Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Κυβέρνηση δεμένη χειροπόδαρα

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τα ψίχουλα που τους πέταξε η φράου Μέρκελ

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν φανερά εκνευρισμένος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με την καγκελάριο της Γερμανίας. Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να ήταν τόσο αισιόδοξος ώστε να περιμένει ένα σοβαρό προεκλογικό δώρο από την Άνγκελα Μέρκελ – με βάση την εμπειρία της προηγούμενης επίσκεψής της, αλλά και την ενημέρωση από το Βερολίνο κατά την προετοιμασία για την τελευταία κάθοδό της στην Αθήνα, θα έπρεπε να είναι για τα καλά προσγειωμένος.
Το ελάχιστο που θα περίμενε ήταν τα καλά λόγια για την προεκλογικού χαρακτήρα έξοδο στις αγορές με το μίνι ομόλογο. Αυτά τα άκουσε και μάλλον δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η έξοδος στις αγορές δεν ήταν μια αμιγώς δική του ιδέα: όπως γράφαμε πριν από έναν χρόνο και πλέον, επρόκειτο για... γερμανική έμπνευση.

Πέραν αυτών όμως η πολιτική συγκομιδή του Σαμαρά από αυτήν την επίσκεψη ήταν πολύ φτωχή και οι τελικές εντυπώσεις μάλλον αρνητικές, καθώς:
1 Η αναφορά στο Επενδυτικό Ταμείο με γερμανική συνεργασία και χρηματική συμβολή ήταν εξαιρετικά άτονη, αφού, παρότι αυτή ήταν η... τρίτη εξαγγελία του, έχει δρόμο μπροστά του. Το δε αρχικό ποσό των 500 εκατομμυρίων υπολείπεται ακόμη και του ματζίρικου «κοινωνικού μερίσματος» από το πρωτογενές πλεόνασμα.
2 Η Μέρκελ φρόντισε να προϊδεάσει τους Έλληνες για το ότι, παρά τους επαίνους της για τα δύσκολα που άντεξαν, οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει. Κάτι σαν το επονείδιστο «κουράγιο Έλληνες» του Όλι Ρεν, για το οποίο ο επίτροπος αναγκάστηκε προσφάτως να απολογηθεί.
3 Με το θέμα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου και των επανορθώσεων να παίζει πολύ ψηλά εκείνες τις μέρες (βοηθούσης και της σχετικής δημοσκόπησης της Pulse RC που πρόβαλε πρωτοσέλιδα το «Ποντίκι»), ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να σπέρνει ψευδώς την είδηση ότι ο Σαμαράς το έθεσε στην καγκελάριο προκαλώντας θυμηδία.

Τεστ αντοχής
Όμως το χειρότερο η Μέρκελ το φύλαξε για την ερώτηση περί ρύθμισης του χρέους, μια υπόθεση στην οποία από καιρό η κυβέρνηση έχει ποντάρει όλα της τα φράγκα για να χτίσει το success story της. Η καγκελάριος λοιπόν όχι μόνο παρέπεμψε αυτονόητα στην τελική εκτίμηση της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά συμπεριέλαβε στα απαραίτητα στοιχεία για μια τέτοια διαπραγμάτευση τα τεστ αντοχής των τραπεζών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμιά συζήτηση δεν πρόκειται να αρχίσει πριν από το τέλος του 2014 και πιθανότατα θα εκταθεί και στο 2015.
Αν μάλιστα το δεδομένο αυτό συνδυαστεί με τον εκνευρισμό του πρωθυπουργού όταν ερωτηθείς αναγκάστηκε να αρνηθεί το ενδεχόμενο εκλογών, τότε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα:
♦ Η κυβέρνηση είναι δεμένη χειροπόδαρα και αναγκασμένη να φέρει εις πέρας τη διαδικασία ρύθμισης των δόσεων και της διάρκειας των δανείων.
♦ Ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολυπόθητη πρωτοβουλία των κινήσεων ούτε εντός της κυβέρνησης ούτε προς την αντιπολίτευση ούτε προς την κοινωνία, αφού χάνει τη δυνατότητα αιφνιδιασμού με προσφυγή στις κάλπες, εκτός αν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός τον... σύρει σε αυτές.
♦ Αν προσθέσουμε και τη γενικευμένη προεξόφληση εκ μέρους δανειστών και διεθνών ΜΜΕ ότι αναμένονται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, που αποτελούν τον γερμανικό σχεδιασμό, πάει περίπατο και το επιχείρημα περί «εξόδου από το μνημόνιο».
Υπ’ αυτά τα δεδομένα ο εκνευρισμός του Σαμαρά ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένος...

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών
Υπό το φως τόσο της επίσκεψης Μέρκελ όσο και του αποτελέσματος που αναμένουν στην ευρωκάλπη, στον ΣΥΡΙΖΑ συναρτούν τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει μια καθαρή και μεγάλη νίκη ή αν ο Σαμαράς θα έχει μια διαχειρίσιμη ήττα.
Στην πρώτη περίπτωση εκτιμούν πως η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορεί να κρατηθεί και άρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσφυγής στις κάλπες. Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος θεωρεί ότι, αν το αποτέλεσμα είναι διαχειρίσιμο από τη Ν.Δ., επόμενος κρίσιμος σταθμός για εκλογές δείχνει να είναι το φθινόπωρο, οπότε πάλι η απόφαση θα εξαρτηθεί από δύο στοιχεία: από το αν συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή και από τη ρύθμιση για το χρέος τον Οκτώβριο.
Εν τέλει κλειδί θα αποδειχτεί η πολιτική θέση του Σαμαρά εκείνη τη στιγμή, αν θα έχει το πάνω χέρι ή όχι, αν θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ή θα δείχνει να σύρεται σε εκλογές.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει πως, σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ότι δεν χρειάζεται καινούργιο πρόγραμμα δεν επιβεβαιώνονται από τους δανειστές (π.χ. Ντάισελμπλουμ, Γιούνκερ, ΔΝΤ), αλλά ούτε και από την ίδια τη Μέρκελ, η οποία – εκτιμά – ήρθε κυρίως για τις ανάγκες της δικής της προεκλογικής εκστρατείας με κορυφαίο μέλημα το μήνυμα ότι η Ελλάδα υπό τις προσταγές της Γερμανίας βγαίνει στις αγορές και δευτερευόντως τη στήριξη στον Σαμαρά.
Την ίδια ώρα σημειώνει ότι οι βασικές διαβουλεύσεις για την προεδρική εκλογή αναμένεται να κορυφωθούν το προσεχές φθινόπωρο, ενώ υπενθυμίζει τις συνεχείς πιέσεις Σαμαρά προς τον Παπούλια για πρόωρη παραίτηση.
Σύμφωνα με στέλεχος της Κουμουνδούρου, το αποκαλυπτικό στοιχείο από την επίσκεψη Μέρκελ είναι ακριβώς το σχέδιό της για τη συνέχιση της λιτότητας – σε συνδυασμό με την προσπάθεια, διά της εξόδου στις αγορές, να αποδυναμώσει την προοπτική «κουρέματος» –, κάτι που δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να αποτυπώνεται στην πραγματική οικονομία, καθορίζοντας και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.
Προς το παρόν, πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ευρωκάλπες, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κομβικής σημασίας για τη συνέχεια.

Σταύρος Χριστακόπουλος
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: