Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ορκίστηκε η νέα Βουλή: Η χωροταξία, ο πολιτικός όρκος, οι νέες αφίξεις

Ανοιξε η αυλαία της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με την ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις 25 Ιανουαρίου. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.
Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο παλαιότερος βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, που διάβασε το Προεδρικό Διάταγμα της Βουλής και τις επιστολές με τις οποίες οι πρόεδροι των κομμάτων, που έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε δύο περιφέρειες, γνωστοποίησαν τις εκλογικές περιφέρειες που θα εκπροσωπήσουν.
Ο αγιασμός και η ορκωμοσία των βουλευτών έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές σύνεση και πνεύμα αφοσίωσης. O Αρχιεπίσκοπος δεν μετακινήθηκε προς τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Εν συνεχεία ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ ορκίστηκε στο Κοράνι, ενώ οι άλλοι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ) επέλεξαν να δώσουν πολιτικό όρκο.
Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.
Αρκετά ήταν τα αξιοσημείωτα της τελετής με πρώτο απ΄όλα τη χειραψία, έστω και για τους τύπους, που αντάλλαξαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αντώνη Σαμαρά, από τη θέση του ηγέτη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πια. Σχολιάστηκε πάντως το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν σηκώθηκε από τη θέση του για να χαιρετίσει τον Πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε δίπλα του τους Θανάση Μπούρα και Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος τον Κώστα Ζουράρι και τη Μαρία Κόλια Τσαρουχά, ενώ δίπλα στον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη κάθισε ο Σπύρος Λυκούδης, στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ο Θανάσης Παφίλης και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο οι Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Κρεμαστινός.
Αίσθηση προκάλεσε η πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να μη φορέσει γραβάτα ακολουθώντας το ενδυματολογικό στιλ πολλών υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέμα με τη γραβάτα υπήρξε και από τον Σταύρο Θεοδωράκη: Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατά την άφιξή του στη Βουλή δεν φορούσε όμως κατά την ορκωμοσία του φορούσε!
Από την άλλη πολλοί νέοι βουλευτές έσπευσαν να απαθανατίσουν την παρθενική τους παρουσία στο Κοινοβούλιο με με μια selfie φωτογραφία ή να καταγράψουν τις σκηνές με το κινητό τους τηλέφωνο.
Ενα επίσης χαρακτηριστικό συμβάν, όπως το παρατήρησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ήταν η προσπάθεια δύο φορές του Κώστα Ζουράρι να σηκωθεί από το έδρανό του για να δώσει και πολιτικό όρκο: Και τις δύο φορές ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος μαζί με τη Μαρία Κόλια Τσαρουχά του συνέστησαν να καθίσει - κάτι που έπραξε.

Η χωροταξία στην Ολομέλεια

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της Ολομέλειας.
Από τα δεξιά προς τα αριστερά, τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η ΝΔ, τις δύο επόμενες, δηλαδή στο κέντρο και τα αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα.
Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά βρίσκεται η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι.
Στην πρώτη σειρά των υπουργικών εδράνων και δίπλα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πήραν θέσεις, κατά σειρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, που ήταν και η μοναδική από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που επέλεξε να καθίσει στα υπουργικά έδρανα.

Το πρόγραμμα
Η Ολομέλεια θα συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή (ώρα 11:00) για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.
Για το αξίωμα έχει προταθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ναι» αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ, ενώ θετική ψήφος αναμένεται και από το Ποτάμι.
Το απόγευμα της Παρασκευής, και εκτός απροόπτου, αναμένεται να ακολουθήσει η εκλογή των λοιπών μελών του προεδρείου -αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς εκλέγονται σε τέσσερις διαδοχικές χωριστές ψηφοφορίες.
Επίσης, την ίδια ημέρα εκδίδονται δύο ημερήσιες διατάξεις για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία για να πραγματοποιηθεί απαιτείται να περάσουν τουλάχιστον πέντε ημέρες.
Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Να σημειωθεί ότι με εισαγγελική άδεια επετράπη στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να είναι παρόντες στην ορκωμοσία, στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής και στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: