Ποτέ χωρίς τη φαρμακευτική αγωγή
*Φροντίστε να έχετε μαζί σας μεγαλύτερη δοσολογία φαρμάκων από αυτή που είναι προγραμματισμένο να χρειαστείτε.
*Μην ξεχάσετε επιπλέον μπαταρίες για το μετρητή του ζαχάρου.
*Ακόμη και εάν δεν σας συμβαίνει συχνά τα υπογλυκαιμικά επεισόδια δεν σας "προειδοποιούν". Για παν ενδεχόμενο προμηθευτέιτε, ή ζητήστε από το γιατρό σας να σας ενημερώσει, για τα υπογλυκαιμικά φάρμακα.
*Μην παραλείπετε τις δόσεις των φαρμάκων, ενώ εάν η δοσολογία τους καθορίζεται από την κατανάλωση υδατανθράκων παρακαλέστε το γιατρό σας να σας υπενθυμίσει τον τρόπο "μέτρησης" υδατανθράκων και κάληψης με την αγωγή σας.
*Χρησιμοποιείστε το ξυπνητήρι του κινητού σας τηλεφώνου για μην ξεχάσετε τη φαρμακευτική σας αγωγή.
*Έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο του προσωπικού σας ιατρού.
Κάντε τη διατροφή σύμμαχό σας
*Για πρωινό επιλέξτε: ομελέτα με ασπράδια αυγού, άπαχο γιαούρτι, άπαχο γάλα με δημητριακά και φρούτα.
*Η μεγαλύτερη "παγίδα" των διακοπών για όλους, είναι τα συχνά γεύματα εκτός σπιτιού.
*Αποφασίστε πριν ακόμα πεινάσετε τι περίπου έχετε όρεξη να φάτε. Αποφασίιζοντας χορτάτοι, επιλογή σας θα είναι συνηδειτή και όχι αποτέλεσμα πείνας και λαιμαργίας.
*Επιλέξτε τροφές με γνώμωνα το πόσο επεξεργασμένες είναι. ´Οταν οι πρώτες ύλες ενός φαγητού δεν θυμίζουν σε τίποτα την αρχική τους μορφή, αυτό αποτελεί ένδειξη πώς είναι επεξεργασμένες και ενδέχεται να έχουν μαγάλη επιρροή στα επίπεδα ζαχάρου. Για παράδειγμα μία φέτα ψωμί απέχει κατά πολύ από το σιτάρι με το οποίο και φτίαχνεται. Αντιθέτως, μία ντομάτα καταναλώνεται στην απολύτως φυσική της μορφή.
*Προσπαθήστε να καταναλώνετε το ίδιο μέγεθος μερίδας με το συνηθισμένο.
*Μοιραστείτε τις μεγάλες μερίδες με την παρέα σας.
*Μην πέσετε στην παγίδα του "τσιμπολογήματος" από τη μέση, καθώς οι πιθανότητες να εκτιμήσετε λανθασμένα την ποσότητα που θα φάτε είναι αυξημένες! Εάν κάτι αξίζει να παραγγείλετε κάτι που θα μοιραστείτε τότε αυτό είναι σίγουρα το γλυκό!
*Αντισταθείτε σε: ορεκτικά, τηγανητά και πιάτα με σάλτσες. Ζητείστε να μην σας φέρουν ψωμί.
*Μην διστάζετε να ζητήσετε κάτι ειδικό. Ενημερώστε το σερβιτόρο πως θα θέλατε να αντικαταστήσει τις τηγανητές πατάτες, ή όποιο άλλο συνοδευτικό πλούσιο σε υδατάνθρακες, με σαλάτα ή ψητά λαχανικά.
*Εχετε πάντα μαζί σας σνακ, όπως κράκερ και ξηρούς καρπούς, για περιπτώσεις που θα μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων σας.
*Μην ξεχνάτε να μετράτε συχνά το ζάχαρό σας τις πρωινές ώρες και μετά το γεύμα για έχετε πάντα τον έλεγχο.
*Ιδανικά επιλέξτε να μείνετε σε κάποιο σπίτι ή δωμάτιο με κουζίνα με στόχο ένα από τα δύο κυρίιως γεύματα της ημέρας να είναι "σπιτικό". Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναλύσει γιατί θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να μαγειρέψετε κάποια από τα καλοκαιρινά σας γεύματα.
*Προτιμήστε πιάτα που δεν βρίσκετε εύκολα το χειμώνα όπως είναι τα φρέσκα ψάρια και τα λοιπά θαλασσινά.
*Τα φρούτα παραμένουν η καλύτερη επιλογή για επιδόρπιο, όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση μην το παρακάνετε. Μία μερίδα φρούτου αντιστοιχεί σε: ένα μικρό ροδάκινο, μιάμιση φέτα καρπούζι, ένα φλιτζάνι (250mL) πεπόνι κομμένο σε κυβάκια, δεκαπέντε ρώγες σταφύλι, δύο βανίλιες.
*Περιορίστε το αλκοόλ στο ένα ποτήρι και αραιώστε το με λίγο πάγο.
*Επωφεληθείται από τις ευκαιρίες για περπάτημα, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες που προσφέρει το καλοκαίρι. ´Ετσι το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει το ζάχαρο του αίματος για να καλύψει τις απαιτήσεις των μυών σε ενέργεια. Εάν παραφάτε περπατήστε περισσότερο μετά το γεύμα!
Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη
Η ελλιπής ενυδάτωση ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση του ζαχάρου, αδυναμία και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης.
Οι "καλοκαιρινές" ανάγκες σε υγρά υπερβαίνουν τα 10 ποτήρια για τις γυναίκες και τα 12 για τους άνδρες αντίστοιχα. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό ή ένα θερμός.
Θυμηθείτε πως ενώ οι χυμοί είναι καλή πηγή υγρών, περιέχουν υδατάνθρακες αλλά όχι φυτικές ίνες, έχοντας έτσι άμεση επιρροή στο ζάχαρό σας.
Καλή εναλλακτική λύση αντί του νερού είναι το πράσινο τσάι με φυσικές γλυκαντικές όπως η στέβια, ή ανθρακούχο νερό που έχετε αρωματίσει με καλοκαιρινά φρούτα, αγγούρι, λεμόνι ή τζίντζερ.
Ο καφές και το αλκοόλ δεν ενυδατώνουν αλλά προκαλούν αφυδάτωση σε μεγάλες ποσότητες. Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για καλοκαιρινή ενυδάτωση πατώντας εδώ.
Πριν φύγετε για διακοπές φροντίστε να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε πως πρόκειται να ταξιδέψετε. Εκείνος είναι ο ειδικότερος για να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να σας καθοδηγήσει για την ορθή λήψη της φαρμακευτικής σας αγωγής. Πολλοί πιστεύουν πως όσοι διαγνωσθεί με ζαχαρώδη διαβήτη ακολουθούν ένα στερητικό τρόπο ζωής. Εάν το σκεφτείτε ομως καλύτερα οι συνήθειες και επιλογές ενός ατόμου με διαβήτη δεν απέχουν κατά πολύ από το ισορροπημένο πρότυπο που θα πρέπει ολοι να υιοθετήσουν. Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τι πρέπει να αποφύγετε, αλλά πώς θα κανετε ένα βήμα πιο κοντά σε υγιεινές συνήθειες!
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
ivipapai@gmail.com
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου