Εντός του Μαΐου θα ψηφιστεί νέος νόμος, που θα αντικαθιστά τον «μνημονιακό» νόμο 4237/14 και αντί της μεταβίβασης του 66% σε ιδιώτη θα προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου.
Μπορεί η κυβέρνηση να μην κατάργησε το νόμο 4237/14 για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αμέσως μόλις έγινε κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2014 όταν και ψηφίστηκε η εκποίηση του 66% του Διαχειριστή, φαίνεται όμως ότι θα το κάνει τώρα, μέσα στον Μάιο, και μάλιστα με την… άδεια των δανειστών.
Σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χθες Τρίτη, εξερχόμενος της συνάντησης με το κουαρτέτο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, «κλείδωσε» η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το σχέδιο διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.
Εντός του Μαΐου θα ψηφιστεί νέος νόμος, που θα αντικαθιστά τον «μνημονιακό» νόμο 4237/14 και αντί της μεταβίβασης του 66% σε ιδιώτη θα προβλέπει τη μεταβίβαση του 51% της θυγατρικής της ΔΕΗ στον έλεγχο του Δημοσίου, με το υπόλοιπο 49% να πωλείται σε ιδιώτες επενδυτές (τουλάχιστον 29% σε στρατηγικό επενδυτή και 20% σε θεσμικούς επενδυτές μέσω Χ.Α.). Στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται και τα θέματα της αποζημίωσης της ΔΕΗ μέσω σύνθετων εργαλείων και σχημάτων που έχουν επεξεργαστεί ανεξάρτητοι οίκοι με επικεφαλής την Lazard.
Αμέσως μετά, περί τον Ιούνιο, θα ακολουθήσει η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί έκθεση προόδου για την εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ θεωρείται εμβληματική για την κυβέρνηση, όχι μόνον επειδή αποτελεί την πρώτη… κατάργηση νόμου του «παλιού» μνημονίου, αλλά κυρίως επειδή μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά προς το εσωτερικό του κόμματος, ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που διαφοροποιεί την πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ από εκείνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και ως μια χειροπιαστή επιτυχία της «σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ περιγράφοντας εκείνα που «διέσωσε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου.
Ένα αντίστοιχο θέμα, στο οποίο έχει επίσης αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η οποία είχε πράγματι νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νόμος αυτός συνεχίζει να υπάρχει, αλλά η συγκεκριμένη λύση δεν εξετάζεται πλέον, παρά μόνον στο βαθμό που αποτύχουν οι μηχανισμοί για το άνοιγμα της αγοράς (όπως η διάθεση από τη ΔΕΗ, μέσω δημοπρασιών, φθηνού ρεύματος προς τους ανταγωνιστές της) οι οποίοι θα μπουν το επόμενο διάστημα σε εφαρμογή.
Στον αντίποδα της «μικρής ΔΕΗ» ο Πάνος Σκουρλέτης προωθεί τη σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες σε κοινοπρακτικά σχήματα. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον από ιταλικές, ισραηλινές, ρωσικές και αμερικανικές εταιρείες. Χθες ο κ. Σκουρλέτης είχε σχετική συνάντηση με τον επικεφαλής της ιταλικής Edison Roberto Potti.
Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ, η Edison και η Ελλάκτωρ που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, έχουν κάνει ήδη αρκετές επαφές με τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύσταση μικτής εταιρείας.
Θοδωρής Παναγούλης
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου