Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η μέρα που εκτέθηκε (χοντρά) η Ν.Δ.

Αποκαλυπτικό το σκεπτικό της αποχώρησής της από την Βουλή. Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα θεωρεί την απαγόρευση σε βουλευτές και συγγενείς τους να μετέχουν σε εταιρίες του εξωτερικού. Υποστηρίζει ότι απομακρύνονται οι «ικανοί» από την πολιτική και θα έχουμε πολιτικούς «περιορισμένων δυνατοτήτων». 
H τροπολογία της καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρίες του εξωτερικού, δεν θα λύσει το πρόβλημα του «μαύρου» επιχειρηματικού χρήματος, ούτε θα εμποδίσει τους βουλευτές να ψηφίζουν μνημόνια που γιγαντώνουν τα εταιρικά κέρδη. Οι λαβύρινθοι των off-shore θα παραμείνουν μια νόμιμη εταιρική δραστηριότητα στην Ε.Ε και κανείς δεν θα μπορέσει για τον λόγο αυτό να ασκήσει ελέγχους και να εφαρμόσει την διάταξη που εγκρίθηκε με 190 ψήφους από το κοινοβούλιο. Η νόμιμη φοροδιαφυγή θα διευρύνεται όσο υπάρχει «ελεύθερη αγορά» γιατί αποτελεί συστατικό και δομικό της στοιχείο.
Όμως αυτά τα θέματα έχουν αναδειχθεί πολλάκις από το Thepressproject.gr. Η σημερινή ημέρα αφιερώνεται στην Νέα Δημοκρατία. Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδείχθηκε ότι πολύ κακώς «σήκωσε» το θέμα των εξωχώριων εταιριών. Γιατί στην συνέχεια εκτέθηκε και εκτέθηκε χοντρά! ‘Όχι τόσο για την αποχώρησή της από την Βουλή αλλά κυρίως για το σκεπτικό της κίνησης αυτής...
Αυτό αναπτύσσεται σε ένα άκρως αποκαλυπτικό «non paper».
Η Ν.Δ δεν κρύβει την …ταραχή της για τον γενικευμένο χαρακτήρα της ρύθμισης . Όπως αναφέρει «εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες - επαναλαμβάνουμε εμφατικά - σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους». Συνεχίζει: «Δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο κ.λπ…» 
…και στο Λουξεμβούργο των LUXLEAKS και στην Ολλανδία του «ολλανδικού σάντουιτς» (σ.σ σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής) θα προσθέταμε.
Προχωράει όμως ακόμη παραπέρα λέγοντας ότι η ρύθμιση προβλέπει και «αντίστοιχο περιορισμό και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών στελεχών, δείχνοντας την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια».  
Διότι –υποθέτουμε- ότι η εξωστρέφεια μίας οικονομίας δυτικού τύπου όπως η ελληνική κρίνεται από το πόσοι συγγενείς πολιτικών στελεχών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά! (Ας μας μιλήσει όμως η Ν.Δ για το πόσο εχθρική είναι στην επιχειρηματικότητα η κυβέρνηση όταν θα υπερψηφίσει μαζί της τις διατάξεις του αναπτυξιακού για φοροαπαλλαγές και φορο-κίνητρα στις Α.Ε)
Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία η ρύθμιση αυτή θα έχει και επιπτώσεις στην …ποιότητα του πολιτικού προσωπικού καθότι «θέλουν να αποκλείσουν κάθε ικανό άνθρωπο από την εμπλοκή του με τα κοινά, γιατί πολύ απλά θέλουν πολιτικούς περιορισμένων ικανοτήτων». 
Συμπεραίνουμε από την εκτίμηση αυτή της Νέας Δημοκρατίας ότι οι «ικανοί» να ασχοληθούν με τα κοινά και αυτοί που έχουν «απεριόριστες ικανότητες» προέρχονται από τον λεγόμενο «επιχειρηματικό κόσμο» ! Αυτά σε μία χώρα που την «επιχειρηματικότητα» μονοπωλούν 100 οικογένειες. Οι περισσότερες επενδύσεις τους γίνονται με φωτογραφικούς νόμους για την εξασφάλιση των κερδών τους και είναι κανόνας το να μεταβιβάζουν τις «αυτοκρατορίες» που χτίζουν -στην πλάτη των φορολογούμενων- στα παιδιά και τα ανίψια τους. Αυτά που γεννήθηκαν …. εξ ορισμού «ικανοί» και «άξιοι». 
«Μήπως τελικά στόχος τους είναι η εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας γενικότερα; Μήπως τους ενοχλεί η εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας;». Αναρωτιέται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Για ποια εσωστρέφεια/εξωστρέφεια μιλάμε ακριβώς , μπορούμε να αναρωτηθούμε κι εμείς με την σειρά μας; Μήπως των αναθέσεων και των συμφωνιών ξεπλύματος σκανδάλων με την SIEMENS;
Τέλος η Νέα Δημοκρατία επιχειρηματολογεί αναλυτικότατα το γιατί μια τέτοια ρύθμιση είναι ασύμβατη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όπως λέει: «Είναι αντίθετη σε βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως: Η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας (άρθρο 18 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. – ΣΛΕΕ). Η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων (άρθρο 63- 66 ΣΛΕΕ).Η ελευθερία εγκατάστασης (άρθρο 49 ΣΛΕΕ. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 5 της Συνθήκης της Ε.Ε. – ΣΕΕ και πρωτόκολλο Νο 2 συνημμένο στις Συνθήκες).Το δικαίωμα στην επιχειρηματική ελευθερία (άρθρο 16 Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. – ΧΘΔΕΕ)». 
Από αυτή την αναφορά της γίναμε κάπως σοφότεροι.  Ανακαλύπτουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλές … «ελευθερίες». Μόνο για τους πρόσφυγες του πολέμου στην Συρία δεν περισσεύει καμία. 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: