Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Σ.Ε.Α.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΜΗΔ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, σε τηλεοπτικό κανάλι, σήμερα το πρωί την άποψη για ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων. Χρησιμοποίησε, μάλιστα, το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, αναφέροντας ότι, ενώ για το καλοκαίρι απαιτούνται σαράντα φύλακες, το χειμώνα χρειάζεται μόνο έναν φύλακα! Καλά θα έκανε ο Κ. Μητσοτάκης, πριν μιλήσει σε πανεθνικό δίκτυο, να ελέγχει την ακρίβεια αυτών που λέει, καθώς για τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων ισχύουν τα εξής:
1. Πρώτιστη ανάγκη είναι οι φύλακες και οι νυχτοφύλακες να επαρκούν τόσο για την ασφάλεια των εκατοντάδων μουσείων και οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων από κλοπές, βανδαλισμούς, φωτιές και πλημμύρες, όσο και για τη φύλαξη και εποπτεία –κηρυγμένων αλλά και απλά γνωστών στην Αρχαιολογική Υπηρεσία– χώρων, οι οποίοι δεν είναι ούτε οργανωμένοι ούτε επισκέψιμοι, κινδυνεύουν όμως εξίσου ή και περισσότερο από την αυξανόμενη αρχαιοκαπηλία. Η ανάγκη αυτή είναι πάγια και διαρκής.
2. Εξίσου σημαντική ανάγκη είναι να επαρκεί το φυλακτικό προσωπικό που εποπτεύει τους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, όταν αυτοί δέχονται επισκέπτες (προσωπικό που είναι διακριτό από αυτό της ασφάλειας), ώστε όλοι οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να μπορούν να είναι ανοιχτά στο κοινό τις ώρες που αντιστοιχούν στο χειμερινό ή θερινό ωράριο λειτουργίας. Η ανάγκη αυτή είναι επίσης πάγια και διαρκής. Ας μην αναφερθούμε βέβαια στο γεγονός ότι σημαντικοί χώροι, όπως για παράδειγμα τα μνημεία της UNESCO, θα έπρεπε να είναι ανοικτοί όλο το χρόνο με πλήρες ωράριο, γιατί αυτό θα ηχήσει μάλλον "αξιοπερίεργα" στον υπουργό της Τρόικας και των απολύσεων.
3. Η κάθε ημέρα έχει 24 ώρες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν –ακόμα– 8ωρο. Μέχρι να το καταργήσει και αυτό ο κος Μητσοτάκης, τον πληροφορούμε ότι χρειάζονται τρεις (3) βάρδιες, μόνο για την ασφάλεια κάθε αρχαιολογικού χώρου και μουσείου. Επιπλέον, η βδομάδα έχει επτά (7) ημέρες και οι εργαζόμενοι δουλεύουν πενθήμερο. Μέχρι λοιπόν να το καταργήσει και αυτό ο κος Μητσοτάκης, για να είναι ανοικτοί οι χώροι και τα μουσεία και τα Σαββατοκύριακα, απαιτούνται κυλιόμενες βάρδιες που περιλαμβάνουν και ρεπό. Επίσης οι εργαζόμενοι έχουν και μερικά άλλα δικαιώματα, όπως οι κανονικές άδειες, ενώ, επίσης, είναι και άνθρωποι και μπορεί να τους τύχει κάποια ασθένεια. Μέχρι λοιπόν να καταργήσει ο κος Μητσοτάκης και αυτό το δικαίωμα, σε κανέναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, πόσο μάλλον αυτόν της Δήλου, δεν μπορεί να υπάρχει μόνος ένας φύλακας! Κι αυτό εντάσσεται επίσης στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4. Υπάρχει πολύ πικρή πείρα από την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε άλλες χώρες, με κλοπές, βανδαλισμούς και αρχαιοκαπηλείες. Το ζήσαμε και πρόσφατα με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε. Ο υπουργός άραγε θέλει;
5. Τη «σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα» τη ζήσαμε το 2013, όταν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία αναγκάστηκαν να προσλάβουν φυλακτικό προσωπικό μέσω ΜΚΟ, με αποτέλεσμα το –άκρως απαραίτητο για το διευρυμένο θερινό (από 1ης Απριλίου και για επτά μήνες) ωράριο– φυλακτικό προσωπικό να παρουσιασθεί περίπου τον ... Ιούλιο και να δουλέψει, στην καλύτερη περίπτωση– για πέντε (5) μήνες και, συχνά, απλήρωτο (!). Εμείς δεν θέλουμε οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να είναι χώροι που εκμεταλλεύονται απλήρωτους ανέργους. Ο υπουργός θέλει;
Είναι σημαντική εξέλιξη –κατά τη γνώμη της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων– ότι, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σε κάποιες Υπηρεσίες το εποχικό φυλακτικό προσωπικό για τη θερινή περίοδο θα προσληφθεί εγκαίρως, ενώ εγκαταλείφθηκε η πρακτική πρόσληψης μέσω ΜΚΟ και θα γίνουν κανονικές συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αν αυτό επεκταθεί σε όλες τις Υπηρεσίες και στο απαιτούμενο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Θα ήταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απαντήσει στα αιτήματα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για περισσότερες από 1.200 θέσεις όλων των ειδικοτήτων μέσω της κινητικότητας (εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2013!), για πρόσληψη τεσσάρων επιλαχόντων αρχαιολόγων του τελευταίου (από το 2010!) σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για τους 187 συναδέλφους (ΦΕΚ Δεκεμβρίου 2010), που ακόμη περιμένουν να τους καλέσει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού να αναλάβουν υπηρεσία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: