Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

ΝΔ - Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ συμπράττουν και «μένουν Ευρώπη»

Ο πρώην τομεάρχης του Ποταμιού Λυκούργος Λιαρόπουλος, που έγινε ευρύτερα γνωστός με το ασυγκράτητο «Γερούν γερά» μετά την πρώτη συνάντηση Ντάισελμπλουμ -Βαρουφάκη, γελούσε δίπλα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη. Ήταν ένα μόνο από τα στιγμιότυπα στα οποία απαθανατίστηκε η προσέγγιση στελεχών των τριών κομμάτων της λεγόμενης φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη», την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα. 
Είχε προηγηθεί κοινή προσπάθεια από βουλευτές και πολιτευτές που πήραν πάνω τους την προσπάθεια να μαζευτεί κόσμος στην πλατεία Συντάγματος. Στα social media τα έδωσαν όλα από τον Γ. Μουρούτη μέχρι τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο και από τον Γ. Κουμουτσάκο μέχρι την Ε. Χριστοφιλοπούλου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης ανέβαζε φωτογραφίες στη διάρκεια της κινητοποίησης εκφράζοντας τη συγκίνησή του γι' αυτό που συνέβαινε, την ώρα που η Σοφία Βούλτεψη έκανε δηλώσεις στα κανάλια. Στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τόσο στο Μέγκα όσο και στον Σκάι, το γεγονός προβλήθηκε σχεδόν ως ιστορικής σημασίας, ενώ η «γραμμή» ότι «μίλησε η σιωπηρή πλειοψηφία» διαχύθηκε σε όλο το μνημονιακό τόξο. 
Η διαδήλωση αυτή ήταν πράγματι η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση μετά τις εκλογές και προβλήθηκε ως αμιγώς φιλοευρωπαϊκή, ενώ ήταν (και) βαθύτατα αντιπολιτευτική, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα τη Δευτέρα. Η σημασία της δεν εξαντλείται στην αυθόρμητη συμμετοχή πολιτών που ανησυχούν για την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη ούτε στο «καπέλωμα» που τους έγινε από τα κόμματα και ειδικά από τη ΝΔ που πρωταγωνίστησε. Η σημασία της εκτείνεται στο ότι το μήνυμα της πλατείας λειτουργεί ως πρόπλασμα για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής συμπαράταξης» που προορίζεται να δοκιμαστεί στις επόμενες εκλογές.
Η ιδέα είναι η ένταξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ σε ένα συμμαχικό σχήμα που θα μπορούσε να έχει - σύμφωνα με όσα συζητιούνται στο παρασκήνιο - ως επικεφαλής τον Γ. Στουρνάρα, τον Δ. Αβραμόπουλο ή τον Π. Πικραμμένο. Τα τρία κόμματα δεν χρειάζεται να διαλυθούν αφού υπάρχει τρόπος να διεκδικηθεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα εφόσον δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας στον οποίο θα προσχωρήσουν. 
Κουβέντες γίνονται ακόμη και για τους ρόλους που θα μοιραστούν την επόμενη μέρα, αν δηλαδή κατάφερναν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να γίνει υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Βενιζέλος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Α. Σαμαράς. 
Μέχρι τώρα ο σχεδιασμός «κόλλαγε» στην άρνηση του Ποταμιού να συνεργαστεί με το «παλιό». Ο Στ. Θεοδωράκης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά πληροφορίες ότι κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Όμως, από τη στιγμή που πρότεινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «που πιστεύουν στη Δημοκρατία και στην Ευρώπη» άρχισε να διαφαίνεται ότι αρχίζει να το βλέπει διαφορετικά. Άλλωστε, αν γίνουν εκλογές σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, το κόμμα του θα πιεστεί πολύ και αρκετά στελέχη του θα ζητήσουν ίσως συμμετοχή στην “ευρωπαϊκή συμπαράταξη”. Προφανώς και για τον Στ. Θεοδωράκη θα μετρήσουν πολύ οι όροι της όποιας τρικομματικής συνεργασίας και ασφαλώς ο προσωπικός του ρόλος. 
Αρχιτέκτονας του εγχειρήματος - στο πολιτικό επίπεδο - είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έτσι θα μπορούσε να διατηρήσει την παραμονή του στην ηγεσία της ΝΔ εξουδετερώνοντας - για κάποιο διάστημα τουλάχιστον- τους δελφίνους. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντήσεις με τον ΠτΔ, τον Κ. Καραμανλή και τον Κ. Σημίτη, ενώ λέγεται ότι θα επιδιώξει να δει και τον Λ. Παπαδήμο. Σε όλες του τις συναντήσεις, με βάση τις διαρροές, εκδηλώνει την ανησυχία του για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ζητά ενεργοποίηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθεί ρήξη με την ευρωζώνη. 
Ανάλογες ανησυχίες έχουν επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μιντιάρχες που ενθαρρύνουν στο παρασκήνιο μια ευρωπαϊκή συμμαχία στην πολιτική σκηνή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος και ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ Δ. Γάτσιος ακούγονται ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ηγετική ομάδα ενός τέτοιου σχήματος, το οποίο το ονειρεύονται και στις Βρυξέλλες. Ο ενθουσιασμός με τον οποίο η Κομισιόν υποδέχθηκε τη διαδήλωση «Μένουμε Ευρώπη» (θα υποβάλει σχετική ερώτηση τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης) ήταν πολύ ενδεικτικός της πολιτικής ανάγνωσης που γίνεται από το ευρωσύστημα των εσωτερικών εξελίξεων. 
Την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί και θα έχει δείπνο εργασίας με πρωθυπουργούς της ευρωζώνης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη. Είναι καλεσμένος του πρωθυπουργού του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ. Τι κι αν είναι απλώς ένας πολιτικός αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος του 6%; Για τους έξω είναι ο κατάλληλος μεταφορέας μηνυμάτων και - με λίγη τύχη - θα ήταν ένας ιδανικός ρυθμιστής των εξελίξεων. 

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: