Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Η λαίλαπα των κατασχέσεων είναι αδιέξοδη, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ: Μελέτη και προτάσεις για τον ΟΑΕΕ

Η λαίλαπα των κατασχέσεων που έχει εξαπολύσει το ΚΕΑΟ και ο ΟΑΕΕ οδηγούν σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα επιτείνουν το οικονομικό αδιέξοδο του ασφαλιστικού οργανισμού, τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα με θέμα την κατάσταση στον ΟΑΕΕ.
Θα πρέπει να γίνει, συνέχισε ο Κ. Καββαθάς, κατανοητό από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του οργανισμού ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη πίεση. Ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο από την αδυναμία καταβολής των φόρων που έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και των ασφαλιστικών εισφορών οι οφειλές μόνο στον ΟΑΕΕ των οποίων ξεπερνούν τα 5,9 δις ευρώ. Η μόνη διέξοδος, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, είναι να πάμε σε ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος που από τη μια μεριά θα ανακουφίσει τους ασφαλισμένους και από την άλλη θα αυξήσει τα ασφαλιστικά έσοδα του οργανισμού. Και ακόμα θα αποτρέψει την απώλεια της ασφαλιστικής συνείδησης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας αν υλοποιηθεί η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κλάσης αυτό θα ενεργοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών που αυτή τη στιγμή είναι το 50% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και παράλληλα θα ενισχύσει τα έσοδα του ασφαλιστικού οργανισμού κατά 600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Στη μελέτη τονίζεται επίσης ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ βαίνει διαρκώς μειούμενος την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται και η αναλογία από 1:2,7 που ήταν το 2007 έχει μειωθεί στο 1:2,1 το 2013. Όπως τονίζεται στη μελέτη η σχέση αυτή στη πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη να ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν 1 στους 2 ασφαλισμένους (379,844) οφείλουν στον οργανισμό 5,9 δις οδηγώντας την αναλογία ενήμερων ασφαλισμένων προς συνταξιούχους στη σχέση 1:1. Σε κανένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης τόνισε το στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Στ. Βαρδαρός μια τέτοια σχέση δεν είναι βιώσιμη ούτε σε ταμειακή ούτε σε αναλογιστική βάση. Στη μελέτη του Ινστιτούτου σημειώνεται επίσης ότι τη τελευταία 5ετία οι καταβολές των ασφαλισμένων έχουν συρρικνωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ κάνοντας ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης μιας ρεαλιστικής λύσης για τον εξορθολογισμό και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.
Ο κ. Καββαθάς απαρίθμησε τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη βελτίωση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ:
  1. Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον Δημόσιο Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης
  2. Αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Για την εξασφάλιση των οφειλών ο ΟΑΕΕ διαθέτει επαρκή ένδικα μέτρα (αστικά και διοικητικά). Η οφειλή προς τον ασφαλιστικό φορέα δεν είναι δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.
  3. Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Η εξέλιξη των δεικτών απασχόλησης την τελευταία τριετία υποδηλώνει ότι η εργασία δεν μπορεί πλέον να σηκώσει στον ίδιο βαθμό το κύριο βάρος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, των παροχών πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Παρότιη θέση της ΓΣΕΒΕΕ επί της αρχής είναι η κατάργηση κάθε έκτακτου τέλους ή επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών και για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.
  4. «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα  μεταφοράς ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.
  5. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, για 2 έτη τουλάχιστον, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση των μισών οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΑΕΕ περισσότερα από 600 εκ €/ έτος.
  6. Ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000€, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ό, τι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Σημειώνεται, ότι στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχουν διατάξεις, όπως ισχύουν σε άλλους ΦΚΑ, που να προβλέπουν πρόωρη και κατ’ επέκταση μειωμένη συνταξιοδότηση. Επίσης υπάρχει μία κατηγορία ασφαλισμένων, οι όποιοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας και χρειάζεται να ληφθεί ειδική μέριμνα.
  7. Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές. Όλοι οι επιτηδευματίες να υπόκεινται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, χωρίς καμία χαριστική εξαίρεση, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες (στη λογική των προαιρετικών περιοχών) 
  8. Βασική προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει, τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους συνταξιούχους. Η Διοίκηση πρέπει να αντιληφθεί ότι βασικός της ρόλος δεν είναι αυτός του τιμωρού, αλλά της υποστήριξης του ασφαλισμένου.
Ακόμη, ο κ .Καββαθάς επεσήμανε την «δυσκολία» του Υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με τη ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα του ΟΑΕΕ και επέμεινε στο ζήτημα «πολιτικής δυστοκίας» που οδηγεί εντέλει σε «ευθανασία» τον Οργανισμό Ασφάλισης, τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις και μάλιστα ανέξοδες για το κράτος. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε δώρον άδωρον τις ρυθμίσεις που εξήγγελλε προχτές για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του συνόλου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων τονίζοντας ότι το όριο του οικογενειακού εισοδήματος των 12.000 ευρώ  κατά μέσο όρο το χρόνο για τα έτη 2011, 2012 και 2013 που τίθεται από την απόφαση του Υπουργείου περιορίζει ασφυκτικά τον αριθμό των ανασφάλιστων δικαιούχων.
Οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ, οι οποίες είχαν συζητηθεί και χαρακτηριστεί ως «θεόσταλτες» από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, έχουν κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων εδώ και καιρό, όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Τέλος, ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι εκκρεμεί η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: