Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι ο μηχανισμός δεν είναι μέτρα, ούτε μνημόνιο και δε θα χρειαστεί. "Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια", είπε, προεξοφλώντας έξοδο στις αγορές αλλά και από το καθεστώς επιτροπείας.
Ως νίκη κόντρα στην προσπάθεια της διαπλοκής να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, παρουσίασε τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
"Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια", είπε, προεξοφλώντας έξοδο στις αγορές αλλά και από το καθεστώς επιτροπείας, ενώ έκλεισε το μάτι στους βουλευτές αποδίδοντας τη χθεσινή απόφαση και στη δική τους στάση (αλλά και στην πολιτική διαπραγμάτευση και τη στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και της Κομισιόν) , ώστε να τους καθησυχάσει πως δεν ψήφισαν τα μέτρα άδικα.
Το κατεστημένο για άλλη μία φορά έπαιξε τα ρέστα του κόντρα στην κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, αναφερόμενος στις προβλέψεις για αδιέξοδο στο Eurogroup .
"Η ελπίδα βλέπετε πεθαίνει τελευταία. Διότι εκτός απο την ελπίδα του ελληνικού λαού που χθες αναγεννήθηκε, η ελπίδα της διαπλοκής χθες έσβησε. Η διαπλοκή έπαιξε κι ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η διαπλοκή έχασε", είπε.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι στην προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση προσπάθησε να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο και πήρε τις θέσεις των πιο ακραίων από τους δανειστές. "Σχεδόν παρακαλούσαν να δεχθούμε τα μέτρα 3,2 δισ, σχεδόν εκλιπαρούσαν τους δανειστές να σκληρύνουν τη στάση τους, όχι απέναντι σε εμάς αλλά στη χώρα. Μετά άρχισαν να τα ρίχνουν στους εταίρους ότι είναι πολύ ανεκτικοί. Στόχος τους δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η ασύστολη καταστροφολογία", πρόσθεσε.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε επίσης: "Ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μέτρα ούτε μνημόνιο. Πρόκειται για ένα θεσμό που προβλέπεται ήδη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εμείς προσθέσαμε συγκεριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της συμφωνίας" σημειώνοντας ότι η διόρθωση αυτή είναι ούτως ή άλλως υποχρεωτική όταν η χώρα δεν πιάνει τους στόχους που προβλέπονται από όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις και από αυτή του καλοκαιριού.
"Μπορεί να είναι πλεονασμός ο μηχανισμός αλλά δεν είναι νέα μέτρα και νέο μνημόνιο όπως επιμένει η στρατευμένη προπαγάνδα", κατέληξε.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου εκτίμησε προκειμένου να καθησυχάσει βουλευτές και πολίτες, ότι ο μηχανισμός αυτός δε θα χρειαστεί καν. Και αυτό επειδή όπως υποστήριξε: "για πρώτη φορά σε έξι χρόνια έχουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βγεί. Ενα πρόγραμμα ήπιας προσαρμογής και στόχων που δε θα απαιτήσει πρόσφατες παρεμβάσεις. Αυτό δεν είναι ευχή, αλλά επιβεβαιώνεται από τη Eurostat και την Κομισιόν".
Ειδικότερα όπως υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, η χώρα ήδη έχει πιάσει τους στόχους του 2016 καθώς το 2015 ήταν δύο φορές πάνω από το στόχο, άρα απόκλείεται η ενεργοποίηση του μηχανισμού όλο το 2017. Εκτίμησε επίσης πως δε θα χρειαστεί ούτε το 2018 καθώς ήδη από το β εξάμηνο του 2016 η ανάπτυξη βρίσκεται σε θετική τροχιά και η πρόβλεψη της Eurostat για το 2017 είναι επίσης θετική.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η απόφαση που αναμένεται στο Eurogroup της 24ης Μαϊου και ειδικότερα η αποτύπωση του οδικού χάρτη ελάφρυνσης του χρέους με συγκεκριμένες δράσεις θα σηματοδοτήσει ότι "η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αφήνει πίσω της έξι χρόνια ύφεσης και βλέπει επιτέλους το φως της ανάπτυξης".
Τόνισε όμως πως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, αλλά για σκληρή δουλειά ώστε να σχεδιαστούν σωστά οι επόμενες κινήσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας ώστε η χώρα να βγεί μία ώρα αρχύτερα όχι απλά στις αγορές αλλά απο το καθεστώς επιτροπείας. Δήλωσε επίσης ότι τώρα η κυβέρνηση μπορεί να εστιάσει αποκλειστικά στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Τάχθηκε κατά μίας ανάπτυξης που θα έρθει με συντριβή της εργασίας και κυριαρχία της ολιγαρχίας, αλλά μίλησε για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο για την πλειοψηφία και όχι για τους λίγους.
Ο κ.Τσίπρας έκανε συνεπώς λόγο για καλές ειδήσεις από το Eurogroup, μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία όπως είπε η Ελλάδα καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. "Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι πια μόνη" υποστήριξε κάνοντας λόγο για στήριξη από μία σειρά πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων που κατανοούν ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να γυρίσει σελίδα και να φύγει ο τόπος από το φαύλο κύκλο του δανεισμού προκειμένου να πληρώνει παλιότερα χρέη.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό δεν ήρθε ως θείο δώρο, αλλά ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας της κυβέρνησης. "Η προσπάθεια και η δουλειά της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν αξιεπαινη και αποδίδει σήμερα καρπούς" πρόσθεσε κλείνοντας το μάτι στους βουλευτές που σύντομα θα κληθούν να ψηφίσουν και δεύτερο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τον κόφτη, την αύξηση ΦΠΑ και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
"Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να υποχωρεί διαρκώς σε παράλογες απαιτήσεις. Κλείνει λοιπον το πακέτο αξιολόγησης χωρίς νομοθέτηση επιπρόσθετων μέτρων από όσα είχαμε συμφωνήσει τον Αύγουστο. Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας στους δανειστές και κυρίως στον ελληνικό λαό. Εφαρμόσαμε τη συμφωνία αξιοποιώντας όμως κάθε δυνατότητα ευελιξίας για κοινωνική προστασία", είπε ο κ.Τσίπρας.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι πέρασε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χωρίς μείωση στις κύριες και στην πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων, ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της στους αγρότες, ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ότι εγγυάται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ.
"Τηρήσαμε τη συμφωνία κρατώντας την κοινωνία όρθια" συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση μίας μεγάλης δόσης, σημαντικό τμήμα της οποίας θα δοθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.
"Δικαιούμεθα να είμαστε χαρούμενοι αλλά όχι να πετάμε στα σύννεφα", δήλωσε ο κ.Τσίπρας καθώς σημείωσε ότι τώρα "μπαίνουμε στην αποφασιστική φάση".
(Φωτογραφία: Sooc.gr)
Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου