Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα κανάλια αγαπούν τον Κυριάκο... και ο Κυριάκος τα κανάλια

«Ποιος να το 'λεγε» έγραφε την Κυριακή το «Πρώτο Θέμα» στην πρώτη του σελίδα. Και συνέχιζε: «Κυριάκος, θεαματική εκκίνηση». Προς επίρρωσιν των παραπάνω δημοσίευε και μια δημοσκόπηση, από εκείνες τις αξιόπιστες, που έδειχνε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά.
Την ίδια μέρα ο «Ελεύθερος Τύπος» έβρισκε πως έχουμε «Ανατροπή σκηνικού» με την εκλογή τού, ποιου άλλου, Κυριάκου. Το ίδιο και τα «Παραπολιτικά» το προηγούμενο Σάββατο.
«Η νέα ηγεσία της συντηρητικής παράταξης οφείλει να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να πολιτευτεί με υπευθυνότητα» έγραφαν με τη σειρά τους και τα «Νέα» την επαύριο της εκλογής του Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Γενικώς το συγκρότημα του Σταύρου Ψυχάρη έδωσε τα ρέστα του για τον Κυριάκο - πρωτοπόροι στη σταυροφορία οι δημοσιογράφοι στον «Βήμα FM».
Τόσο πάθος υπέρ του Κυριάκου από τα συστημικά ΜΜΕ, ούτε τότε που βγήκε ο Σταύρος με το Ποτάμι. «Δεσμεύεται για μάχη κατά του λαϊκισμού» σημείωνε και η «Καθημερινή», που ως γνωστόν ανέκαθεν ήταν εναντίον του λαϊκισμού. «Είναι σημαντικό να πετύχει στην αποστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης» πρόσθετε η καλή εφημερίδα του Φαλήρου και θα μπορούσε να συμπληρώσει πως εμείς είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε.
Τα συστημικά ΜΜΕ ψήφισαν: Κυριάκος Μητσοτάκης for president. Από τα κανάλια έως τις εφημερίδες και από τα ραδιόφωνα έως τα «μένουμε Ευρώπη» sites. Πανηγύριζε το Protagon, πανηγύριζε και η Huffington Post. Ολοι στη μάχη εναντίον του... λαϊκισμού, όλοι στην ανακήρυξη του νέου ηγέτη των μεταρρυθμίσεων.
Τα γραμμάτια πρέπει να ξεπληρώνονται όμως και ο Κυριάκος δεν είναι άνθρωπος που ξεχνάει (εκτός και αν πρόκειται για δώρα της Siemens).
Πολλώ δε μάλλον τώρα που η συγκυρία το απαιτεί, τώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει, όπως υποστηρίζει, τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, προκηρύσσοντας επιτέλους τις τηλεοπτικές άδειες. Τα υπάρχοντα κανάλια λοιπόν που απειλούνται βρήκαν τον καλύτερο σύμμαχο, τον πιο ένθερμο υποστηρικτή τους.
Δεν θα έπρεπε επομένως να δημιουργεί έκπληξη στην κυβέρνηση αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η άρνησή του να συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Από τη στιγμή που ο Κυριάκος συμπλέει με τα ΜΜΕ της διαπλοκής, δεν έχει κανέναν λόγο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση βοηθώντας στην εξέλιξη της διαδικασίας.
Εστω και αν η συγκρότηση του ΕΣΡ, αλλά και των άλλων Ανεξαρτήτων Αρχών, θα έπρεπε να είναι υπεράνω κομμάτων και προσώπων - οι Ανεξάρτητες Αρχές βέβαια αποτελούν το θέμα μιας συζήτησης που κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει, γιατί με την ύπαρξή τους τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας.
Το ΕΣΡ αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί. Από τα επτά μέλη του, μόνο ένα είναι ενεργό. Τρία άλλα απλώς δεν υπάρχουν (χηρεύουν οι θέσεις τους) και τρία ακόμα παύθηκαν τον Οκτώβριο με τροπολογία του Νίκου Παππά.
Βρισκόμαστε δηλαδή σε φάση αναζήτησης έξι ακόμα προσώπων ή οχτώ, για να είμαστε πιο ακριβείς, με τη νέα τροπολογία που κάνει το συμβούλιο από επταμελές εννεαμελές. Και όσο το ΕΣΡ δεν λειτουργεί, η αδειοδότηση των καναλιών δεν μπορεί να προχωρήσει. Μπλοκάρεται.
Μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, το χτύπημα στα media της διαπλοκής, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Και εδώ δεν υπάρχουν μνημονιακά εμπόδια, η τρόικα δεν έφερε ούτε φέρνει αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο, η αδειοδότηση των καναλιών περνάει απαραιτήτως μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Οσο δεν υπάρχει ΕΣΡ και όσο δεν αλλάζει η νομοθεσία, η αδειοδότηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Χωρίς τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να συγκροτηθεί το Συμβούλιο, μια και απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Δεν βγαίνουν τα νούμερα άπαξ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίσει να μην ψηφίσει. Κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει και λόγο να το κάνει. Γιατί να στρώσει το χαλί στην κυβέρνηση;
Γιατί να τη βοηθήσει να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση για πόλεμο εναντίον της διαπλοκής; Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δυσαρεστήσει τους σημερινούς καναλάρχες και τα δελτία ειδήσεων με τους λαοπρόβλητους παρουσιαστές τους, που τόσο αγώνα έκαναν υπέρ του; Να στενοχωρήσει τον Γιάννη Πρετεντέρη; Οχι δα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: