“Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά του Εμφυλίου πολέμησαν οι παππούδες μας. Αποενοχοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας. Θα μείνω δημοκρατικός πρόεδρος, όχι αρχηγός καμαρίλας”, δήλωσε μεταξύ άλλων στο συνέδριο. Τι είπε για Επίτιμο, Καραμανλή, Σαμαρά.
Στους πολίτες από τη δεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, που επιθυμούν “επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα”, απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματος με σύνθημα “Οξυγόνο για την Ελλάδα”.
Χρησιμοποίησε επίσης τους όρους “Νέα Μεταπολίτευση” και “νέα Ελλάδα”, βάζοντας ως χρονοδιάγραμμα επιστροφής στο βιοτικό επίπεδο προ κρίσης το 2021, στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και δήλωσε βέβαιος ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν η Ελλάδα ακολουθήσει το παράδειγμα χωρών όπως η Κύπρος που βγήκε από το μνημόνιο.
Αναφέρθηκε στα “πέντε Άλφα” που διαπερνούν την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ, η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Κυριακή: Ανάπτυξη – Αξιοκρατία – Αλληλεγγύη – Αριστεία – Αξιοπιστία, δηλώνοντας ότι η ΝΔ είναι ο εκφραστής του μέτρου, των μεταρρυθμίσεων, της λογικής, της ευρωπαϊκής ομαλότητας.
“Από εμένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι” ξεκαθάρισε εξαρχής ο κ.Μητσοτάκης, σημειώνοντας στην αρχή της ομιλίας του: “Βλέπω παλιά στελέχη, αλλά και πολλούς νέους φίλους που κάνουν τη δική τους ιδεολογική υπέρβαση, που αισθάνονται ότι μπορούν να αποτελέσουν μέλη ενός ανοιχτού κόμματος. Τους καλωσορίζω στο νέο τους σπίτι”.
"Μεγάλωσα σε μία σπουδαία οικογένεια, που έχει γράψει τη δική της ιστορία. Γνώρισα μικρό παιδί στο Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που οδήγησε την Ελλάδα κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής"
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στους συνέδρους: “Στέκομαι μπροστά σας για πρώτη φορά ως ο όγδοος εκλεγμένος πρόεδρος της παράταξης. Μεγάλωσα σε μία σπουδαία οικογένεια, που έχει γράψει τη δική της ιστορία. Γνώρισα μικρό παιδί στο Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που οδήγησε την Ελλάδα κόντρα στο λαϊκισμό της εποχής”.
Εξέφρασε την άποψη ότι: “Δημιουργούνται και πάλι συνθήκες πολιτικής κυριαρχίας, όχι πρόσκαιρης αλλά γιατί το εσωτερικό ρολόι της κοινωνίας συντονίζεται με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ. 'Οταν ο ιστορικός του μέλλοντος κοιτάξει πίσω, θα πει η Ελλάδα βρέθηκε για ακόμη μία φορά στη σωστή μεριά της ιστορίας”.
Τι είπε για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στους τρεις πρώην πρωθυπουργούς που παρευρέθηκαν στο συνέδριο της ΝΔ, με πρώτο τον Επίτιμο: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο άνθρωπος που νίκησε το λαϊκισμό, που γκρέμισε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, που προώθησε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και σήμερα στα 98 του βλέπει τις ιδέες του να δικαιώνονται και τη συμβολή του να αναγνωρίζεται.
Ο Κώστας Καραμανλής, ο άνθρωπος που ξαναέδωσε ισχυρό λαικό έρεισμα στη ΝΔ που συγκρούστηκε με τα συμφέροντα που δεν προσκολλήθηκε στην καρέκλα, που τόλμησε να μιλήσει με αλήθειες, που μας έκανε υπερήφανους στο Βουκουρέστι.
"Ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα, στην Ευρωζώνη, που το 2014 είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση με σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων"
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα, στην Ευρωζώνη, που βρέθηκε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2014 είχε καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση με σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων”.
Ξεχωριστή μνεία έκανε στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που όπως είπε “κράτησε την παράταξη ενωμένη και όρθια”.
Ο κ.Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι προεκλογικά είχε δηλώσει πως για εκείνον δεν υπάρχουν μητσοτακικοί, σαμαρικοί και καραμανλικοί στη ΝΔ. “Το απέδειξα με πράξεις, οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία”.
Ανέφερε επίσης ότι από τα πρώτα του βήματα επέλεξε την αποστασιοποίηση από το κομματικό παρασκήνιο. “Ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν μπορούσα να εκλεγώ πρόεδρος χωρίς ένα ισχυρό μηχανισμό πίσω μου, η ιστορία απέδειξε ότι για αυτό βγήκα” είπε και πρόσθεσε: “Θα μείνω έτσι, δημοκρατικός πρόεδρος, όχι αρχηγός καμαρίλας”.
Δήλωσε επίσης, στον απόηχο και των γεγονότων με αφορμή την ΟΝΝΕΔ, πως: “Αφήνουμε πίσω τις κακές πρακτικές του παρελθόντος, παραγοντισμοί και φέουδα δε χωράνε στη ΝΔ που ονειρευόμαστε”.
"Δεν έχει σημασία σε ποια μεριά του εμφυλίου ήταν οι παππούδες μας"
Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το ιδεολογικό του στίγμα κάνοντας ταυτόχρονα ανοίγματα προς το κέντρο.
Έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν τους πολλούς και δήλωσε: “Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ιστορικό μας χρέος”. Τόνισε ότι είναι “αδιαπραγμάτευτη η πίστη μας στην ελεύθερη οικονομία”, ότι “Ελευθερία σημαίνει και ασφάλεια” και ότι: “Το δικαίωμα του καθενός δεν μπορεί να συγκρούεται με την ελευθέρια του άλλου”.
"Τα πολιτικά άκρα από το φασισμό μέχρι τον κομμουνισμό θέλουν στο τέλος όλοι να είναι ίδιοι, για αυτό εχθρεύονται την αξιοκρατία, την αστική δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό"
Υποστήριξε ότι: “Τα πολιτικά άκρα από το φασισμό μέχρι τον κομμουνισμό θέλουν στο τέλος όλοι να είναι ίδιοι, για αυτό εχθρεύονται την αξιοκρατία, την αστική δημοκρατία και τον πολιτικό φιλελευθερισμό”.
“Προτείνουμε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες μία συμφωνία αλήθειας. Στο μίσος, αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για διαταξική συνεννόηση, για συμφωνία γενεών. Ο άνεργος, ο άνεργος, ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας να κατανοήσουν ότι το συμφέρον τους είναι κοινό. Έχουμε ανάγκη εθνικής ομοψυχίας” δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.
Όρισε ως προτεραιότητα τη “στήριξη του έντιμου, ευσυνείδητου επιχειρηματία, την απενοχοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η μεγάλη κοινωνική σιωπηλή πλειοψηφία θέλει την Ελλάδα μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία, καθώς και ότι η μεσαία τάξη, οι άνεργοι, οι νέες γενιές προσβλέπουν σε μία νέα ομαλότητα και κανονικότητα, με πραγματισμό και όχι ιδεοληψίες.
"Οι πολίτες αυτοί βρίσκονται σε όλους τους χώρους, Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κεντρώων, προοδευτικών, δεξιών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών έχουν ξεθωριάσει."
“Οι πολίτες αυτοί βρίσκονται σε όλους τους χώρους, Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κεντρώων, προοδευτικών, δεξιών, φιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατών έχουν ξεθωριάσει. Κοινό στοιχείο που τους ενώνει είναι η πίστη στον ευρωπαϊκό, δημοκρατικό χαρακτήρα της Ελλάδας και η αντίθεση τους στα δημαγωγικά άκρα”, είπε, καταλήγοντας:
“Δεν έχει καμία σημασία σε ποια μεριά εμφυλίου ήταν παππούδες ή πατεράδες μας ή σε ποια κομματική νεολαία ήταν κάποιος. Σήμερα μας ενδιαφέρουν αυτά που μας ενώνουν”.
Πηγή: News247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου