Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Πρόγραμμα για την ενίσχυση των
νέων που θέλουν να επιστρέψουν στην ελληνική ύπαιθρο και να ασχοληθούν με την
αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.
Ο εθνικός φάκελος με τα κοινοτικά
κονδύλια που προορίζονται για τον αγροτικό τομέα, προβλέπει ειδικά μέτρα
στήριξης των νέων αγροτών, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Με ορίζοντα εξαετίας,
περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000
ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα
μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα,
ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα
επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με
100 εκατ. ευρώ.
Με ορίζοντα εξαετίας, περισσότεροι από 18.000 νέοι πρόκειται να
ενισχυθούν με πριμ ύψους έως 50.000 ευρώ για ένα νέο επιχειρηματικό
ξεκίνημα στην ύπαιθρο.
Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όμως, το νέο
εθνικό σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που διαιρεί τη χώρα σε
τρεις ζώνες και αναπροσαρμόζει τις αξίες των ατομικών δικαιωμάτων των
Ελλήνων παραγωγών, επιφυλάσσει ένα πολύ ευνοϊκό καθεστώς για τους νέους
αγρότες και στις άμεσες ενισχύσεις.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ -όπως μας αναφέρει ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης- συνυπολογίζοντας κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, θα οδεύσει σε 16.000 νέους που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, με το πριμ να φθάνει έως και τις 50.000 ευρώ.
Ειδική χρηματοδότηση
Την ίδια ώρα, έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά σε πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ειδική χρηματοδότηση για την ίδρυση 2.000 νέων επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start-ups του αγροτοδιατροφικού τομέα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά ποσά της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δράση των νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών ουσιαστικά στοχεύει στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος. Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήθηκε η εφαρμογή με προσαύξηση 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία και για γεωργούς κάτω των 40 ετών. Προϋπολογίζεται 2% του εθνικού φακέλου για το συμπλήρωμα αυτό, το οποίο θα καλύψει περίπου 88.000 περίπου εκτάρια.
Οι νέοι που θα κριθούν δικαιούχοι για την οικονομική ενίσχυση των νεοεισελθέντων στον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πετύχουν το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.
Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. H α' δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο. Η καταβολή του υπόλοιπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
• Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
• Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.
ΠΑΝ. ΠΑΓΑΝΗΣ
Ο προγραμματιστής που τον «κέρδισε» η γη
Ο Παναγιώτης Παγάνης, 39 ετών από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, μπορεί να επέλεξε να σπουδάσει προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο τον κέρδισε η γη.
Ο 39χρονος αγρότης, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, σχεδόν αβίαστα διάλεξε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. «Η οικογένειά μου διατηρούσε μία μικρή επιχείρηση με σταφιδάμπελα και ελιές και χωρίς μεγάλη σκέψη αποφάσισα να γίνω αγρότης», αναφέρει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Παγάνης.
Αυτό που μετράει περισσότερο για τον ίδιο είναι ότι «δεν μετάνιωσα ποτέ γι' αυτήν την απόφαση που πήρα, παρά τις δυσκολίες που συνάντησα».
Στα χρόνια μάλιστα που ο ίδιος έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης επένδυσε και κατάφερε να επεκτείνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή. «Τόσο η παραγωγή σταφίδας όσο και η παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου απορροφώνται από τους συνεταιρισμούς της περιοχής μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παγάνης, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ομάδας παραγωγών με σκοπό την τυποποίηση των προϊόντων μας».
Το πρόβλημα
Το μεγάλο, ωστόσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ίδιος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών σήμερα, είναι το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής. «Εχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο 39χρονος αγρότης από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, «και το μεγάλο παράπονο όλων είναι ότι παραμένει τεράστια η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αν και θα πρέπει να πω ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει τόσο πολύ τον αγροτικό τομέα, καθώς οι ανάγκες για τρόφιμα δεν σταματούν ποτέ. Αυτό, άλλωστε, είναι που έλκει όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα».
«ΚΥΜΑ» ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
«Μαγνήτης» γίνεται το αγροτικό επάγγελμα
Επιστροφή στην ύπαιθρο για ενασχόληση με τη γη «ψηφίζουν» ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες, δημιουργώντας μια τάση που συνεχώς διευρύνεται. Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση που πλήττει τη χώρα.
Ο αγροτικός τομέας σήμερα απασχολεί το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και οι τάσεις είναι αυξητικές. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι η τελευταία πρόσκληση για το μέτρο των νέων αγροτών, που βρήκε τεράστια απήχηση.
Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων στρέφεται τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή, αλλά και σε επιμέρους κλάδους όπως η μελισσοκομία. Πάνω από 25% των αιτήσεων προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 14% από την Κρήτη και ακολουθούν στο 11% οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ακολουθούμενες, σε μικρή απόσταση, από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.
Δημοσιεύσαμε μια πρόσκληση όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν, να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Με μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να αυξήσουμε το κονδύλι των νέων αγροτών, σε πρώτη φάση, από 100 εκατ. σε 140 εκατ. ευρώ, ελπίζοντας να ικανοποιήσουμε 8.000 αιτήσεις περίπου.
Oμως, το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έφθασαν τις 11.673. Γι' αυτό τον λόγο καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα πρόταση τροποποίησης ώστε να εντάξουμε στο πρόγραμμα όχι μόνο τους 8.000 περίπου επιτυχόντες αλλά και τους 3.100 επιλαχόντες. Δέσμευσή μας αποτελεί η ένταξη στο πρόγραμμα και η καταβολή της α' δόσης, δηλαδή του 70% του συνολικού ποσού, που μπορεί να φτάσει στις 20.000 ευρώ, στους τελικούς δικαιούχους, εντός του 2014.
Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η νοσηλεύτρια που έγινε αγρότισσα - κτηνοτρόφος
Κερδισμένη από τη νέα ΚΑΠ είναι η 39χρονη Βάσω Παπαδοπούλου από τις Πρέσπες. Και αυτό έχει να κάνει με την ενασχόλησή της με την καλλιέργεια ψυχανθών, στα οποία ανήκουν τα φασόλια Πρεσπών, και την κτηνοτροφία. Δύο τομείς που ωφελούνται σημαντικά με το νέο καθεστώς επιδοτήσεων που υιοθετεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Παρότι η ίδια σπούδασε Νοσηλευτική στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφοντας μαζί με τον άντρα της στη γενέτειρά της, τις Πρέσπες, επέλεξαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Ανέλαβαν τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, συνεχίζοντας να καλλιεργούν φασόλια Πρεσπών.
Αλλαγή
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται και με την κτηνοτροφία. «Εδώ και τρία χρόνια αποφασίσαμε να μπούμε και στην κτηνοτροφία», αναφέρει στο «Εθνος» η Βάσω Παπαδοπούλου, «με την εκτροφή βραχυκερατικών αγελάδων Πρεσπών. Μπορεί η δραστηριότητα αυτή να μην αποδίδει ακόμη οικονομικά, αλλά αυτό που θέλουμε στη φάση αυτή είναι να επεκταθούμε».
Αγώνας
Αυτό που η 39χρονη από τις Πρέσπες μας λέει με έμφαση είναι ότι χωρίς επιδοτήσεις είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να σταθεί μια μικρή αγροτική επιχείρηση στα πόδια της με αυτές τις τιμές που απολαμβάνουν οι αγρότες. «Ελπίζουμε ότι με τις δύο πλέον δραστηριότητες θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε, όπως πολλοί, έτσι και εμείς δανειστήκαμε για να αγοράσουμε γη και μηχανήματα».
«Το θετικό», συνεχίζει η Βάσω Παπαδοπούλου, «είναι ότι με τη νέα ΚΑΠ ανήκουμε στους τυχερούς αγρότες, που ωφελούνται σημαντικά από τις αλλαγές. Τα ψυχανθή για πρώτη φορά μπαίνουν στη λίστα με τις ενιαίες ενισχύσεις, κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην κτηνοτροφία, καθώς οι επιδοτήσεις θα είναι ενισχυμένες σε σχέση με πριν».
Κώστας Νάνος
Πηγή: ethnos.gr
Συγκεκριμένα, 16.000 νέοι θα μοιραστούν ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ για να εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ περισσότερες από 2.000 νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα «start-ups», που θα επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν στον αγροδιατροφικό τομέα θα χρηματοδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι νέοι αγρότες έως 40 ετών θα λαμβάνουν αυξημένο τσεκ κατά 25% σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, που υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη δέσμευση του 2% των κονδυλίων, ενώ θα μπει ανώτατο πλαφόν στις επιδοτήσεις και αναδιανεμητικό πριμ της τάξης των 50 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020 για όσους νέους θέλουν να εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα.
Η δέσμευση του 2% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου για τους νέους αγρότες, που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ -όπως μας αναφέρει ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης- συνυπολογίζοντας κοινοτικές και εθνικές ενισχύσεις, θα οδεύσει σε 16.000 νέους που θα εισέλθουν στο αγροτικό επάγγελμα, με το πριμ να φθάνει έως και τις 50.000 ευρώ.
Ειδική χρηματοδότηση
Την ίδια ώρα, έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά σε πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης ειδική χρηματοδότηση για την ίδρυση 2.000 νέων επιχειρήσεων, τα λεγόμενα start-ups του αγροτοδιατροφικού τομέα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με συνολικά ποσά της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Η δράση των νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών ουσιαστικά στοχεύει στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική ύπαιθρος. Αυτός είναι και ο λόγος που υιοθετήθηκε η εφαρμογή με προσαύξηση 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία και για γεωργούς κάτω των 40 ετών. Προϋπολογίζεται 2% του εθνικού φακέλου για το συμπλήρωμα αυτό, το οποίο θα καλύψει περίπου 88.000 περίπου εκτάρια.
Οι νέοι που θα κριθούν δικαιούχοι για την οικονομική ενίσχυση των νεοεισελθέντων στον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πετύχουν το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης πράξης.
Η οικονομική ενίσχυση των 50.000 ευρώ θα χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις. H α' δόση της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε 70% της εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης ανά δικαιούχο. Η καταβολή του υπόλοιπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο θα έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
• Διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
• Υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.
ΠΑΝ. ΠΑΓΑΝΗΣ
Ο προγραμματιστής που τον «κέρδισε» η γη
Ο Παναγιώτης Παγάνης, 39 ετών από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, μπορεί να επέλεξε να σπουδάσει προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ωστόσο τον κέρδισε η γη.
Ο 39χρονος αγρότης, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, σχεδόν αβίαστα διάλεξε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. «Η οικογένειά μου διατηρούσε μία μικρή επιχείρηση με σταφιδάμπελα και ελιές και χωρίς μεγάλη σκέψη αποφάσισα να γίνω αγρότης», αναφέρει στο «Εθνος» ο Παναγιώτης Παγάνης.
Αυτό που μετράει περισσότερο για τον ίδιο είναι ότι «δεν μετάνιωσα ποτέ γι' αυτήν την απόφαση που πήρα, παρά τις δυσκολίες που συνάντησα».
Στα χρόνια μάλιστα που ο ίδιος έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης επένδυσε και κατάφερε να επεκτείνει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή. «Τόσο η παραγωγή σταφίδας όσο και η παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου απορροφώνται από τους συνεταιρισμούς της περιοχής μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Παγάνης, προσθέτοντας ότι «το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε να προχωρήσουμε στη δημιουργία ομάδας παραγωγών με σκοπό την τυποποίηση των προϊόντων μας».
Το πρόβλημα
Το μεγάλο, ωστόσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ίδιος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών σήμερα, είναι το πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής. «Εχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο 39χρονος αγρότης από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, «και το μεγάλο παράπονο όλων είναι ότι παραμένει τεράστια η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αν και θα πρέπει να πω ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει τόσο πολύ τον αγροτικό τομέα, καθώς οι ανάγκες για τρόφιμα δεν σταματούν ποτέ. Αυτό, άλλωστε, είναι που έλκει όλο και περισσότερους νέους να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα».
«ΚΥΜΑ» ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
«Μαγνήτης» γίνεται το αγροτικό επάγγελμα
Επιστροφή στην ύπαιθρο για ενασχόληση με τη γη «ψηφίζουν» ολοένα και περισσότεροι νέοι Ελληνες, δημιουργώντας μια τάση που συνεχώς διευρύνεται. Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την κρίση που πλήττει τη χώρα.
Ο αγροτικός τομέας σήμερα απασχολεί το 11% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας και οι τάσεις είναι αυξητικές. Χαρακτηριστικό αυτής της τάσης είναι η τελευταία πρόσκληση για το μέτρο των νέων αγροτών, που βρήκε τεράστια απήχηση.
Το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων στρέφεται τόσο στη φυτική, όσο και στη ζωική παραγωγή, αλλά και σε επιμέρους κλάδους όπως η μελισσοκομία. Πάνω από 25% των αιτήσεων προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία, 14% από την Κρήτη και ακολουθούν στο 11% οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ακολουθούμενες, σε μικρή απόσταση, από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.
Δημοσιεύσαμε μια πρόσκληση όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας κοινοτικών πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Ιατρίδης, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους άνδρες και γυναίκες που το επιθυμούν, να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Με μεγάλη προσπάθεια, καταφέραμε, σε συνεργασία με την Κομισιόν, να αυξήσουμε το κονδύλι των νέων αγροτών, σε πρώτη φάση, από 100 εκατ. σε 140 εκατ. ευρώ, ελπίζοντας να ικανοποιήσουμε 8.000 αιτήσεις περίπου.
Oμως, το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων ξεπέρασε κάθε προσδοκία και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έφθασαν τις 11.673. Γι' αυτό τον λόγο καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέα πρόταση τροποποίησης ώστε να εντάξουμε στο πρόγραμμα όχι μόνο τους 8.000 περίπου επιτυχόντες αλλά και τους 3.100 επιλαχόντες. Δέσμευσή μας αποτελεί η ένταξη στο πρόγραμμα και η καταβολή της α' δόσης, δηλαδή του 70% του συνολικού ποσού, που μπορεί να φτάσει στις 20.000 ευρώ, στους τελικούς δικαιούχους, εντός του 2014.
Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Η νοσηλεύτρια που έγινε αγρότισσα - κτηνοτρόφος
Κερδισμένη από τη νέα ΚΑΠ είναι η 39χρονη Βάσω Παπαδοπούλου από τις Πρέσπες. Και αυτό έχει να κάνει με την ενασχόλησή της με την καλλιέργεια ψυχανθών, στα οποία ανήκουν τα φασόλια Πρεσπών, και την κτηνοτροφία. Δύο τομείς που ωφελούνται σημαντικά με το νέο καθεστώς επιδοτήσεων που υιοθετεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Παρότι η ίδια σπούδασε Νοσηλευτική στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφοντας μαζί με τον άντρα της στη γενέτειρά της, τις Πρέσπες, επέλεξαν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Ανέλαβαν τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης, συνεχίζοντας να καλλιεργούν φασόλια Πρεσπών.
Αλλαγή
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να ασχολείται και με την κτηνοτροφία. «Εδώ και τρία χρόνια αποφασίσαμε να μπούμε και στην κτηνοτροφία», αναφέρει στο «Εθνος» η Βάσω Παπαδοπούλου, «με την εκτροφή βραχυκερατικών αγελάδων Πρεσπών. Μπορεί η δραστηριότητα αυτή να μην αποδίδει ακόμη οικονομικά, αλλά αυτό που θέλουμε στη φάση αυτή είναι να επεκταθούμε».
Αγώνας
Αυτό που η 39χρονη από τις Πρέσπες μας λέει με έμφαση είναι ότι χωρίς επιδοτήσεις είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να σταθεί μια μικρή αγροτική επιχείρηση στα πόδια της με αυτές τις τιμές που απολαμβάνουν οι αγρότες. «Ελπίζουμε ότι με τις δύο πλέον δραστηριότητες θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε, όπως πολλοί, έτσι και εμείς δανειστήκαμε για να αγοράσουμε γη και μηχανήματα».
«Το θετικό», συνεχίζει η Βάσω Παπαδοπούλου, «είναι ότι με τη νέα ΚΑΠ ανήκουμε στους τυχερούς αγρότες, που ωφελούνται σημαντικά από τις αλλαγές. Τα ψυχανθή για πρώτη φορά μπαίνουν στη λίστα με τις ενιαίες ενισχύσεις, κάτι που θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην κτηνοτροφία, καθώς οι επιδοτήσεις θα είναι ενισχυμένες σε σχέση με πριν».
Κώστας Νάνος
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου