Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Bloomberg: Eλληνες και Ρώσοι εργάζονται σκληρά αλλά... παράγουν λίγο

Αν και το πιο σκληρά εργαζόμενο έθνος στην Ευρώπη, η παραγωγικότητα των Ελλήνων βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας να είναι στο 36,2, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 50. Τελευταία έρχεται η Ρωσία, με 25,9. 
Οι Έλληνες είναι το πιο σκληρά εργαζόμενο έθνος στην Ευρώπη, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι Ρώσοι. Ωστόσο, βάσει της παραγωγικότητας, στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg δείχνουν ότι «ίσως πρόκειται για έναν αγώνα που δεν αξίζει να κερδηθεί».
Σύμφωνα με στοιχεία που αφορούν στην παραγωγικότητα των δύο χωρών και ιδιαίτερα βάσει του ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας, η Ρωσία έρχεται τελευταία ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με 25,9. Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι ελάχιστα καλύτερες, στο 36,2, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο 50, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Όπως και το χρέος, η χαμηλή παραγωγικότητα μπορεί να καταστρέψει μία οικονομία. Μαζί με τη μείωση της επένδυσης και τα άσχημα δημογραφικά στοιχεία, αποτελεί τον έναν από τους τρεις διαρθρωτικούς περιορισμούς που αφήνουν τη συρρικνωμένη οικονομία να «χωλαίνει», όπως τονίζει η Alfa Bank, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία εκτιμά τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της χώρας να ανεβαίνει από 0,5 σε 1%.
Οι οικονομολόγοι της Alfa υποστήριξαν σε ερευνητικό υπόμνημα την 29η Ιουλίου ότι η εξαιρετικά χαμηλή ανάπτυξη της Ρωσίας οφείλεται «περισσότερο σε πολύ πιο βασικούς παράγοντες από την οικονομική πολιτική», αν και «η αδύναμη παραγωγικότητα καθώς και τα αρνητικά δημογραφικά στοιχεία έχουν μερικώς αντισταθμιστεί από τον αυξανόμενο αριθμό των ωρών εργασίας στο σύνολο της οικονομίας».
Ωστόσο, αυτό ίσως να μην αποτελεί μεγάλη βοήθεια για την οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε, στις 3 Αυγούστου, «περιορισμένη» ανάρρωση το 2016, από την πρώτη ύφεση της Ρωσίας από το 2009. Η εκτίμηση αυτή τοποθετεί τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας στο 1,5% για το έτος.
«Η επιτάχυνση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτική για την άνοδο της πιθανής ανάπτυξης της Ρωσίας», τονίζει το ΔΝΤ, ωστόσο οι τεχνολογικές κυρώσεις που έχουν θεσπιστεί λόγω των συρράξεων την Ουκρανίας θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία το 2016 με 2018, σύμφωνα με την Alfa, αφού οι οικονομολόγοι της δεν μπορούν να εκτιμήσουν «πώς αυτός ο εξωτερικός αρνητικός παράγοντας θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από εσωτερικές πηγές».

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: