Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πικετί: Καταστροφή το Grexit, ηλίθια η πολιτική της Ε.Ε.

Έγινε παγκοσμίως γνωστός με την τεράστια εκδοτική επιτυχία «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», μία συγκριτική μελέτη για τις ανισότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Time συγκαταλέγεται στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. 
Πρόκειται για τον Γάλλο οικονομολόγο, Τομά Πικετί, ο οποίος καταθέτει μεταξύ άλλων στο Forbes τις απόψεις του για την Ελλάδα και την κατάσταση στην Ευρώπη.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τυχόν εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε χωρίς περιστροφές: «Θα ήταν καταστροφή. Θα ήταν η αρχή του τέλους του ενιαίου νομίσματος». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο δεν οφείλεται προφανώς σε κάποια κρυφή οικονομική επιρροή της Ελλάδας. Το ανησυχητικό, σημειώνει, θα είναι ότι στην Ευρώπη θα αρχίσουν να ρωτάνε «Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φύγει» και κάτι τέτοιο δεν είναι έτοιμες να το απαντήσουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας ή της Γερμανίας. 
Ο ίδιος επικρίνει τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις από τους τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών, «στα κρυφά, χωρίς διαφάνεια»... Για αυτό το λόγο, υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε μία πολιτική συμμετοχή στην οικονομική πολιτική γύρω από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. 
Προς επίρρωση της άποψής του, επικαλείται το παράδειγμα της Ελλάδας. «Τέσσερις μήνες δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι κάνουν», καταγγέλλει. «Ξέρουμε τι δεν κάνουν - δεν συζητάνε εκ νέου διαπραγμάτευση της ελληνικής συνθήκη χρέους από το 2012». 
Αυτή είναι μία ηλίθια πολιτική, δηλώνει με τον γνωστό του, άμεσο τρόπο ο Πικετί, ο οποίος έστρεψε παράλληλα τα βέλη του προς τη Γαλλία και τη Γερμανία για το ότι δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Παράλληλα, πρότεινε τη σύσταση ενός ενιαίου όργανου χρέους. 
Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που με τις δηλώσεις του στηρίζει την Ελλάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Écho είπε πως υπάρχει μία τεράστια υποκρισία απέναντι στην Ελλάδα και ότι αυτό είναι δραματικό. «Προφανώς θα πρέπει να βελτιωθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα. Αλλά, από την άλλη, οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι πολύ ευχαριστημένες που δέχονται τις καταθέσεις των πλουσίων Ελλήνων, χωρίς να δίνουν στοιχεία στις ελληνικές φορολογικές αρχές».
Πρόσθεσε δε ότι «η ιδέα ότι μπορούμε να μειώσουμε ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 90% του ΑΕΠ -ή του 175% όπως στην Ελλάδα και του 107% όπως στο Βέλγιο- με μηδενικό πληθωρισμό και με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόνο με τη συσσώρευση πλεονασμάτων 2, 3 ή 4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, αυτό είναι γελοίο, διότι αν το δείτε μαθηματικά, θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια».
Για τον Πικετί, η ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους σήμερα είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων στόχων των κυβερνήσεων να περικόψουν βίαια και απότομα τις δημόσιες δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. Ως αποτέλεσμα, «αυτό που έχουμε στην Ευρώπη ήταν δύο χρόνια χωρίς καμία ανάπτυξη και με αύξηση της ανεργίας».
«Ναι, αυτό λέγεται "λιτότητα"», καταλήγει.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: