Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

«Συσσίτια» με ροδάκινα - διανομή σε ευπαθείς ομάδες

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ροδακινοπαραγωγους
Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 
Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.

Η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά το κιλό δια μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.
Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης μετά το πέρας της σύσκεψης με τους ροδακινοπαραγωγούς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, ζήτησε να ληφθούν κι άλλα μέτρα στο πλαίσιο, πάντα, των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Ερωτηθείς για το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων (ηρτημένη στα δέντρα παραγωγή και αποθηκευμένων στα ψυγεία) απέφυγε να τις προσδιορίσει, υπογραμμίζοντας όμως πως αν γίνει διαχείριση σε πρώτη φάση 10.000 τόνων, η αγορά θα αποσυμφορηθεί.
«Η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των παραγωγών», τόνισε ο κ. Καρασμάνης. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο είχε ζητήσει την καταγραφή όλων των ποσοτήτων και σύμφωνα με τους παραγωγούς η αδιάθετη ποσότητα αγγίζει τους περίπου 55.000 τόνους.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί με εναλλακτικούς τρόπους για απόσυρση έως 40.000 τόνους.

Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα σε ότι αφορά στην οργάνωση των παραγωγών, γεγονός που η παρούσα συγκυρία έρχεται να αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς η τιμή που δίνεται στους μεμονωμένους παραγωγούς είναι η μισή (13,5 λεπτά το κιλό από 27 λεπτά το κιλό). Πρόσθεσε, δε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να λάβουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί την ίδια τιμή.

«Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο», υπογράμμισε ο κ. Κουκουλόπουλος, «και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων. Έχουμε δρόμο ακόμη, αυτό απέδειξε και η σημερινή συνάντηση, Στο τέλος του δρόμου θα κάνουμε και τον απολογισμό».
«Εμείς», συνέχισε, «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί».

Η πρόταση για χυμοποίηση
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης είπε αν στη δωρεάν διανομή συμπεριληφθεί το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου) τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικότερα.

«Προτείναμε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μεταφέρει στην Κομισιόν αυτήν την πρόταση, καθώς απαιτείται η έγκριση της. Μια πρόταση που έχει υποβληθεί κι από την ευρωπαϊκή οργάνωση παραγωγών ροδάκινου «AREFLH».
Όπως εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης, στο πλαίσιο της δωρεάν διανομής η Κοινότητα δίνει στους παραγωγούς ένα κονδύλι ύψους 175 ευρώ τον τόνο για τη συσκευασία των νωπών προϊόντων και 95 ευρώ τον τόνο για το κόστος μεταφοράς.
Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν με τα ποσά αυτά να χρηματοδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων και η εμφιάλωσή τους σε συσκευασία του ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα. Έτσι θα περιοριστεί σημαντικά η ενδεχόμενη ζημιά από την αλλοίωση των φρούτων.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε ότι έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στις αποθήκες του νομού Ημαθίας βρίσκονταν αδιάθετοι 12.000 τόνοι ενώ στα δέντρα παραμένουν 13.000 τόνοι. Σημείωσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και στις Βαλτικές χώρες εξήχθησαν πάνω από 4.000 τόνοι σε τιμές από 30-35 λεπτά το κιλό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς τα μέτρα διαχείρισης κρίσης περιλαμβάνουν την απόσυρση προϊόντων από την αγορά (υγειονομική ταφή, δωρεάν διανομή σε ιδρύματα, διανομή σε κτηνοτρόφους), «πράσινη» συγκομιδή, μη συγκομιδή, προώθηση κι επικοινωνία και κατάρτιση και επανεκπαίδευση παραγωγών.

Πηγή: ΑΜΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: