Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Σύνδεση Ε.Ε-Ουκρανίας: Την καταψήφισαν στην Ευρωβουλή, την ψήφισαν στην Βουλή

Με θετική εισήγηση της κυβέρνησης ψηφίστηκε στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής, η Κύρωση της Συμφωνίας για την Σύνδεση Ε.Ε-Ουκρανίας, την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καταψήφισαν μόλις πέρυσι στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η είδηση της κύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ε.Ε με την Ουκρανία την Δευτέρα (9/11) το βράδυ από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών & Άμυνας της Βουλής, πέρασε μάλλον στα …ψιλά της ειδησεογραφίας. Ίσως γιατί κυριάρχησε το επεισόδιο της εξύβρισης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλού από τον χρυσαυγίτη Χρήστο Παππά. Η συνεδρίαση πάντως είχε το εντυπωσιακό στοιχείο του να εισηγείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ψήφιση μίας σύμβασης  που και τα δύο κόμματα είχαν καταψηφίσει έναν μόλις χρόνο νωρίτερα, όταν αυτή τέθηκε προς επικύρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο! Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει την σύμβαση τον Σεπτέμβριο του 2014 καταγγέλλοντας μάλιστα τις στοχεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η αιτιολογία: Άλλαξε η δυναμική των πραγμάτων…
Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αρνητική κριτική που άσκησε στο περιεχόμενο της συμφωνίας η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου ενώ σαφώς θετικός υπέρ της συμφωνίας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης. Όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ Γιώργου Κουμουτσάκου που υπερασπίστηκε με σθένος την συμφωνία.
Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση μια συμφωνία την οποία είχαν καταψηφίσει οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι «δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τις ψήφους Ευρωβουλευτών το Σεπτέμβριο του 2014 για το τι ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Επειδή, όμως, είμαστε «πολιτικά ζώα», νομίζω ότι μπορούμε να κρίνουμε και την ιστορική στιγμή. Κάθε φορά είναι άλλη η δυναμική των πραγμάτων, άλλη η δυναμική του ουκρανικού ζητήματος το Σεπτέμβριο του 2014». Μάλιστα επιβεβαιώνοντας το γεγονός της καταψήφισης παρατήρησε πως «αν δείτε εντός των αναγνωρισμένων πολιτικών ομάδων και των άτυπων εθνικών ομάδων, υπάρχει μία ευρεία διασπορά ψήφων μη τυπική. Αυτό έχω να σας πω επ’ αυτού. Αν επισημαίνετε κάποιες αντιφάσεις, νομίζω ότι είναι άλλες οι δυναμικές των πολιτικών γεγονότων, όταν συμβαίνουν και άλλες τώρα. Επίσης, οι Βουλευτές, το ξέρετε καλύτερα από όλους, ψηφίζουν κατά συνείδηση». Σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Νίκος Ξυδάκης υποστήριξε ότι «Ως προς την ουσία των Συμφωνιών στο πολιτικό πεδίο, οι Συμφωνίες προωθούν μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των χωρών προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και της εδραίωσης ενός κράτους δικαίου που αρμόζει, συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή νομική κουλτούρα. Κατά τη γνώμη της Ε.Ε., αυτές οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις είναι μια ανάγκη και μια ζωτική προτεραιότητα των κοινωνιών αυτών των τριών χωρών».
Εντυπωσιακή ως προς τις αντιφάσεις αλλά και ως προς την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών  ήταν και η τοποθέτηση της κεντρικής εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου η οποία φάνηκε να υπερασπίζεται την κυβερνητική θέση υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας με μεγάλη … δυσθυμία ως προς το περιεχόμενο του κειμένου αυτού ιδίως στα ζητήματα της δημοκρατίας.
Για το εμπορικό σκέλος της σύμβασης είπε ότι θα αποφέρει οφέλη στην ελληνική οικονομία. Δήλωσε όμως παράλληλα ότι «νομίζω ότι η ουκρανική κρίση κατέδειξε την πλήρη και θεμελιώδη αδυναμία της Ε.Ε. να λειτουργήσει εποικοδομητικά ως δύναμη ειρήνης και δημοκρατίας στις εξωτερικές σχέσεις και νομίζω ότι κάποια σημεία ειδικά στη συμφωνία με την Ουκρανία θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως οξύμωρο σχήμα. Για παράδειγμα, στα άρθρα 2 και 3 του τίτλου «γενικές αρχές» γίνεται αναφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, όταν υπήρξε απαγόρευση γλωσσών και κομμάτων. Βέβαια, η απαγόρευση γλωσσών πάρθηκε πίσω». Αιτιολογώντας την θετική ψήφο επισήμανε ότι  «αυτές οι συμβάσεις πρέπει να κυρωθούν γιατί ουσιαστικά ισχύουν. Έρχονται σε μια πολύ δύσκολη εποχή σε δυσμενείς συνθήκες και για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για τα υπόλοιπα κοινοβούλια και νομίζω ότι η κύρωσή τους από το Ελληνικό Κοινοβούλιο σημαίνει ότι αποδεχόμαστε προς ώρας τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «σημαίνει με απλά λόγια ότι δυστυχώς, συνεχίζεται ο πόλεμος με την Ουκρανία και ότι ως ένα βαθμό θα πρέπει να είναι στο χέρι μας δηλαδή, στα χέρια όλων των καταληστευμένων εθνών, σε ποιες συνθήκες θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε ώστε να οικοδομηθεί ένα διεθνές υποκείμενο που θα αντισταθεί ουσιαστικά με πρόγραμμα και πρόταση στο νέο γενικευμένο πόλεμο που πάει να εγκαθιδρυθεί και είναι προ των πυλών».
Αντίθετα ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας υπήρξε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας  - και πρόσφατο θύμα ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής- Γιώργος Κουμουτσάκος. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ουκρανίας άσκησε … έμμεση κριτική τόσο στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τις τοποθετήσεις της όσο και στο ΚΚΕ που καταψήφισε την συμφωνία. Όπως είπε «όποιος υποβαθμίζει τη βούληση των λαών αυτών των χωρών, να έχουν μια παραγωγική και ουσιαστική σύνδεση με την Ε.Ε., βλέποντας μόνο σχέδια καπιταλιστικά και άλλα, κάνει λάθος. Υποβαθμίζει την βούληση αυτών των λαών. Επομένως, αυτή η σχέση διαμορφώθηκε γιατί και τα δύο μέρη την επιθυμούσαν. Ουδείς επέβαλε σε κάποιον άλλον την προώθηση των σχέσεων αυτών. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ακριβώς μέσα σε πιο πεδίο κινούμαστε. Ανταποκρινόμαστε δηλαδή με την κύρωση σήμερα αυτών των συμφωνιών, καθυστερημένη γιατί είμαστε από τις τελευταίες χώρες που κυρώνουμε αυτές τις συμφωνίες, ανταποκρινόμαστε και στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και φιλίας στους λαούς των τριών αυτών χωρών που επιθυμούν, επιδιώκουν διακαώς μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Ε.Ε». Συνέχισε λέγοντας πως  «δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει, ότι με τις συμφωνίες αυτές η Ε.Ε. συμβάλει στην οικοδόμηση και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών των χωρών αυτών, τις βοηθάει να αναπτύξουν πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμήσουν τη φτώχεια, να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών των χωρών αυτών προς την Ε.Ε., με απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας. Η ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων.Όλα αυτά, όλοι αυτοί οι τομείς δράσης και συνεργασίας, είναι πολύ ευεργετική και για την Ευρώπη και για τις τρεις αυτές χώρες». 

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: