκυψαν από στοιχεία των νοσοκομείων, παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις υλικών, αλλά και προσωπικού, με κάποιες χαρακτηριστικές περιπώσεις το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, όπου σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις σε κάποιες υπηρεσίες φθάνουν το 70% καθώς και το Γ.Ν. Στην Κω, όπου η παιδιατρική Κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.
Αναλυτικότερα, τα προβλήματα έτσι όπως τα κατέγραψαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι τα εξής ανά νοσοκομείο:
- Γ.Ν. ΠΑΤΡΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους, τεράστιες ελλείψεις υλικών και κλειστά χειρουργικά τραπέζια.
- Γ.Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και “Δρομολόγια θανάτου Καρδιολογικών Ασθενών από το Αγρίνιο σε άλλα Νοσοκομεία λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής. Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) σε πλήρη εγκατάληψη, αφού από 200 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης, σήμερα εξυπηρετεί 100.
- Γ.Ν. ΑΙΓΙΟΥ: Ελλείψεις προσωπικού, υπολειτουργία εργαστηρίων, μη λειτουργία του Αξονικού και “ανύπαρκτη” Μαιευτική κλινική.
- Γ.Ν. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών, καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Επισης, παρότι την περιοχή την επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα, ενώ το ακτινολογικό εργαστήριο υπολειτουργεί.
- ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΑΧΑΪΑΣ: Στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.
- ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με Γ.Ν.Πατρών. Σοβαρές ελλείψεις υγειονομικού υλικού και προσωπικού.
- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ: Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Κενές 487 οργανικές θέσεις. Λόγω ελλείψεων στον ιματισμό, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς.
- Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Ελλείψεις προσωπικού και υλικών. Οι Ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις.
- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015 λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού. Ο ασυντήρητος ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των Ασθενών. Ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων.
- Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Τρομακτική έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα πλέον τα οφειλόμενα ρεπό να φθάνουν τα 6.000. Τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Ελλείψεις σε κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια. Τα εναπομείνοντα είναι χειρίστης ποιότητας με προδιαγραφές περασμένου αιώνα.
- ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Μεγάλες ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Ορθοπεδικού, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Μικροβιολόγου). Ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.
- Γ.Ν.-Κ.Υ.ΝΑΞΟΥ: Ελλείψεις Προσωπικού και Ιατρών (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Παιδιάτρου, Δερματολόγου, Χειρουργού). Απλήρωτα τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες από Νοέμβριο του έτους 2015.
- Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ: 446 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην Ιατρών) και 92 κενές οργανικές θέσεις Ιατρών.
- Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.
- Γ.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: 52,3% το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με ορατή την υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου.
- Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ: 265 οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στις 720 προβλεπόμενες.
- Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις Ιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες.
- Γ.Ν.ΚΥΘΗΡΩΝ: Από τις 15 οργανικές θέσεις Ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς Παθολόγο το Νοσοκομείο. Οι Ιατροί κάνουν τη δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.
- Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ. Κλειστά 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (ως εκ τούτω και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας. Ελλείψεις χειρουργικών υλικών.
- Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεταξύ των ετών 2009 – 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.
- Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.
- Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (Αιμοδυναμικό, Αγγειογράφος)
- Γ.Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις. Τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
- Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ: 50% κενές οργανικές θέσεις. Κλειστός ο Αξονικός Τομογράφος. Ελλείψεις υλικών. Δεν υπάρχουν ειδικότητες Ιατρών Πνευμονολόγου, Νευρολόγου, Παθολογοανατόμου. Οργανώνονται έρανοι για τη προμήθεια υλικών.
- Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Υπολειτουργεί η γυναικολογική – μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία. Κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.
- Γ.Ν. ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ: Ερημοποίηση – υποστελέχωση του Νοσοκομείου. ΔΕ Νοσηλεύτρια καλύπτει το Φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό) Καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας. Δεν εφημερεύει το Νοσοκομείο γιατί οι Ιατροί κάνουν εφημερία στο Γ.Ν.Κιλκίς. Εξοικονομούν χειρουργικά υλικά από δωρεές.
- Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ. Κλειστά δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα παρά τον πολύ τουρισμό.
- Γ.Ν. ΚΩ: Οι Νοσηλευτές -τριες κάνουν διπλοβάρδιες. Μία Νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές. Χωρίς φαρμακοποιό. Δεν υπάρχει ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.
- Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ: 50% οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού. 9.263 οφειλόμενα ρεπό. τη Μονάδα Τεχνικού Νεφρού αυτή τη στιγμή είναι χαλασμένα 5 μηχανήματα και ως εκ τούτου δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος της ζωής των ασθενών λόγω των καθυστερήσεων. Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης.
- Ψ.Ν.Α. ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Κάνει βάρδια 1 Νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας Ιατρός ανά Κλινική. Αποδεκατίστηκε η Διοικητική και η Τεχνική Υπηρεσία. Ελλείψεις σε γάντια, φλεβοκαθετήρες, αντιδραστήρια. Απόγευμα – νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (Μικροβιολογικό – Ακτινολογικό).
- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 128 κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσειςστην Ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη Διοικητική και 8 κενές οργανικές θέσεις στη Τεχνική Υπηρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες, ενώ ιατρικά μηχανήματα εν αχρηστία λόγω παλαιότητας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους στον Ιδιωτικό Τομέα. Λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών. 6 κλίνες ΜΕΘ και 4 χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές.
Πηγή: Healthview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου