"Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση", είπε ο Πιτέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο EuroActiv.com, όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο και τη στρατηγική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις "συστηματικές επιθέσεις" του στην ελληνική κυβέρνηση.
Στην ερώτηση τι κάνει η δική του πολιτική ομάδα για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Πιτέλα απάντησε:
"Ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί μια προοδευτική δύναμη. Μολονότι ανήκει σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, εγώ είμαι αντίθετος στις πιέσεις του ΔΝΤ και των άλλων συντηρητικών παραγόντων που απαιτούν προληπτικά μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα. Είναι σαν να λένε: Δεν σας πιστεύουμε, εσάς τους Έλληνες, και θα πρέπει επομένως να πετύχετε προληπτικούς στόχους. Αυτό δεν είναι παρά μια καταδίκη σε θάνατο. Αυτό δεν είναι προληπτική λιτότητα, είναι θάνατος. Όποιος κι αν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον στήριζα".
Για τις σχέσεις των Σοσιαλιστών με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζάνι Πιτέλα παραδέχτηκε ότι "υπάρχει ένας διάλογος" ο οποίος, όπως είπε, δεν ξέρει πού θα οδηγήσει "δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών". "Συναντιόμαστε, κάτι που είναι φυσιολογικό μεταξύ πρωταγωνιστών της αριστεράς, ακόμη και διαφορετικών προσανατολισμών", συνέχισε.
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην Αθήνα, ο Πιτέλα είπε ότι το να επισείει κανείς την απειλή του Grexit είναι άδικο, αθέμιτο και καταχρηστικό. "Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. (Οι πιστωτές) ζητούν τώρα από την Ελλάδα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες θυσίες για τους πολίτες και την κοινωνική κατάστασή τους, ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή εδώ και χρόνια χύνει αίμα. Αυτό δεν τους εμποδίζει να ζητούν περισσότερη λιτότητα από μια χώρα στο χείλος του γκρεμού. Θέλουν να δουν τη χώρα να βυθίζεται, θέλουν το Grexit γιατί δεν το κατάφεραν πέρσι. Όμως εμείς τους λέμε: No passaran, No passaran!", υπογράμμισε.
Στην ερώτηση αν συμφωνεί με την άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να καταλαβαίνει καλύτερα την κατάσταση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πιτέλα απάντησε:
"Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει πιο ανοιχτά, πιο προοδευτικά και πιο ενημερωμένα από οποιονδήποτε, ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεν γνωρίζω γιατί, δεν καταφέρνουν να πουν το ίδιο πράγμα. Εκτός από την Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται στη σωστή πλευρά. Στο θέμα της μετανάστευσης, η καγκελάριος της Γερμανίας έπαιξε θετικό ρόλο. Τώρα, πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνει την υιοθέτηση του σχεδίου που παρουσίασε η Ιταλία για τη μετανάστευση, μια συνολική στρατηγική για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου. Το να προστατεύεται ο δρόμος που οδηγεί από την Τουρκία στα Βαλκάνια δεν αρκεί. Αυτή η συμφωνία (σ.σ. με την Τουρκία) ήταν απαραίτητη αλλά δεν είναι επαρκής. Εξάλλου, πρέπει να εφαρμόζεται με πλήρη σεβασμό απέναντι στο διεθνές, ανθρωπιστικό δίκαιο. Τα δικαιώματα των προσφύγων, όχι μόνο των Σύρων, θα πρέπει να προστατεύονται. Η Τουρκία πρέπει να δράσει και εμείς πρέπει να την επιτηρούμε".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου