Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

«Ταβάνι» στο 15% του ΑΕΠ για το χρέος θα ζητήσει η Ελλάδα

Ένα «κλειδωμένο» ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, με σταθερό επιτόκιο θα ζητήσει η Ελλάδα από τους πιστωτές της κατά τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Συγκεκριμένα το διεθνές πρακτορείο υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των συναντήσεων της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον στις 15-17 Απριλίου, η Αθήνα θα προτείνει "ταβάνι" 15% του ΑΕΠ της για το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της, το 8% του οποίου προορίζεται για αποπληρωμές ομολόγων, δανείων και επιτοκίων και το υπόλοιπο 7% θα πηγαίνει  στις αποπληρωμές εκκρεμών εντόκων γραμματίων.
«Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα κλειδώνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών της για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας στους επενδυτές μια ξεκάθαρη εικόνα των ποσών που καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο”, δηλώνει πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters, ενώ προσθέτει "θα λειτουργεί ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της χωρίς πρόσθετες αυξήσεις
Η τωρινή κατάσταση του χρέους
Το Reuters επίσης παραθέτει στοιχεία για το ελληνικό χρέος, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει το 174,4% του ΑΕΠ της ή τα 337,6 δις. ευρώ φέτος. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα έχει συνάψει τρία προγράμματα διάσωσης, ενώ οι τρέχουσες προβλέψεις για την αποπληρωμή των χρεών δεν περιλαμβάνουν το τελευταία πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις. ευρώ που υπέγραψε τον περασμένο Αύγουστο.
Από το 2021, όταν η χώρα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα χρέη από το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας του 2010, το ετήσιο κόστος πληρωμών κεφαλαίου και επιτοκίων ομολόγων αναμένεται να εκτοξευτεί στο 15% του ΑΕΠ το 2022 και 2023. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το κόστος για τις αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: