Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2017

Σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β' εξάμηνο του 2016 και ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,9% προβλέπει για το 2017 ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (OECD Economic Outlook).
Όπως σημειώνεται, «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να γίνει θετικός στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, μετά από μία βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, καθώς η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης ενισχύει τις επενδύσεις και την κατανάλωση και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα αυξάνει τις εξαγωγές», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
Για το σύνολο του 2016 προβλέπεται μικρή μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% έναντι μείωσης κατά 0,3% το 2015.
Ανεργία και κοινωνικά προβλήματα
Όσον αφορά την ανεργία, η έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι υποχωρεί σταδιακά, αλλά είναι ακόμη πολύ υψηλή και προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 24% από 24,9% το 2015 και 26,5% το 2014, ενώ για το 2017 εκτιμάται περαιτέρω αποκλιμάκωσή του στο 23,2%.
«Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου Οργανισμού Απασχόλησης και η επέκταση των ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας θα μείωναν την ανεργία», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.
«Ελάφρυνση χρέους»
Πολύ υψηλό βλέπει ακόμη το δημόσιο χρέος ο ΟΟΣΑ και κρίνει ότι είναι απαραίτητη μία περαιτέρω ελάφρυνσή του.
«Το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους υπονομεύει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, καθιστώντας αναγκαία κάποιας μορφής πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους (για παράδειγμα, με την επιμήκυνση των λήξεων)», αναφέρει η έκθεση.
«Επιτυχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του δημόσιου τομέα θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους βιωσιμότητας του χρέους», σημειώνεται.
Με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί ελαφρά στο 176,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 172,7% το 2017 από 177,4% το 2015.
«Καλή επίδοση το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%»
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2015, είναι επίδοση καλύτερη από τον στόχο για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Για το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 0,3% το 2017 από 7,3% το 2015 (έχουν συνυπολογισθεί και οι δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στα τέλη του έτους αυτού).
Αύξηση πληθωρισμού λόγω ΦΠΑ
Σύμφωνα με την έκθεση, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ που επιβάλλονται «θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2016, αλλά αυτός θα παραμείνει αρνητικός ή κοντά στο μηδέν, λόγω της πολύ χαλαρής οικονομικής δραστηριότητας».
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μηδενικό πληθωρισμό για το 2017, ενώ για τον αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει ότι θα είναι θετικός και θα διαμορφωθεί στο 0,5% το επόμενο έτος. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ φέτος και έλλειμμα 0,9% το 2017 έναντι ελλείμματος 0,1% το 2015.
Φτώχεια και «κόκκινα δάνεια»
Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της φοροδιαφυγής και των «κόκκινων» δανείων.
Όπως εξηγεί, «η εφαρμογή πολιτικών, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα σχολικά γεύματα και στεγαστικά προγράμματα θα μειώσουν τη φτώχεια και την ανισότητα, που αυξήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Ωστόσο σημειώνει πως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «θα ενίσχυε τη δικαιοσύνη και θα αύξανε τα έσοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Η διαχείριση του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας πιστώσεων για επενδύσεις».
Για τη χρηματοδότηση των πολιτικών για την ελάφρυνση της φτώχειας και τη μείωση της ανεργίας σημειώνεται ότι έσοδα μπορούν να προκύψουν, επίσης, από τον «εξορθολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Προώθηση μεταρρυθμίσεων
Στην έκθεση εξηγείται πώς οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.
«Η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο θα ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή την επόμενη δεκαετία. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να μετατοπισθεί η οικονομική διάρθρωση προς την κατεύθυνση των εξαγωγών και της επέκτασης νέων επιχειρήσεων», αναφέρεται.
«Η χαλάρωση των ρυθμίσεων στους κλάδους δικτύων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές. Ο περαιτέρω περιορισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών και του γραφειοκρατικού βάρους στις εταιρείες θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: