Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Το «μενού» της Άννας Διαμαντοπούλου… ή αλλιώς οι «μεταρρυθμιστές» της Παιδείας «διαδηλώνουν»!

Προχθές, έγινε μια κινητοποίηση που μέχρι και ο ΣΚΑΙ ενθουσιάστηκε με την πραγματοποίηση της. Όταν ο ΣΚΑΙ ενθουσιάζεται με κινητοποιήσεις, τότε μάλλον τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται …περίεργα. Μεταξύ των «διαδηλωτών» και οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Δένδιας, Θεόδωρος Φορτσάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος κ.α.
Οι κύριοι και οι κυρίες της εκδήλωσης, με σύνθημα «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία», δήλωσαν την αντίθεση τους στην «οπισθοδρόμηση στην Παιδεία». Η εκδήλωση έγινε στο στάδιο «Σπύρος Λούης», στο Μαρούσι.  Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε τι προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στην Παιδεία, σε αυτό το κείμενο. Θα σημειώσουμε μόνο πως ακόμα και ορισμένα θετικά στοιχεία «ξηλώματος» των αναδιαρθρώσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται με «μπαλώματα», αλλά με ριζοσπαστικές αλλαγές. Το πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παιδεία είναι ασφυκτικό και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμη να το αρνηθεί. Σε ορισμένα εκπαιδευτικά θέματα, δε, συμφωνεί με τις οδηγίες και τις αποφάσεις της ΕΕ.
Το θέμα μας, όμως, εδώ είναι άλλο. Τι υπερασπίζονται όλα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα, μαζί με πανεπιστημιακούς που τα προηγούμενα χρόνια ήταν στην πρώτη γραμμή κάθε αντιδραστικής αναδιάρθρωσης στην Παιδεία;  Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα alfavita ο Χρήστος Κάτσικας μας υπενθύμισε ποιοι είναι οι «αγωνιστές» της Πρωτοβουλίας «Παιδεία 2015» που «διαδήλωσαν» χτες. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία του άρθρου μπορείτε να δείτε εδώ.
Εμείς απλά θα θυμίσουμε μια παλιά δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου, που δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το «όραμα» της και το «όραμα» των «μεταρρυθμιστών» για την Παιδεία. Ήταν τέλος Σεπτεμβρίου του 2010 και η – τότε – υπουργός Παιδείας περιέγραφε τα σχέδια της, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm: «Στόχος είναι οι φοιτητές να μπορούν να κάνουν ένα δικό τους μενού, δηλαδή να μπορούν να επιλέξουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους»… «Επιστημονική» η προσέγγιση: Ένα πτυχίο με απ’ όλα χωρίς τζατζίκι…
Η θητεία της Άννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας είναι ταυτισμένη με τα «μνημόνια» στην εκπαίδευση. Ο νόμος – πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και οι αναδιαρθρώσεις στα σχολεία είναι μόνο ορισμένα από τα «κατορθώματα» της, τα οποία συνέχισαν οι επόμενοι. Αναμφίβολα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ συμβολίζει τις πιο αντιδραστικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, στην εκπαίδευση, γι” αυτό και δίνουμε βάρος στο (αντιδραστικό) έργο της.
Σχολείο της «αγοράς» και Πανεπιστήμιο Α.Ε
Τότε, άλλοι διαδηλωτές, απ’ τους «κανονικούς», μιλούσαν για το σχολείο της «αγοράς» και το Πανεπιστήμιο Α.Ε. Ο πυρήνας των αλλαγών ήταν η λεγόμενη «εξωστρέφεια». Τι ήταν η «εξωστρέφεια», η «αυτονομία» και οι άλλες όμορφες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν; Η εισβολή των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση (ακόμα και στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και το γκρέμισμα σε  ό, τι είχε απομείνει στη δημόσια Παιδεία.  Οι «μεταρρυθμιστές» θέλουν πανεπιστήμια που θα ψάχνουν χρηματοδότες από την «αγορά», θα χρηματοδοτούνται ελάχιστα από κράτος, θα διοικούνται από μάνατζερ. Οι «μεταρρυθμιστές» θέλουν σχολεία που θα ψάχνουν «χορηγούς» για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Οι «μεταρρυθμιστές» είναι αυτοί που μείωσαν τους προϋπολογισμούς και τα κονδύλια για την Παιδεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στα λειτουργικά έξοδα!
Η υπουργός των εκπαιδευτικών «μενού» και των ελλείψεων στην Παιδεία πάντα δήλωνε περήφανη πως ο νόμος «της» πέρασε με πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή. Αυτό κάνει και τώρα. Ποια ήταν η πλειοψηφία, τότε, των κομμάτων – που ψήφισαν το νόμο Διαμαντοπούλου – στην κοινωνία είναι ένα άλλο θέμα… Το θέμα δεν απασχολούσε την υπουργό, όπως δεν την ενδιέφεραν και οι αποφάσεις Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, αλλά και πανεπιστημιακών. Με λίγα λόγια η δημοκρατία όταν και όπως μας βολεύει…
Τώρα, μαζί με τους υπουργούς Παιδείας που ακολούθησαν (Αρβανιτόπουλο, Λοβέρδο) και στελέχη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, υπερασπίζονται το έργο τους, τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Υπερασπίζονται την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας (στην υπουργική θητεία της Άννας Διαμαντοπούλου αναγνωρίστηκαν τα κολέγια με την ταμπέλα των ιδιωτικών πανεπιστημίων). Υπερασπίζονται την «αριστεία» των εκλεκτών, τους ταξικούς φραγμούς, τη «δια βίου μάθηση» της περιπλάνησης και της συλλογής πιστοποιητικών, για λίγες ώρες δουλειάς. Υπερασπίζονται τα πτυχία χωρίς αξία, τη διάλυση επιστημονικών αντικειμένων, την κατάργηση του ασύλου.
Υ.Γ: Τις απόψεις και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την Παιδεία τις είδαμε να υλοποιούνται. Έχει και το Ποτάμι θέσεις και μια απ’ αυτές είναι η πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εάν θέλετε παραπάνω στοιχεία για «όραμα» του Σταύρου Θεοδωράκη, για το θέμα, πατήστε εδώ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: