Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Νότια Κορέα: Τους βάζουν σε φέρετρα για να μην αυτοκτονήσουν

Προσπαθούν να περιορίσουν τις αυτοκτονίες κλείνοντας τους εργαζόμενους μέσα σε φέρετρα. Ο λόγος για κάποιες νοτιοκορεάτικες εταιρίες που εγγράφουν τους υπαλλήλους τους σε ειδικά «σχολεία θανάτου».  
«Τρελά» ποσοστά αυτοκτονίας
Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, με μέσο όρο 29,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Περίπου 40 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα. 
Για το ποσοστό αυτό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον πλανήτη ευθύνεται η υπέρ ανταγωνιστική κοινωνία της χώρας. Οι νέοι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση να πετύχουν ενώ οι μεσήλικές και οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονται συνεχώς για την αυξανόμενη οικονομική τους επιβάρυνση.
«Σχολεία θανάτου»
Στη Νότια Κορέα λοιπόν «ανθίζουν» τα «σχολεία θανάτου». Πρόκειται για κέντρα «θεραπείας που διδάσκουν τους μαθητές τους να εκτιμούν τη ζωή μαθαίνοντάς τους πως είναι να είσαι νεκρός». 
Φοίτητες και μαθητές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πίεση των εξετάσεων αλλά και μεσήλικες με οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα προσφεύγουν στα κέντρα αυτά. 
Το «φαινόμενο» ακολούθησαν οι νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει πλέον να εγγράφουν στα ειδικά workshops τους εργαζόμενούς τους για να εμποδίσουν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας τους. 
Η εμπειρία
Οι εργαζόμενοι βγάζουν φωτογραφίες που γίνονται «πορτρέτα κηδείας» και στη συνέχεια καλούνται να κάνουν την διαθήκη τους και να γράψουν σημειώματα αυτοκτονίας. Αμέσως μετά ο αρχηγός της ομάδας ενημερώνει τους μαθητές ότι «ήρθε η ώρα να πάμε στην άλλη πλευρά».
Τότε τα φώτα σβήνουν, τα κεριά ανάβουν κι ένα άτομο ντυμένο ως «άγγελος θανάτου» (κάτι σαν τον δικό μας Χάρο) μπαίνει στο δωμάτιο. Σφραγίζει τους δοκιμαζόμενους μέσα στα φέρετρά τους όπου μένουν στο σκοτάδι για 10 λεπτά. 
Ο Jeong Yong - Mun Hyowon, επικεφαλής ενός τέτοιου κέντρου θεραπείας και πρώην εργαζόμενος σε γραφείο τελετών, υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αγκαλιάσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να καταλάβουν ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα είναι μέρος της ζωής. 
Ο Chun - Woong, πρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού επιχείρησης που «έγραψε» το προσωπικό του στο «σχολείο του θανάτου», υποστηρίζει ότι το σοκ τους επιτρέπει να αποκτήσουν μια νέα στάση απέναντι στη ζωή. 
«Η εταιρεία μας πάντα ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να αλλάξουν τον παλιό τρόπο σκέψης τους αλλά ήταν δύσκολο να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά. Θεώρησα ότι να μπουν μέσα σε ένα φέρετρο θα ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία που θα επιφέρει στροφή στον τρόπο που σκέφτονται και θα τους σπρώξει να κάνουν ένα πραγματικό νέο ξεκίνημα» λέει. 
Ο Γάλλος φωτογράφος Hugier Francoise που έχει κάνει ένα φωτογραφικό project για το κέντρο θεραπείας στη Σεούλ υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων όταν ανοίγουν τα φέρετρα ποικίλουν. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες είχαν αποκοιμηθεί, άλλοι έκλαιγαν ενώ δεν έλειψαν κι αυτοί που τράβαγαν selfies.
Πρώτη αιτία θανάτου η αυτοκτονία
Η αυτοκτονία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στους νέους από 9-24 ετών στη Νότια Κορέα με ρυθμό 7,4 ανά ανά 100.000 άτομα το 2003 και 7 ανά 100.000 άτομα το 2013. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα τον τροχαίων ατυχημάτων που έρχονται στη δεύτερη θέση με 4,4 θανάτους ανά 100.000. Τρίτη αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος 3,1 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Στατιστικοί Υπηρεσία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: