Μόνο μία ένεση, η οποία θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες σε
ασθενείς, μπορεί σύντομα να βοηθήσει όσους πάσχουν από καρδιακή
ανεπάρκεια και να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς βελτιώνει τον παλμό της
καρδιάς. Η γονιδιακή αυτή θεραπεία αναπτύχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες
και περιλαμβάνει την έγχυση μιας πρωτεΐνης στον καρδιακό μυ. Η
συγκεκριμένη πρωτεΐνη αυξάνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα
χωρίς τη βοήθεια τεχνητής αντλίας.
Σε πειράματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Imperial College του Λονδίνου, οι επιστήμονες μετέφεραν μέσω ενός ακίνδυνου, τεχνητού ιού που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο γονίδια στον καρδιακό μυ, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης SERCA2a.
Ενδυνάμωση του μυός
Η πρωτεΐνη αυτή βοηθάει στην ενδυνάμωση του καρδιακού μυ κι έτσι η
καρδιά αρχίζει και πάλι να μεταφέρει αίμα χωρίς τεχνητή βοήθεια. Οι
ερευνητές πιστεύουν ότι, αν η μέθοδος αυτή αναπτυχθεί, θα μπορούσε σε
κάποιες περιπτώσεις να θεωρείται ακόμη και εναλλακτική λύση της
μεταμόσχευσης.
Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία, η οποία χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη μελέτη, ανακοίνωσε ότι η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για αποτελεσματική θεραπεία στο κοντινό μέλλον. «Η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια δημιουργεί χαμηλή ποιότητα ζωής και σίγουρα μειώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς. Η καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι η μεταμόσχευση» εξηγεί ο δρ Νικ Μπάνερ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Harefield του Λονδίνου. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά μοσχεύματα. Οι μηχανικές αντλίες χαρίζουν βέβαια ζωή στον ασθενή, του στερούν όμως ποιότητα ζωής. Αυτή η μελέτη που διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου μπορεί να μας δώσει μία σοβαρή εναλλακτική της μεταμόσχευσης» συμπλήρωσε ο δρ Μπάνερ.
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είχε επιτυχία στα ζώα και σε καρδιές στο εργαστήριο. Τώρα μένει να φανούν τα αποτελέσματά της και στον άνθρωπο. Από τους 24 ασθενείς που μετέχουν στην έρευνα στους 16 θα δοθεί η γονιδιακή θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι θα δεχθούν ψευδοφάρμακο προκειμένου να ελεγχθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
Πηγή: dimokratianews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου