Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ''Η ΠΕΛΛΑ'' στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Και τι καλύτερο για το σύγχρονο Έλληνα από τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και την ελληνική παράδοση για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος αλλά και για την ανάπτυξη και καλλιέργεια του πνεύματος, της καλής ψυχολογίας, της ανθρώπινης επικοινωνίας και της ευγενούς άμιλλας, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί στα χρονικά αλλά και στις τελευταίες επιστημονικές έρευνες από επιστήμονες υγείας καθηγητές (ιατρούς, γυμναστές, ψυχολόγους κτλ). Νους υγιής εν σώματι υγιεί! Ας εκπαιδευτούμε παραδοσιακά και ας χορέψουμε ελληνικά!
Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ''Η ΠΕΛΛΑ'', υπενθυμίζοντας το ρόλο της υπόστασής του στην πόλη των Γιαννιτσών και αναγνωρίζοντας στην μακρόχρονη πορεία του τα οφέλη και τις αξίες του ελληνικού παραδοσιακού χορού και της ελληνικής παράδοσης γενικότερα στη ζωή, στην υγεία και στην παιδεία του Έλληνα και επί μισό αιώνα και πλέον λειτουργός αυτών μέσα από τη διδασκαλία του, απεδέχθη με μεγάλη χαρά την πρόταση του 1ου Γ.Ε.Λ Γιαννιτσών για την παρουσίαση της ελληνικής παράδοσης στους μαθητές του, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Ομίλου την Πέμπτη  14-4-2016.
Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του Γ.Ε.Λ κ. Ελισάβετ Ταϊγανίδου, την οποία ευχαριστούμε θερμά, έφερε σε επαφή τους έφηβους μαθητές του Λυκείου με τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Γιαννιτσών στα πλαίσια μαθήματος επιλογής τους συσχετιζόμενο με την Έρευνα αλλά και της Φυσικής Αγωγής γενικότερα με σκοπό μια πρώτη γνωριμία με την ελληνική παράδοση και μια στενότερη επαφή με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ως μέσο άσκησης-γυμναστικής εκτός των άλλων αλλά και ως μέρος της εκπαιδευτικής ελληνικής παραδοσιακής τους κουλτούρας και παιδείας.
Ο χώρος του Ε.Ο.Γ διαμορφώθηκε κατάλληλα σε αίθουσα διδασκαλίας για να υποδεχτεί τους μαθητές του Γ.Ε.Λ, τους οποίους καλωσόρισαν θερμά ο πρόεδρος, ο δάσκαλος και χορευτές της Ομάδας Παραστάσεων του Ομίλου.
Ο πρόεδρος του Ε.Ο.Γ κ. Γεώργιος Δόντσιος μίλησε στους μαθητές για τον Όμιλο, την ίδρυση του το 1964, το ιστορικό του, τη μακρόχρονη ιστορία και πορεία του, την προσφορά του στα πολιτιστικά και πολιτισμικά της πόλης των Γιαννιτσών αλλά και της χώρας μας γενικότερα, τη συμβολή του στον ελληνικό πολιτισμό και την εκπροσώπηση της πόλης μας και της χώρας μας σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο. Αναφέρθηκε στο παρελθόν, στο παρόν καθώς και στο μέλλον του Ομίλου για τη συνέχιση του έργου του.
Στη συνέχεια ο χοροδιδάσκαλος του Ομίλου κ. Χρήστος Κατσαφυλούδης, εκπαιδευτικός-καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ο ίδιος, έκανε μία εφ' όλης της ύλης παρουσίαση της ελληνικής παράδοσης ως κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας γενικότερα. Παρουσιάστηκαν στους μαθητές πολύ ενδιαφέροντα θέματα, στα οποία συμμετείχαν και οι ίδιοι με διάλογο, όπως ενδεικτικά:
- Ο χορός- η αρχαιότερη μορφή τέχνης και ο ελληνικός χορός στις διάφορες φάσεις της ελληνικής ιστορίας (Αρχαία Ελλάδα, Ρωμαϊκοί χρόνοι, Βυζάντιο, Τουρκοκρατία κτλ) και η εξέλιξη του ελληνικού παραδοσιακού χορού
- Η σημασία του παραδοσιακού χορού για τον Έλληνα (τι εκφράζει στις διάφορες περιστάσεις, η προέλευση των χορών, τα συναισθήματα του χορού)
- Τα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη των ελληνικών παραδοσιακών χορών στην υγεία (χοροθεραπεία, ευεργετικές επιδράσεις του χορού)
- Ο ελληνικός χορός στα ελληνικά γεωγραφικά διαμερίσματα και οι αλησμόνητες πατρίδες της Ελλάδας
- Ελληνική παραδοσιακή φορεσιά
- Παραδοσιακά μουσικά όργανα
- Ήθη και έθιμα της πατρίδας μας - Ελληνική Λαογραφία
- Διδασκαλία του ελληνικού παραδοσιακού χορού στην εκπαίδευση
Μετά το πέρας της θεωρητικής εκπαιδευτικής παρουσίασης του δασκάλου μας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μεταβούν ''από τη θεωρία στην πράξη'', να ξεναγηθούν, να ντυθούν και να φωτογραφηθούν με τις φορεσιές της ιματιοθήκης του Ε.Ο.Γ, ενώ ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με φαγοπότι και φυσικά ελληνικούς χορούς.
Τέλος, η καθηγήτρια του Γ.Ε.Λ Ελισάβετ Ταϊγανίδου ευχαρίστησε από καρδιάς τον Ε.Ο.Γ για τη συνεργασία και τη μοναδική αυτή εμπειρία, την αρωγή του και τη σημαντική εκπαιδευτική του συμβολή και παρέμβαση και χάρισε στον Όμιλο ένα αναμνηστικό λεύκωμα για τη βιβλιοθήκη του.
Ο Ε.Ο.Γ ''Η ΠΕΛΛΑ'' ευχαριστεί με τη σειρά του την καθηγήτρια Ελισάβετ Ταϊγανίδου για την επιλογή του Ομίλου μας στην εκπαίδευση και στη μύηση των μαθητών στην ελληνική παράδοση καθώς και τους μαθητές του Γ.Ε.Λ για το ενδιαφέρον και την προσοχή που επέδειξαν.
Ευχαριστούμε τους χορευτές του Ομίλου που συμμετείχαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης και στην πραγματοποίηση της ( ιματιοθήκη-φορεσιές, ένδυση μαθητών, επίδειξη παραδοσικών φορεσιών, επίδειξη παραδοσιακών χορών κτλ ).
Ευχαριστούμε θερμά το χοροδιδάσκαλό μας κ. Χρήστο Κατσαφυλούδη για την άψογη προετοιμασία, τη συγκέντρωση του υλικού, τη διδασκαλία και την παρουσίαση του θεωρητικού μέρους της εκδήλωσης και τις κατευθύνσεις προς τους μαθητές για την επαφή τους και την ενασχόληση τους με την ελληνική παράδοση και τους παραδοσιακούς χορούς.
Ευχαριστούμε τέλος τους εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης μας που πάντα επιλέγουν τον Όμιλό μας για εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την ελληνική παράδοση.
Ο Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών ''Η ΠΕΛΛΑ'' έχοντας στο δυναμικό του δασκάλους ειδικούς καθηγητές Φυσικής Αγωγής, έμπειρους χορευτές παραστάσεων, μέλη και χορευτές ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων, των τεχνών και της παράδοσης και πολλά τμήματα διδασκαλίας ενηλίκων αλλά και μικρών μαθητών (παιδιών και εφήβων ο αριθμός των οποίων συνεχώς αυξάνεται), υπόσχεται και μελλοντικά να αποτελεί τον πλέον κατάλληλο πολιτιστικό φορέα - το στυλοβάτη σύλλογο για την εκπαίδευση των πολιτών των Γιαννιτσών και ιδιαίτερα των μικρών μας φίλων μαθητών σε θέματα της ελληνικής παράδοσης και των ελληνικών παραδοσιακών χορών, να πρωτοστατεί εκτός των άλλων και στην ελληνική εκπαίδευση στα σχολεία και να συνεισφέρει τα μέγιστα, να συνεργάζεται με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της πόλης μας και να μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού που οφείλει να είναι μέρος της παιδείας κάθε  Έλληνα.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ.










Δεν υπάρχουν σχόλια: