Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΣτΕ: Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Την εκ νέου πλήρη ανατροπή της φορολογίας ακινήτων προκαλεί χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Νο 1055/2014), η οποία υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες εντός περιόδου έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα έως τα μέσα Μαΐου του 2015, τη στιγμή που ο έως σήμερα σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων όλης της χώρας όχι νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου του 2016. Η απόφαση προκαλεί και πρόσθετο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, δεδομένου ότι με βάση τις αντικειμενικές τιμές υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος (ΦΑΠ) που επιβάλλεται στους έχοντες ακίνητα αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, πολύ δύσκολα θα άλλαζαν οι αντικειμενικές τιμές πριν από το 2017, βάσει και σχετικής συμφωνίας με την τρόικα, δηλαδή 10 χρόνια μετά την προηγούμενη μεταβολή τους, που έγινε το 2007. Σύμφωνα με τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, για τον αξιόπιστο προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει η αγορά να έχει σταθεροποιηθεί και οι συναλλαγές να είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σήμερα, προκειμένου να υπάρχει επαρκές και αξιόπιστο δείγμα, γεγονός που ήταν αδύνατο να συμβεί λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Η προσφυγή στο ΣτΕ είχε γίνει από 13 ιδιοκτήτες ακινήτων από διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίοι στρέφονταν κατά της άρνησης του υπ. Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση, οι δικαστές έκριναν ότι η Πολιτεία έχει παραλείψει να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές των τιμών, όπως αυτές προκύπτουν από το άρθρο 41.1 του νόμου 1249 του 1982, το οποίο αναφέρει ότι οι αντικειμενικές αξίες οφείλουν να αναπροσαρμόζονται ανά διετία. Ως εκ τούτου, χορηγεί προθεσμία έξι μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Θέση επί του ζητήματος έλαβε με ανακοίνωσή της και η Δράση, που μέσω του προέδρου της, Θ. Σκυλακάκη, και με δικηγόρο τον αντιπρόεδρό της, Τάσο Αβραντίνη, είχε ενεργό ρόλο στην προσφυγή και την εκδίκαση της υπόθεση. Σύμφωνα με τη Δράση, η απόφαση του ΣτΕ «θα δώσει οικονομική ανακούφιση σε εκατομμύρια πολίτες που φορολογούνται με τρόπο παράλογο σε περιουσία που ουσιαστικά δεν έχουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, Θ. Μητράκος, είχε αναφέρει από το βήμα συνεδρίου ότι οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου (με βάση το ύψος της αντικειμενικής τιμής), αλλά και οι πολύ υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος.

Σε «συμβολικό» ύψος

Ωστόσο, κατά τον κ. Μητράκο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ισχύει το αντίθετο, δηλαδή περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Πρόκειται για περιοχές όπου, για λόγους κοινωνικής πολιτικής, οι τιμές παρέμειναν σε «συμβολικό» ύψος καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολύ χαμηλότερο από το ελάχιστο κόστος κατασκευής των 750 ευρώ/τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς ακινήτων (μεσίτες, ιδιοκτήτες, επενδυτές κ.λπ.), καθώς, όπως αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις. Ασφαλώς, μια μείωση των αντικειμενικών τιμών δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μείωση της φορολογίας, καθώς δεν αποκλείεται, σε μια τέτοια περίπτωση, να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές προκειμένου να επιτευχθεί ανάλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ 
Πηγή: kathimerini.gr

Ποιός στοιχηματίζει ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει στον τελευταίο μήνα του 6μηνου-διορία του αποφάσισε και έθεσε το ΣτΕ;;; Απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησης κι ας λένε άλλα κι άλλα τα συστημικά και μη ΜΜΕ, ώστε να ολοκληρώσει ανεμπόδιστη επιτυχώς και χωρίς δικαστικά παρατράγουδα την φοροεπιδρομή και την λεηλασία στην ακίνητη περιουσία με τον αντισυνταγματικό και παράνομο «έκτακτο» φόρο που επινόησε! Να πληρωθούν με το παραπάνω όλα και στο ακέραιο τα φορομπηχτικά και υπέρογκα χαράτσια, αφού οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ (6 μηνιαίες δόσεις) έχουν πάνω κάτω την ίδια διάρκεια με το 6μηνο που αποφάσισε όλως τυχαίως το ΣτΕ. Για τον ΦΑΠ δεν αναφέρω τα αυτονόητα... Κρίμα γιατί μια δίκαιη απόφαση, θα αναγκάζε την κυβέρνηση να αποσύρει τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της αναπροσαρμογής, για να μην επιβαρυνθούν με υπερβολικούς και παράλογους φόρους οι έλληνες πολίτες. Το ΣτΕ όμως αντ' αυτού, έδωσε 6μηνη παράταση στο θέατρο του φορολογικού παραλόγου, που ακολουθεί επί 4 συναπτά έτη εις βάρος του ελληνικού λαού! Κρίμα γιατί η δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι του έλληνα πολίτη, σ' αυτή την μνημονιακή λαίλαπα που βιώνει και τον έχει φέρει σε εξαθλίωση και απόγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: