Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Προίκα στους επενδυτές

Απαλλαγμένη από χρέη, που υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ, και με «προίκα» 250 εκατ. ευρώ παραδίδεται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε... επενδυτές, οι οποίοι -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- δεν θα καταβάλουν περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ!
Η ιδιότυπη αυτή «ιδιωτικοποίηση», που αποτελεί υποχρέωση του πρώτου Μνημονίου και έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο 3891/2010, επαναλαμβάνεται και εξειδικεύεται με το άρθρο 14 (παράγραφοι 2, 3 και 4) του πολυνομοσχεδίου.
Η διαγραφή αφορά παλαιότερες υποχρεώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- γίνεται με έγκριση των Βρυξελλών. Εμμέσως παύει και η έρευνα για παλιότερη διαγραφή χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με την κατηγορία ότι πρόκειται για υπόγειες κρατικές ενισχύσεις.
Το ξεκαθάρισμα των οικονομικών της εταιρείας ήταν απαίτηση των τριών ενδιαφερόμενων ομίλων, των Γάλλων, των Ρώσων και των Ρουμάνων, που ετοιμάζονται να καταθέσουν τις οριστικές προσφορές τους στις 3 Δεκεμβρίου.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δημιουργήθηκε το 2006 χωρίς οικονομικά βάρη και τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας της «παρήγε» χρέη 120-160 εκατ. ευρώ το έτος, που περιορίστηκαν σημαντικά στα χρόνια των Μνημονίων, λόγω περικοπών μισθών και μετατάξεων εργαζομένων, καθώς και κατάργησης δρομολογίων.
Η «τρύπα» οφείλεται σε αθετήσεις πληρωμών για τέλη χρήσης υποδομής, ενοίκιο και συντήρηση τροχαίου υλικού, καθώς και καύσιμα. Στην ουσία πρόκειται για χρέη προς τη EUROFIMA, την ευρωπαϊκή εταιρεία leasing σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού, τα οποία αναλαμβάνει να διευθετήσει το Δημόσιο απαλλάσσοντας τον ΟΣΕ.
Επιχορήγηση
Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δικαιούται κρατική επιχορήγηση 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις «άγονες» σιδηροδρομικές γραμμές ώς το τέλος του 2015, όπως προβλέπει η σύμβαση του 2010 με το Δημόσιο.
Με το επίμαχο νομοσχέδιο, από το 2016 και έως το 2020 η ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρεία θα συνεχίσει να παρέχει:
Υποχρέωση Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ)», εξυπηρετώντας δρομολόγια που δεν θεωρούνται οικονομικά βιώσιμα αλλά πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, με ετήσια κρατική επιχορήγηση που παραμένει στα 50 εκατ. ευρώ. Μετά το 2020 η Ρυθμιστική Αρχή Μεταφορών, που προβλέπεται από το 2010 αλλά δεν έχει συγκροτηθεί ώς τώρα, θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για ΥΔΥ, «λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ανάγκες.
Ως τότε ο φορέας, κρατικός στις περιπτώσεις των γαλλικών και των ρωσικών σιδηρόδρομων, θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα 250 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον εξετάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία ο ΟΣΕ θα διαθέσει 120 εκατ. ευρώ τα τρία επόμενα χρόνια για τη συντήρηση και ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, που κατασκευάζεται με ρυθμούς... χελώνας.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες, ξεπουλώντας τη δημόσια περιουσία», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου είπαν στους εκπροσώπους των σιδηροδρομικών ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων «αποτελεί πολιτική απόφαση» των προηγούμενων κυβερνήσεων και δεσμεύτηκαν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Αποδέχτηκαν την εκτίμηση ότι η εταιρεία απαξιώθηκε τα τελευταία χρόνια και συμφωνούν με το αίτημα της Ομοσπονδίας για προσλήψεις προσωπικού, καθώς και για την έναρξη διαλόγου με σκοπό την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: