Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

10 βήματα on line shopping με το Mybank

Μετά το Πάσχα, το ΜyBank – ένας νέος τρόπος ηλεκτρονικών πληρωμών- θα είναι γεγονός, ταυτόχρονα και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού , πέραν των παραδοσιακών τρόπων πληρωμών (πιστωτική και χρεωστική κάρτα ή αντικαταβολή).
Αμέσως μετά το Πάσχα το αργότερο, ένας νέος τρόπος πληρωμής έρχεται να προστεθεί στο «πάνελ» των εναλλακτικών που ήδη υπάρχουν για αγορές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου (online shopping). Το My Bank, που με πρωτοβουλία της Ελληνικης Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοινώθηκε επισήμως τις προηγούμενες ημέρες, υπόσχεται αμεσότητα, ασφάλεια και δυνατότητα απευθείας χρέωσης του τραπεζικών λογαριασμών για αγορές on line. Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζεται και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Αlpha Bank, ενώ σε δεύτερη φάση πιθανώς θα επεκταθεί και σε άλλες τράπεζες που υπογράψουν αντίστοιχες συμβάσεις με το MyBank.
Μέχρι σήμερα το ηλεκτρονικό εμπόριο παρέχει τις εξής δυνατότητες τρόπων πληρωμών: την χρέωση σε πιστωτική ή χρεωστική κάρτα και την αντικαταβολή. Στα τέλη του μήνα, προστίθεται και η λύση του MyBank, που ήδη κάποιες χώρες στο εξωτερικό απολαμβάνουν, όπως η Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο....
Πώς λειτουργεί το MyBank;
Κατ' αρχήν αφορά και το περιβάλλον internet αλλά και mobile banking. Ειδικότερα:
Ο καταναλωτής που είναι έτοιμος να προβεί σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική αγορά , επιλέγει ως τρόπο πληρωμής το MyBank, κλικάροντας το αντίστοιχο κουτάκι . Αμέσως με την ενεργοποίηση της επιλογής:
  1. Ο καταναλωτής θα ρωτηθεί ποιά χώρα αφορά (αν και αυτό μπορεί να αναγνωρισθεί αυτόματα), επιλέγει Ελλάδα και στη συνέχεια
  2. Διαλέγει την Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται και στην οποία τηρεί ήδη e- banking (μία από τις 4 συστημικές που διαθέτουν την υπηρεσία MyBank)
  3. Και εκείνη τη στιγμή «φεύγει» από την ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού εμπόρου και μεταφέρεται αυτόματα στο e -banking της δικής του τράπεζας όπου
  4. Πληκτρολογεί username, password και ότι άλλο στοιχείο του ζητηθεί από την Τράπεζα (όνομα και λογαριασμός δικαιούχου, ποσό, νόμισμα, προϊόν ή υπηρεσία αγοράς, κ.λπ.). με αποτέλεσμα να βρεθεί στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζας με την οποία συνεργάζεται.
  5. Στη συνέχεια η πρώτη σελίδα που βλέπει γράφει Payment Order ( Εντολή Πληρωμής) με τα στοιχεία της συναλλαγής
  6. Κάνει skip τις επόμενες οθόνες
  7. Επιλέγει το λογαριασμό του ( σε περίπτωση που τηρεί παραπάνω από έναν) και
  8. Εκείνη τη στιγμή παράγεται μήνυμα on line authentification, που πιστοποιεί τη συναλλαγή, με τη χρέωση του λογαριασμού του που θα πιστωθεί στο λογαριασμό του Εμπόρου στην Τράπεζα που εκείνος έχει επιλέξει
  9. Και έτσι, φεύγει ο αγοραστής από το site της δικής του τράπεζας και ξαναγυρίζει στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού εμπόρου,
  10. όπου πλέον διαπιστώνει ότι η συναλλαγή του ολοκληρώθηκε.
Μετά από όλα αυτά, ο Έμπορος έχει εξασφαλίσει εγγυημένη πληρωμή από την πώληση του προϊόντος του και τα αντίστοιχα χρήματα θα πιστωθούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη. Από την τράπεζα του καταναλωτή μέσω credit transfer θα πιστωθεί ο λογαριασμός του εμπόρου.
Το ΜyBank ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες σε κάθε χώρα που υπάρχει ο θεσμός το εφαρμόζουν ή ότι όλοι οι έμποροι έχουν την υπηρεσία
Όπως εξηγεί στο news247, ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Διευθυντής Τμημάτων Πληρωμών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), το ΜyBank ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες σε κάθε χώρα που υπάρχει ο θεσμός το εφαρμόζουν ή ότι όλοι οι έμποροι έχουν την υπηρεσία. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση χώρας, που σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού συστήματος (με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 94%) συσπειρώθηκε, συνεργάστηκε και μετέχει συνολικά, με πρωτοβουλία της ΕΕΤ, με στόχο να εφαρμόσει ταυτόχρονα την υπηρεσία.
Το MyBank θα διευκολύνει Online αγορές στο εξωτερικό που "μπλόκαραν" λόγω capital control
Ο προγραμματισμός είναι για τις 25 Απριλίου. Ίσως λόγω Μεγάλης Εβδομάδος να υπάρξει τυχόν καθυστέρηση, πάντως σε κάθε περίπτωση αμέσως μετά το Πάσχα, το ΜyBank αναμένεται να δώσει ενεργά το παρόν!
Ειδικότερα, λόγω των capital controls, το MyBank θα μπορέσει δυνητικά και σταδιακά να διευκολύνει τον Έλληνα καταναλωτή και στις on line αγορές του από το εξωτερικό, χρεώνοντας απευθείας το λογαριασμό του και χωρίς να δίνει στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, συμπληρώνει ο κ. Β. Παναγιωτίδης.
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ
Μετά την πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να συσπειρώσει και τις τέσσερις τράπεζες μαζί, κάθε μια εκ των τραπεζών αυτών έχει πλέον στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εμπόρων πελατών τους να συνδεθούν και αυτοί με την υπηρεσία MyBank.
Ο ρόλος της τράπεζας είναι να ενημερώσει κατ αρχήν τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στο e-commerce, να τους εντάξει στο σύστημα και στη συνέχεια να τους υποστηρίξει. Είναι επιλογή και απόφαση του κάθε εμπόρου αν θα εφαρμόσει ή όχι τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εμπλουτίζοντας τους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών προς την πελατεία τους.
Εδώ και καιρό οι τράπεζες έχουν συζητήσει με τους πελάτες τους για το θέμα με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ήδη ένα αξιόλογο ενδιαφέρον και μάλιστα από εμπόρους με σημαντικό τζίρο στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Με την αφορμή της ανακοίνωσης του ΜyBank, o γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, κ. Χρ. Γκόρτσος χαρακτήρισε τη λύση ηλεκτρονικών πληρωμών της MyBank, σωστή στρατηγική κίνηση για τις τράπεζες-μέλη της Ενωσης .
ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ
Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των τραπεζών, κάθε τράπεζα μπορεί να εφαρμόσει τη δική της πολιτική στην χρέωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ανάλογα με τη στρατηγική και τη φιλοσοφία της.
Επίσης, το αν το κόστος θα το μοιρασθεί ο έμπορος με τον καταναλωτή, ή θα το επωμισθεί ένας εκ των δύο, είναι κάτι που αφορά θέματα ανταγωνισμού και πολιτικής. Θα μπορούσε ενδεικτικά ο έμπορος που εισπράττει, να πριμοδοτήσει αυτός στην Τράπεζα τον καταναλωτή, ώστε η συναλλαγή να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον χρέωση. Η ακριβώς το αντίθετο. Ή ακόμη και μια τράπεζα για ένα συγκεκριμένο διάστημα και για λόγους προσέλκυσης πελατείας, να μην επιβάλλει χρεώσεις.
Το pricing είναι θέμα επιχειρηματικό που αφορά τη σχέση τράπεζας με επιχειρήσεις εμπόρους, με ιδιώτες καταναλωτές ή και επιχειρήσεις καταναλωτές.

Λίλυ Σπυροπούλου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: