Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ιερά Σύνοδος για αποτέφρωση: Δεν θα επιβληθούν μέτρα προς όφελος των άθεων στην ορθόδοξη κοινότητα

Η διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με ανακοίνωσή της κρίνει το νόμο για την αποτέφρωση νεκρών αντισυνταγματικό και ζητά από το κράτος να προστεθεί η "επιφύλαξη" επί των θρησκευτικών παραδόσεων. Τι απαντά η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης.
«Η Πολιτεία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η θρησκευτική ελευθερία ισχύει για όλους, επομένως νομοθετικά μέτρα προς όφελος όσων είναι άθεοι ή θρησκευτικά αδιάφοροι δεν μπορούν να επιβληθούν στην πλειοψηφούσα θρησκευτική κοινότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας», αποφαίνεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με το θέμα αποτεφρώσεως των νεκρών και τη δημοσίευση του νόμου 4368/2016 στο ΦΕΚ Νο 21 της 21ης Φεβρουαρίου 2016, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι κληρικοί της χώρας είναι πλέον υποχρεωμένοι να τελούν θρησκευτική κηδεία σε όσους επιθυμούν να αποτεφρωθούν άσχετα εάν κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο υπουργός αδιαφορεί για τις προτάσεις της εκκλησίας
Κατά τη σημερινή συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την πρώτη για τον μήνα Μάρτιο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, εξεδόθη ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο:
«Η Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση του νέου νόμου 4368/2016, με τον οποίο:
α) νομοθετείται η υποχρεωτικότητα της δηλωθείσας επιθυμίας του νεκρού για τον τύπο τελετής της κηδείας του, αρκεί να μην προσκρούει στη δημόσια τάξη, δημόσια υγεία και τα χρηστά ήθη,
β) ρυθμίζεται η χωροθέτηση αποτεφρωτήριων ή τεφροφυλακείων μέσα σε κοιμητήρια (ακόμα και εάν ανήκουν κατά κυριότητα σε Ενορίες) και επιτρέπεται η ελεύθερη διασπορά ανθρώπινης τέφρας στην θάλασσα ή σε υπαίθριους χώρους εκτός κατοικημένων περιοχών.
Παρατηρείται ότι η επιλογή της χριστιανικής κήδευσης, εάν συνδυασθεί με την επιλογή της αποτεφρώσεως, προσκρούει στις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας, περί των οποίων ο νομοθέτης σιωπά. Η Ιερά Σύνοδος είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό με επιστολή, η οποία έτυχε αδιαφορίας, να προστεθεί επιφύλαξη υπέρ των κανόνων και παραδόσεων κάθε θρησκευτικής κοινότητας». Επισημαίνεται μάλιστα ότι «η Ιερά Σύνοδος θεωρεί τις παραπάνω διατάξεις ως αντισυνταγματικές» και διευκρινίζεται «προς απόκρουση ψευδολόγων διαδόσεων, ότι τα έσοδα όλων των κοιμητηρίων των αστικών κέντρων εισπράττουν κατά νόμον οι τοπικοί Δήμοι και σε κάθε περίπτωση, εάν ήθελε η Εκκλησία να μη μειωθούν τα δήθεν έσοδά της, θα συμφωνούσε και δεν θα διαφωνούσε με την τέλεση κηδεύσεως και μνημοσύνων για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση».
Οι Ιερείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου υποχρεωμένοι να τελέσουν το μυστήριο
Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης απαντά στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας πως από τη μία όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο, πλην της Ελλάδος, επιτρέπουν στους πιστούς τους την αποτέφρωση. Επιπλέον, σε ανακοίνωση της η μη κερδοσκοπική εταιρία σημειώνει πως το ορθόδοξο δόγμα δεν αναφέρει πουθενά ρητά πως απαγορεύεται η καύση νεκρών και ότι η ταφή αποτελεί απλώς παράδοση της ελληνικής εκκλησίας. Τέλος, στην ανακοίνωσή της η Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης στηλιτεύει το γεγονός πως οι ιερείς είναι εργαζόμενοι στο Νομικό Πρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος πληρώνονται εκ του ασφαλούς ως δημόσιοι υπάλληλοι από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Οι εργαζόμενοι  λοιπόν σε αυτήν (ιερείς κ.ά.) έχουν απολαβές και υποχρεώσεις στους Έλληνες φορολογούμενους.
Όπως σημειώνει λοιπόν χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, αν οι ιερείς επιμείνουν στην άρνηση αυτή να ψάλουν έναν νεκρό, τότε θα πρέπει να παραιτηθούν των αμοιβών και της οικονομικής στήριξης της Εκκλησίας και των εργαζομένων της από το Κράτος και τους Έλληνες φορολογούμενους. Σε διαφορετική περίπτωση,  η άρνηση υπηρεσίας συνιστά παράβαση καθήκοντος, εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης που υπογράφει την ανακοίνωση.
Η Εκκλησία για το προσφυγικό
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Εκκλησία της Ελλάδος διά του ανακοινωθέντος εκφράζει την επιθυμία να καταθέσει την πρόθεσή της να συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. «Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του λαού μας το επιτρέπουν», υπογραμμίζει σχετικά.
Ωστόσο, δηλώνει ότι «κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η μικρή μας πατρίδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών».
Επιστολή της Ιεράς Συνόδου στην Κομισιόν
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «Η Ιερά Σύνοδος παρατηρούσα με θλίψη τα ατελείωτα καραβάνια προσφύγων, τα οποία κατακλύζουν τη μικρή μας χώρα, επιθυμεί να απευθύνει έκκληση σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε αφ’ ενός μεν να σταματήσει ο αδελφοκτόνος πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, να πάψουν οι άνθρωποι να ξεριζώνονται από τις εστίες τους, αλλά και να υποστηριχθούν οι ήδη πρόσφυγες στην ανακούφιση του πόνου τους.
Την έκκλησή της αυτή η Ιερά Σύνοδος τη συγκεκριμενοποιεί με σαφείς επιστολές προς τον κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Επιπρόσθετα, εκφράζει τη βαθιά της λύπη «για την εκατόμβη των θυμάτων που ο πόλεμος και η προσφυγιά έχουν προκαλέσει και εύχεται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όλων των θυμάτων, αλλά και υπέρ αποκαταστάσεως της ειρήνης στο σύμπαντα κόσμο».

Λευτέρης Σαββίδης 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: