Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ βεβαιώνει η Eurostat για το 2015. Ενισχύεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των δανειστών. Οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν, ο αγώνας για συμφωνία συνεχίζεται. Αύριο το κρίσιμο Eurogroup, μειώνεται ο πήχης για οριστικές αποφάσεις.
Για το 2015, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τοποθετεί στο ύψος του 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι των προβλέψεων του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και έναντι των πλέον δυσοίωνων εκτιμήσεων του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Eurostat, για το 2015 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 3,4% του ΑΕΠ αλλά αυτό, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, μετατρέπεται σε πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ με βάση τους όρους του προγράμματος.
Στα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από λίγο η Eurostat, για την περασμένη χρονιά καταγράφεται δημοσιονομικό έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος ανήλθε στο 176,9% του ΑΕΠ.
Το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 176,02 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 ανήλθε σε 7,158 δισ. ευρώ, ήτοι 4,1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για τα στοιχεία της Eurostat (και δη εκείνα που αφορούν στο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ), καθώς εκτιμά πως ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση και πλέον θα πρέπει να αρθούν και οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για τα λήψη των εφεδρικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ωστόσο και παρά τις προσδοκίες, η Αθήνα γνωρίζει πως τέτοιου είδους πιέσεις δεν είναι εύκολο να αρθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, ιδίως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, η οποία πολλές φορές έχει μεταβληθεί σε «παιχνίδι ισχύος» και «μάχη εντυπώσεων».
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα αυτιά της σε κάθε αξίωση για τη λήψη προληπτικών μέτρων, ακόμη κι αν επιθυμεί διακαώς μια συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατόν.
Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά και όσο οι ώρες περνούν κρίνεται απίθανη η επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της Παρασκευής.
Προκειμένου επομένως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και οι εκπρόσωποι των δανειστών να μεταβούν στην ολλανδική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση του Εurogroup, η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες και συγκεκριμένα ως το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως όλα δείχνουν, ένα νέο Eurogroup θα απαιτηθεί να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα – πιθανότατα τη Μεγάλη Πέμπτη – προκειμένου να επικυρωθεί η πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα. Η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι στην κυριολεξία Εβδομάδα των Παθών για την κυβέρνηση, αφού η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν την έλευση του Μαΐου, όταν και θα αρχίσουν πράγματι να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου