Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ, να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την ξαφνική απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα. Γιατί πλέον η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.
Ισχυρή πολιτική πίεση προς την Ελλάδα, αλλά όχι άμεσους κινδύνους για την ελληνική οικονομία θα προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μη δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δεχόταν μέχρι στιγμής κατ' εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες της χώρας μας. Αυτή η απόφαση ανατράπηκε και όπως αναφέρει η ΕΚΤ,  η απόφαση της να μην αποδέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί μια επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος προσαρμογής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης παρόλο που αυτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Προς το παρόν ψυχραιμία
Η απόφαση της ΕΚΤ, δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς η εφαρμογή της θα ξεκινήσει στις 11 Φεβρουαρίου, όταν  η χρηματοδότηση τους θα περάσει στον μηχανισμό ELΑ. Επομένως θα συνεχιστεί κανονικά. Πηγές της τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα ρευστότητας στην αγορά, καθώς ο ELA μπορεί να αντικαταστήσει την ρευστότητα που χάνεται από την ΕΚΤ.
Η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, η οποία πλέον μεταφέρεται στον ΕLA, έχει ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών, αν φυσικά δεν υπάρξει ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις επόμενες μέρες και πρέπει να αντιμετωπιστεί κυρίως ως πολιτική πίεση προς τη νέα κυβέρνηση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης καταθέτει προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ίσως με την απόφαση της ΕΚΤ, να δόθηκε η πρώτη ουσιαστική απάντηση. Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να μπει σε πρόγραμμα, τότε η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί τα ομόλογά της.
Οι άμεσες συνέπειες στην οικονομία θα είναι μικρές, ωστόσο στο πολιτικό πεδίο τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση αρχίζουν να στενεύουν, με δεδομένο ότι στις 28 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα διάσωσης ολοκληρώνεται και είτε η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε κάποιας μορφής παράταση υπό όρους, είτε οι τράπεζές της θα μείνουν χωρίς βραχυπρόθεσμη βοήθεια.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: