Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το 5% των νοικοκυριών στην Κύπρο αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης

Μείωση του εισοδήματός τους υπέστησαν επτά στα δέκα νοικοκυριά της Κύπρου ενώ το 5% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με έρευνα της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρόεδρο της Ένωσης, Λούκα Αριστοδήμου, ο οποίος δήλωσε, ότι θα τα χρησιμοποιήσουν «ως εργαλείο, όπου χρειάζεται, για να συμβάλει η Ένωση στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με την έρευνα, δυσκολίες επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι χαμηλά αμειβόμενες τάξεις και οι άνεργοι. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, είπε ο κ. Αριστοδήμου, φαίνεται και γιατί η αγορά είναι σε τόσο μεγάλη ύφεση, «δηλαδή αποδεικνύεται πλέον, ότι η πραγματική αγορά έχει μειωθεί και γιατί η οικονομία θα δυσκολευθεί να αναπτυχθεί», σημείωσε.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με δείγμα χίλια άτομα την περίοδο μεταξύ 17ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου 2014 έδειξε, ότι το συνολικό εισόδημα των κυπριακών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά το τελευταίο έτος και, πιο συγκεκριμένα, για τα επτά στα δέκα νοικοκυριά (73%) το εισόδημα έχει μειωθεί, ενώ για το 26% έχει παραμείνει το ίδιο και μόλις το 1% δηλώνει, ότι είχε αύξηση εισοδήματος κατά το τελευταίο έτος.
Από τα αποτελέσματα, δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας που έκανε την έρευνα, Κλέλια Αλεξάνδρου, προκύπτει ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) έχει υποστεί μείωση εισοδήματος, η οποία προσδιορίζεται από 1%-10%, για τρεις στους δέκα (27%) η μείωση του εισοδήματος του νοικοκυριού τους είναι μεταξύ 11%-20%, ενώ μείωση εισοδήματος από 21% μέχρι 30% έχει υποστεί ένα στα τέσσερα (24%) νοικοκυριά.
Ένα στα δέκα περίπου νοικοκυριά έχει, επίσης, υποστεί μείωση μεταξύ 31%-40% και 41%-50% (8% και 10% αντίστοιχα), με ισόποση αναλογία να έχει υποστεί μείωση περισσότερη από 51% (10%). Δηλαδή τρία στα δέκα νοικοκυριά έχουν υποστεί μείωση πέραν του 30%, μεγαλύτερη δε μείωση παρατηρείτε στις ηλικίες άνω των 45 ετών και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.
Ανεργία
Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τέσσερα στα δέκα νοικοκυριά έχουν κάποιο άνεργο άτομο στο σπίτι και, πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα τέσσερα (26%) σπίτια υπάρχει ένας άνεργος, το 9% των νοικοκυριών δηλώνει, ότι υπάρχουν δύο άνεργοι, ενώ το 3% δηλώνει πως υπάρχουν τρεις ή περισσότεροι άνεργοι στο νοικοκυριό τους.
Η μείωση του εισοδήματος των κυπριακών νοικοκυριών αντικατοπτρίζει και τη σημερινή τους κατάσταση, με το 32% να δηλώνουν, ότι μόλις που τα καταφέρνουν με το εισόδημα τους, το 26%, ότι δυσκολεύεται λίγο με το εισόδημα του, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά, ότι δυσκολεύεται αρκετά με το εισόδημά του (20%) και το 5% να δηλώνει, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι περνούν άνετα με το εισόδημα του νοικοκυριού τους, ανέρχονται στο 16%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι τομείς δαπάνης οικιακού εξοπλισμού και διασκέδασης/ψυχαγωγίας είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν επηρεασθεί σε μεγαλύτερο βαθμό (58% και 57% αντίστοιχα).
Ένα στα δύο νοικοκυριά έχει επίσης μειώσει τις αγορές του σε σχέση με τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά προϊόντων και τα είδη ένδυσης και υπόδησης (52% αντίστοιχα), με ισόποση περίπου αναλογία να δηλώνει ότι έχει κάνει μειώσεις σε ότι αφορά στα ταξίδια (50%).
Ένας στους τέσσερις (27%) έχει κάνει μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, 16% στην τηλεφωνία και τηλεόραση, 14% στο νερό, ενώ μερίδα καταναλωτών έχει κάνει μειώσεις στα φάρμακα, στα αγαθά πρώτης ανάγκης και τις σπουδές (8%, 7% και 4% αντίστοιχα).Μόνον τρεις στους δέκα (29%) καταναλωτές δεν έχουν κάνει περικοπές.  
Τιμές
Όσον αφορά στις τιμές των προϊόντων, ένας στους δύο πολίτες, που πήραν μέρος στην έρευνα, (52%) δηλώνει, ότι έχουν αυξηθεί, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (26%).
Μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν, ότι οι τιμές των προϊόντων έχουν παραμείνει οι ίδιες (35%), ενώ σημαντική μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι οι τιμές έχουν μειωθεί (29% τον Οκτώβριος 2013 έναντι 11% το Φεβρουάριο του 2014).
 
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: